Weg stress: ’t Lauwersmeergebied in 13 foto’s

De afgelopen maanden lijk ik wel een Duracelkonijn. Ik ga van hot naar her, afspraak naar afspraak, reisje naar reisje, avondenlang doorwerken. Nergens tijd voor. Als ik iets graag wil, dan stop ik niet voordat het lukt. Good things come to those who wait who work their asses of and never give up.

weekendje Friesland

M’n baan voor de baas, verschillende freelance-opdrachten, m’n blog, heel veel persdagen, een sociaal leven én een vriendje die aan de andere kant van het land woont. Het is een beetje … ehhh… veel. Dat weet ik wel, maar het moet gewoon allemaal lukken. Heb geen medelijden met me, ik doe het mezelf aan, maar ik wil gewoon veel. Goh, wat een persoonlijke blog, die zie je niet zo vaak hè?

De uitnodiging voor afgelopen weekendje Lauwersmeergebied kwam alles behalve goed uit, maar het is er zo fijn. Het zou goed voor me zijn. Wie had verwacht dat ik m’n hart – als rasecht stadsmeisje – (opnieuw) zou verliezen aan the middle of nowhere? Ik merkte dat ik in die 2,5e dag die ik doorbracht in het hoge noorden sinds een lange tijd begon te ontstressen. Ik kon m’n hoofd uitschakelen en genieten. Alles was super gepland. Ik hoefde alleen op te komen dagen en te genieten. En genieten, dat kun je zeker in het Lauwersmeergebied. Het smaakt elke keer weer naar meer. Die #Lauwersmore is niet voor niets in het leven geroepen. Heerlijk! Wat een rust, mooie natuur en lieve mensen. Ontstressen betekent voor mij helaas ook toegeven dat ik moe ben. In combinatie met een Primatourpil (tegen zeeziekte) was dat verre van een goed idee … maar wat een heerlijk relaxweekend heb ik gehad. Het weekend zat bomvol leuke dingen die ik normaal niet zo snel zou doen. Kijk je mee naar 13 van de foto’s die ik nam en bijbehorende verhalen?

1. The middle of nowhere

Dit is eigenlijk een hele lelijke foto, maar ik maakte deze foto omdat ik me iedere keer weer verbaas dat je zo lang in ’t ‘niets’ kunt rijden. Ik was al een half uur van de snelweg. Niets voor me, en in de verte 1 auto achter me. Tussen de weilanden en zo nu een dan een huisje waar ik voorbij sjeesde. Ideaal om je hoofd leeg te maken en over te schakelen van stad naar platteland.

vakantie Friesland

2. It Dreamlân

Na een dag propvol (spannende) afspraken stapte ik vrijdagavond ons huisje van It Dreamlân binnen. Maar dát had ik niet verwacht! Wat mooi! Ik was op slag verliefd. Kan ik niet gewoon intrekken in een van die vakantiewoningen? Betonlook vloer en plafond, houten meubels en mooie kleuren ❤. Om nog maar niet te spreken over het bad dat middenin een van de slaapkamers staat. Liefde!

accomodatie Friesland

3. Plattelandsuitzicht

Hoewel ik m’n eigen stulpje middenin het centrum van Haarlem héél erg waardeer, kon ik ook zeker genieten van wakker worden met dit uitzicht voor een keertje. Ik moet er niet aan denken om te wonen, maar wat een ruimte! Je kunt trouwens ook een uitgestippelde wandeling maken, dwars door deze weilanden heen.

vakantie Lauwersmeer

4. Friese oranjekoek

Zaterdagochtend stond er een bezoek aan de Oudheidskamer in Kollum gepland, waar we werden verwend met Friese oranjekoek. Huh, maar hij is geel? Ja, de koek heeft namelijk de naam oranjekoek omdat er gekonfijte sinaasappelschillen in zijn meegebakken. En ik maar denken dat de bakker kleurenblind was ;).

weekend Friesland

5. Minitour door Kollum

Wat een schattig dorpje is Kollum, met leuke winkeltjes, mooie huizen en een boeiende geschiedenis. Ben je in Kollum, ga dan ook even de dierenwinkel in. In de kelder bevindt zich namelijk nog de oude gevangenis. Wist je trouwens dat Kollum 31(!) rijksmonumenten heeft?
weekendje Kollum

6. Het regent, nou en?

Het regent en er stond een tochtje op de zeilboot op de planning. Who cares?! Regenpak aan en gaan! Ik had er zin in. Met m’n regenlaarzen en regenpak kon die regen mij niets meer maken. Friesland is ook mooi in de regen.

weekendje weg Friesland

7. Zeilen op een Wierumer Aek

Zaterdagmiddag kroop ik met een aantal medebloggers op een replica van een Wierumer Aek. Ik had van te voren een pil ingenomen tegen zeeziekte (wat achteraf nergens voor nodig bleek te zijn). Ik kots namelijk anders de hele boel onder. Catamaranzeilen in Mallorca? Kotsen! Overtocht maken van Kos naar Bodrum? Kotsen! Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Toch had ik ervoor gekozen wel aan boord te stappen van de zeilboot. Dat wilde ik niet missen. Normaal gebruik ik pilletjes van Etos, die werken prima. Deze pillen (Primatour) die ik nu had waren echt vreselijk. Ik was helemaal niets meer waard. Zo suf en zó moe van die pillen, nee nooit meer. Deze foto geeft goed weer hoe ik me voelde, haha. Ik vond het echt leuk, maar alles ging langs me heen en ik voelde me zó verrot. Daardoor ben ik helaas direct naar het diner naar bed gegaan en heb ik de whiskeyproeverij moeten missen.

