Interieur-metamorfose met klein budget: vloerkleden

Ik ben zo iemand die snel ergens op uitgekeken is. Daarom zijn bijna al m’n meubels wit en zijn het de accessoires in verschillende kleuren die mijn studio sfeer geven. Sinds ik hier woon – inmiddels trok ik hier iets meer dan 3 jaar geleden in – lag er een wollen vloerkleed van Karwei op de whitewash-vloer. Een beige, rechthoekige variant die ik in 2 minuten had uitgezocht tijdens een bezoek aan Karwei. Of eigenlijk terwijl ik er langsliep gewoon mee had gegrist uit de koopjeshoek. Ik ging voor verf en kwam terug met een 2 x 1,5 meter vloerkleed. Zoals dat gaat.

Beeld: Coco Lapine Design.

Op zoek naar een nieuwe vloerkleed of tapijt

M’n vriend had echt een schijthekel aan het kleed. Het had lussen waar je makkelijk aan bleef hangen en het was een stofmagneet. Toen er een aantal lusjes kapot gingen, was ik er zelf ook van overtuigd dat het kleed moest gaan. Inmiddels ben ik alweer een jaar kleedloos. Ik had nog hoop op een oosters tapijt van m’n oma, maar die stond niet zo mooi in m’n kamer. Ik besloot er wat langer over na te denken, maar dat er een nieuw vloerkleed komt, is een ding wat zeker is. Ik vind een kleed namelijk een supereenvoudige en betaalbare manier om de ruimte een volledig andere sfeer te geven. Mijn tip: ben je toe aan een kleine interieurmetamorfose? Dat wordt een ander vloerkleed kopen!

Stiekem ben ik al jaren verliefd op dit kleed van Karwei: een Beni Ouarain look-a-like. Maar aangezien ik binnenkort toch echt eens hoop te gaan samenwonen en vriendlief er niet kapot van is, gaat de zoektocht verder. Maar waar let je nou eigenlijk op als je een kleed koopt?

Beeld: sugarandcloth.com.

Kleur

Dit is nogal een open deur. Het lijkt me logisch dat je goed kijkt naar de kleur en of deze bij je interieur past. Kleur is een grote sfeerbepaler. Ga je voor koel of warm? En, tipje: kijk bij je keuze voor een kleed ook of je er stofjes, vlekjes, vieze voetstappen en huisdierharen op ziet. Een donker kleed is een stuk praktischer.

Beeld: Instagram oh.eight.oh.nine.

Textuur

De textuur van een kleed staat vaak niet bovenaan het lijstje bij de keuze, maar vind ik juist heel belangrijk. Zo is een hoogpolig kleed gelijk heel knus en gezellig. Dat past supergoed bij een leren bank bijvoorbeeld (love het contrast!) of bij een heel zacht interieur wil je juist een kleed dat strak is met een stoere finish. Zoals jute bijvoorbeeld. Je kunt ook zelf verschillend texturen creëren door kleden te layeren.

Beeld: Instagram wearepampa.

Stijl

Niet geheel onbelangrijk als je een kleed shopt: de stijl. Past het bij je interieur? Ik ben dol op het mixen en matchen van stijlen. Ik vind dan ook dat een vintage kleed, oosters kleed of een knus kleed het beste zou staan in mijn strakke interieur. Hoe mooi een kleed ook is, als het niet op de juiste manier matcht of mismatcht met je meubels, staat het gewoon niet.

Beeld: Instagram sfgirlbybay.

Formaat

Een klein kleed in een grote ruimte ziet er simpelweg wat zielig uit. Let daar dus goed op. Een grote ruimte vraagt om een groot kleed. Of gebruik meerdere kleinere kleedjes die overlappen. Helemaal hip tegenwoordig. Heb ik veelvuldig gespot op Pinterest. Denk er ook goed over na of je alle meubels in de woonkamer bijvoorbeeld op het kleed moeten passen of dat je juist alleen de voorpoten op het kleed wilt hebben. Tipje: met schilderstape kun je altijd voordat je een kleed aanschaft de afmetingen op de grond afplakken.

Beeld: uniqwafurniture.com.au.

Vorm

Rond, rechthoekig, vierkant, een dierenvel … Wat wil je bereiken met je kleed? De lengte meer ruimte geven? Ga dan voor langwerpig bijvoorbeeld. Wil je de ruimte liever optisch breken? Leg dan bijvoorbeeld een rechthoekig kleed overdwars in de kamer. Speel eens met verschillende vormen. Zo is geeft een vierkant kleed in combinatie met een ronde een speels effect.

Succes met je mini-makeover! 

One thought on “Interieur-metamorfose met klein budget: vloerkleden

Comments are closed.