7 tips voor je eerste keer wadlopen: welke kleding & schoenen en meer!

Nieuwsgierig loop ik achter de gids aan. Het is 14 graden, ik heb een sjaal om en het regent. In juni verdorie. Hoewel ik een enorme hekel heb aan regen, ben ik niet van plan het leuke weekend in het topje van Nederland te laten verpesten door wat nattigheid. We gaan wadlopen met hoog water. Gewoon, omdat het kan.

 Langzaamaan de verdrinkingsdood tegemoet

Nee, eigenlijk omdat het nou eenmaal zo in het programma past. ‘Kan ik m’n telefoon meenemen?’ vraag ik aan de gids. Hij antwoord met een volmondig ja. Dat kan prima volgens hem. Ik maak hem nog wel even duidelijk dat m’n telefoon zeg maar één van m’n eerste levensbehoeften is en ik kan me nog net inhouden om te vertellen dat dat ding een belachelijke €800 heeft gekost. Zijn antwoord blijft hetzelfde, dus ik vertrouw erop dat m’n iPhone 6 Plus gewoon mee kan. M’n eerste keer wadlopen moeten we natuurlijk wel vastleggen!

Motorisch onhandig

Hoewel ik het weekendje Lauwersmeergebied liefkozend bejaardenweekend noemde, ben ik toch lichtelijk gespannen voor onze laatste activiteit van het weekend. Niet dat ik het eng vind of bang ben dat ik verdrink, nee ik kan me gewoon niet zo goed voorstellen wat we moeten verwachten. In m’n leren jasje, met een oude jeans, in m’n linkerhand een paraplu (haha, wat bezielde me: als je haar maar niet nat wordt ;)) en in m’n rechterhand m’n iPhone ga ik vol goede moed op pad. Zodra we 5 minuten onderweg zijn en daadwerkelijk het water van de Waddenzee instappen, voel ik de moed -samen met het koude water- me lichtelijk in de schoenen zakken.

Zomp, zomp, sjok, sjok. Dat wadlopen is nog best lastig. Het water wordt langzaamaan dieper en de bodem zompiger. Lopen is niet zo makkelijk meer als je schoenen worden vastgezogen in een blubbersoort die me bijzonder veel aan drijfzand doet denken. Inmiddels heeft de gids al geconcludeerd dat ik motorisch vrij onhandig ben. ‘Hoe vaak gaan er mensen om?’ vraag ik. Ik hoop op een geruststellend antwoord, maar ‘soms vaker dan andere keren’ antwoord hij. Als ik tot m’n billen in het water sta en bij iedere stap bijna omval, vind ik het niet leuk meer. Niet omdat ik het erg vind om nat of vies te worden, maar omdat ik bij iedere stap vrees voor een verdrinkingsdood van m’n telefoon.

Superleuk zolang je dit weet:

Had ik dit eerder geweten, dan had ik dat ding dus lekker thuisgelaten. En zo had ik nog een aantal dingen graag geweten voor ik op pad ging. Daarom 7 tips voor een eerste keer wadlopen. De 2e, 3e, of 4e keer moet je deze tips natuurlijk niet aan je laars lappen, maar ga ik er vanuit dat je inmiddels wel weet hoe het werkt.

 1. Gids
  Ga altijd met een gids! Veel mensen denken het wel op eigen houtje te kunnen doen, maar wadlopen is een echte kunst en gevaarlijk om zelf te ondernemen. Wil je niet ergens serieus vastgezogen worden in de modder of onverwachts moeten zwemmen, dan ben je dus verstandig en ga je met een gids.
 2. Laat het thuis
  Neem je telefoon, camera of andere kostbare bezittingen niet mee. Een GoPro (met waterdichte cover) is ideaal voor het wadlopen, een iPhone niet. Of neem zo’n waterdicht zakje mee.
 3. Bahhh
  Je gaat vies worden. Héél erg vies, en héél erg nat. Nee, je gaat niet zomaar een beetje over het wad banjeren: het is hard werken. Dat is niet erg, maar je kunt er maar beter op voorbereid zijn.
 4. Laat maar zitten
  Je kunt je broekspijpen wel oprollen, maar dat heeft echt geen zin als je tot je billen nat wordt. Kies dus voor een hele korte broek, of spaar je de moeite van het oprollen.
 5. Extra setje
  Doe oude kleren en schoenen aan en neem droge kleren en schoenen mee. De modder gaat prima uit je kleren, maar je schoenen zouden weleens littekens (;)) over kunnen houden aan dit avontuur.
 6. Dit is ook handig
  Een handdoek, babydoekjes, een vuilniszak en een flesje water zijn geen overbodige luxe voor achteraf. Niet alleen je schoenen zijn natuurlijk vies, je bent gewoon helemaal hartstikke smerig.
 7. De juiste wadloopschoenen
  Hoewel het verleidelijk is om regenlaarzen aan te doen, ben je die met wadlopen in een mum van tijd kwijt. Draag hoge sneakers zoals All Stars of sportschoenen die je stevig vast kunt knopen. Lees hier meer over goede wadloopschoenen »

Goed om te weten: je schoenen worden vies. Héél vies. Modderig vooral. Het meeste zal je er wel uit kunnen wassen, maar verwacht niet dat je schoenen als nieuw uit de wasmachine komen na het wadlopen. Zolang je jezelf er op voorbereid dat je schoenen straks alleen nog geschikt zijn om in te klussen, de hond uit te laten of een volgende keer wadlopen, kan het alleen maar meevallen.

Goede wadloopschoenen onder de €15

Zeg nou zelf, wanneer je gympen voor €15 of minder kan shoppen, bespaar je jezelf heel graag dat vervelende stemmetje in je hoofd dat zich drukmaakt om je verpestte schoenen. Hier een paar verschillende alternatieven op een rij voor dames én heren. Klik in het onderstaande lijstje op de schoenen van je keuze om de schoenen te bekijken. En je hoeft ze echt niet na 1x wadlopen weg te gooien. Een wasbeurt doet wonderen!
Deze onderstaande schoenen zijn verkrijgbaar in diverse kinder-, dames- en herenmaten (maat 34 tot 46). Klik op de bol.com link om te zien of jouw maat er nog is.

Klik op deze schoenen om te bekijken of ze nog in jouw maat beschikbaar zijn.

Ps. ik vond het hartstikke leuk hoor en ga graag nog een keertje terug om er wel 100% van te kunnen genieten! Wij hebben wadgelopen in het Noordpolderzijl-gebied en hebben een korte tocht gedaan. Voor €10,- ben je zo’n 3 uur onderweg met een gids. Zeker doen dus! Super budgetproof en plezier gegarandeerd. Wat een beleving.

One thought on “7 tips voor je eerste keer wadlopen: welke kleding & schoenen en meer!

Comments are closed.