Investeren in een bureaustoel: waar let je op?

Toen ik bijna 2 jaar geleden in het appartementje kwam wonen waar ik nu zit, ging het uiterlijk boven het praktische. Een bureaustoel? Nee, zo’n lomp, log ding hoefde ik niet in m’n kamer. M’n slaapkamer is immers ook m’n woonkamer en dat zou betekenen dat ik er de hele dag tegenaan zou moeten kijken. Mij niet gezien. Ik koos gewoon een leuke stoel uit en klaar was ik. Ik schreef al eerder iets over de stoel waar ik nu nog steeds op zit. Nu – een flinke tijd later – breng ik zo ongeveer alle tijd die ik heb al werkend achter m’n bureau door en heeft m’n lichaam toch echt een bureaustoel nodig, zie m’n eerste yogaverhaal.

bureaustoel investeren

Goed, je wilt een goede bureaustoel kopen

Op mijn werk loop ik ook te hannesen met m’n kantoorstoel dus besloot ik om me eens onder te dompelen in de wereld van bureaustoelen. Zo’n stoel is in de meeste gevallen een flinke investering. Het moet daarom in één keer goed zijn. Een dure stoel is vaak niet zomaar een garantie voor een goede stoel, maar is ‘ie goedkoop? Dan is de kans groot dat het niet veel soeps is. Een bureaustoel kost nou eenmaal een flinke duit. Waar let je op bij het kopen van een goede bureaustoel?

Zithoogte

Omdat we niet allemaal even lang zijn en de verhoudingen van ieder lichaam ook anders zijn, moet een goede bureaustoel verstelbaar zijn in hoogte. Stel de stoel zo in dat je met je voeten plat op de grond zit en je onder- en bovenbenen een hoek van 90 graden vormen. Je moet daarmee geen druk op je benen voelen. Je heup- en kniegewricht zijn daarbij in één lijn.

Rugleuning

Is de rugleuning van je nieuwe bureaustoel niet afstelbaar? Koop ‘m niet! De rugleuning is een van de belangrijkste ondersteuners. Vooral in de onderrug moet de stoel je rug extra steun geven om goed te kunnen zitten. Is je stoel kantelbaar? Dat is dan een mooi pluspunt, want zo kun je je stoel aanpassen op verschillende zithoudingen en ga je niet snel onderuitgezakt zitten.

hostingpartij kiezen

Armleuningen

Persoonlijk heb ik een haat-liefdeverhouding met armleuningen. Ze zorgen ervoor dat je rug- en schouderspieren minder belast worden, maar bij mij zorgen ze ook voor RSI-klachten die ik zonder armleuningen niet heb. Althans, niet in m’n elleboog en pols. De ideale positie van onder- en bovenarmen is ook in een hoek van 90 graden.

Zitvlak

Heb je weleens afgeknelde knieholtes gehad? Niet lekker kan ik je vertellen! Gelukkig heb ik daar zelden last van omdat ik lang ben, maar de kleine mensen onder ons ervaren dit probleem regelmatig. Het is daarom belangrijk dat je bij een goede bureau- of kantoorstoel ook het zitvlak (naar voor en achter) kunt aanpassen. Daarmee regel je de ondersteuning van je bovenbenen. Voor lange mensen – zoals ik – is een diep zitvlak vaak prettiger. Past er een hand tussen je knieholte en het zitvlak? Dan zit je goed: letterlijk en figuurlijk.

Let ook op

Vergeet niet dat je regelmatig een stukje van je bureau rijdt met je bureaustoel. We willen natuurlijk niet hebben dat je dan omvalt of dat je teveel druk moet zetten. Kies daarom voor een stoel met 5 wielen en pas het soort wielen aan je vloer aan. Heb je de stoel eenmaal in huis? Probeer dan ook direct of je heel dicht bij het bureau kan komen. Kun je de stoel niet helemaal aanschuiven? Dan is het niet de juiste voor jou. Oh, en staat je computerscherm wel op een armlengte afstand?

Wat kost een goede bureaustoel?

Voldoet een bureaustoel aan alle bovenstaande eisen? Dan is de kans groot dat je een goede stoel te pakken hebt. Vergeet niet om ook op het materiaal te letten. Zo gaat een leren stoel natuurlijk langer mee dan een stoel met schuim of stof. Een goede bureaustoel heb je zeker niet onder de €100. Natuurlijk is het helemaal afhankelijk van wat je zoekt, maar goede, (ergonomische) bureaustoelen variëren van een paar honderd euro tot een paar duizend euro. Slik.

Budgetalternatief: ik heb goede verhalen gehoord over de IKEA Kläppe, maar die verkopen ze helaas niet meer. Bij Otto zag ik ook een groot assortiment van stoelen die verstelbaar zijn en er ook nog enigszins gezellig uitzien. To be continued… De tip voor de ideale, betaalbare bureaustoel is meer dan welkom!

 € | Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

One thought on “Investeren in een bureaustoel: waar let je op?

  1. Een goede bureaustoel staat nog op mijn verlanglijstje… Helaas duurt het nog even voordat ik jarig ben (Juli) en als arme student heb ik er nu geen geld voor, wel fijne tips!

Comments are closed.