zeilen Lauwersmeer

8. Aan het roer op het Lauwersmeer

Eindelijk heb ik dan ook eens over het Lauwersmeer gevaren. Zelfs aan het roer van dit oude en logge zeilschip. Daar moet je best een beetje spierballen voor hebben! Hier sta ik natuurlijk maar wat te giechelen, ik was immer stoned van die Primatourpil, haha.

zeilen op het Lauwersmeer

9. Wat een rust op het water

Het was de hele dag grauw geweest, maar voordat de hel losbarstte liet de zon zich gelukkig nog even zien tijdens onze tocht over het Lauwersmeer. Wat een rust. Je hoort alleen de wind en het gekabbel van de golven, zo nu en dan wat gewapper van het zeil en verder …. helemaal niks. Leegte. Kalmte.

het Lauwersmeer

10. Starry starry night

Wouw, wat was het helder en wat kon je onwijs goed sterren kijken in Kolummerpomp. In de stad zijn er natuurlijk altijd lichtjes, waardoor je de sterren nooit zo mooi ziet zoals op het platteland van Friesland. Prachtig! Deze foto is eigenlijk hartstikke mislukt natuurlijk, maar zo krijg je in ieder geval een idee. Ik kreeg de prachtige sterrenhemel onder geen beding op de foto helaas.

sterren kijken Friesland

11. Door de Friese blubsie

Aangezien het nogal nat was afgelopen weekend, was ik heel blij dat ik deze regenlaarsjes had ingepakt. In tegenstelling tot m’n regenpak dat ik thuis liet liggen. Godzijdank mocht ik er eentje lenen ❤. Hoewel ik hartstikke blij was dat ik ze mee had om door te blubsie te stampen, zijn deze laarzen toch wel echt uitzonderlijk lelijk. De voorkant vooral, die gewoon pijn aan je ogen doet ;). Niet fotowaardig. Ik kreeg ze vorig jaar toegestuurd van een PR-bureau en een gegeven paard mag je nooit in de bek kijken, toch? Ze zitten wél heel fijn.

Doe je in de herfst een weekendje Friesland, dan zijn laarsjes wel essentieel. Ik trok ze dan ook op zondagochtend met veel plezier aan toen ik onderweg ging naar de wijngaarde van Frysling.

midweek Friesland

12. Druiven plukken bij Frysling

Tijdens de speeddates met ondernemers ontmoette ik Jantine van Frysling, de meest noordelijke wijngaard van Nederland. Ze vertelde me dat ze op zondag de hele dag druiven zouden plukken. Daar was ik bijzonder nieuwsgierig naar, dus ben ik met Sandra in de auto gekropen (eigenlijk wilden we met de fiets, maar daar hadden we geen tijd voor) en zijn we naar Twijzel gereden om te kijken (en een beetje te plukken). Wat een superleuke ervaring!

Wijngaard in Nederland: Frysling in Friesland

13. Hmmm, dat worden lekkere wijntjes

Ik was gewoon ontzettend nieuwsgierig hoe er nou aan toe zou gaan op zo’n wijngaard tijdens een druivenplukdag. Helaas was het voor de druivensoort die we afgelopen zondag plukten niet zo’n goed jaar, waardoor we veel druifjes weg moesten gooien en van de trossen moesten scheiden. Wat een werk. Eén ding is zeker: de wijn van Frysling is met liefde gemaakt :).

weekendje Lauwersmeer

Wil je nou meer lezen over het Lauwersmeergebied? Ik schreef eerder al 3 verschillende blogposts over dit topje van Nederland. Wat dacht je van een middagje zeefdrukken of wadlopen naar één van de waddeneilanden?

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

15 thoughts on “Weg stress: ’t Lauwersmeergebied in 13 foto’s

  1. Ziet er mooi uit! En ontstressen moet je inderdaad af en toe inplannen. 😉 Hoeveel Primatourpillen had je trouwens genomen?! ;p Ik word ook altijd supersnel zee-/wagenziek, maar als ik een Primatourpil heb genomen gaat alles helemaal prima.

  2. Wat een leuk verslag van je weekend, en wat een gaaf huisje had je! Zo wil ik ook wel een weekendje naar Friesland 😉 Ik herken het probleem met de Primatour trouwens, maar ik word dus van ieder merk zo slaperig :-/. Ik gebruik het daarom tegenwoordig als milde ‘slaappil’ als ik een nachtje weg ben, ik slaap namelijk vaak heel licht in een vreemd bed ;-).

  3. Wat leuk: zo’n wat persoonlijkere blog. Een leven als een duracelkonijntje lijkt me niet echt prettig. Hoewel.. je kunt de batterijen wel vervangen dus dat is prettig. 🙂 Helaas is er voor menselijke duracelkonijnen geen nieuwe batterij. Je weekendje weg ziet er echt ongelofelijk fijn uit. Zoiets zou ik ook graag eens gaan doen want ik wil ook eventjes opladen. Ik ben ook een stads-persoon maar af en toe in the middle of nowhere is ook heerlijk!

  4. Leuk om te zien dat je zo hebt genoten van een weekendje uit in Friesland Marloes:)
    Wij wonen inmiddels alweer 27 jaar in deze provincie!

  5. Ziet er goed uit allemaal. Moest erg lachen om je reispilverhaal. Ik nam ooit een Primatour tijdens het diner op de boot naar Engeland (dronk er ook een wijntje bij). Ik ging dus echt knock-out haha. En neem alsjeblieft vaker de tijd om te ontstressen. Zonde om aan je eigen drukte en succes ten onder te gaan!

Comments are closed.