Perzisch tapijt: hoe spot je een nepperd

Perzisch tapijt herkennen
Bron foto / Myparadissi.com

Als je m’n blog al wat langer leest, heb je vast weleens meegekregen dat ik ver van Nederland ben geboren. In 1987 zag in het levenslicht in de Verenigde Arabische Emiraten. De eerste 3 jaar van m’n leven woonde ik namelijk in Dubai. Ik heb maar weinig herinneringen aan die tijd, maar de Perzische tapijten die altijd in ons huis hebben gehangen (ja, aan de muur) doen me aan daar denken. Ik vond ze lelijk, maar inmiddels had ik maar al te graag zo’n tapijt hier op de vloer gehad. Ze zijn namelijk ontzettend hip en pas een paar jaar geleden begon ik de schoonheid ervan in te zien. Oh en klein detail. De echt zijn duur (met een paar honderd euro ben je nog lang niet klaar)! Naja, duur … dat is relatief natuurlijk omdat er heel wat manuren in zo’n ‘kleed’ zitten.

Vloerkleden kunnen je interieur een hele andere sfeer geven. Ik heb thuis in m’n all-white interieur een beige grof gewoven wollen kleed liggen, maar zou er voor wat extra ‘oempf’ heel graag een Oosters of Perzisch exemplaar neerleggen.

Echt Perzisch tapijt herkennen
Bron foto / Domainehome.com

Waaraan zie je of een Perzisch tapijt echt of nep is?

Vijfentwintig jaar geleden kwamen onze beige met rood-gekleurde Perzen naar Nederland en een lange tijd hingen ze bij ons in de woonkamer. Toen m’n ouders scheidden werden ze verdeeld en inmiddels hebben zowel m’n vader als m’n moeder geen Perzisch tapijt meer. Bij m’n oma liggen er nog een aantal in de kelder waar ik, zoals je begrijpt, ontzettend op aas! In de tussentijd probeer ik een goedkope Pers in de wacht te slepen (via eBay/Marktplaats), of een goed alternatief te vinden. Er bestaan alleen helaas heel wat neppe Perzische tapijten en je bent al snel gefopt. Ik behoed je graag voor een niet-zo-betaalbare-miskoop. Zó herken je een echte:

 • Een echte Perzisch tapijt heeft een label aan de achterkant waarop staat waar het is gemaakt.
 • Wist je dat écht Perzische tapijten alleen gemaakt worden in Iran? Als het tapijt gemaakt is in een ander land zoals Turkije, Nepal of India, dan mag het officieel geen Perzisch tapijt heten. Zo’n ‘kleed’ heet een oosters tapijt.
 • Perzische tapijten zijn gemaakt met knopen van een enkele lus. Oosterse tapijten hebben vaak knopen met 2 lussen.
 • Zie je aan de achterkant van het tapijt het patroon? Dus lijken de voorkant en achterkant op elkaar? Dan betekent dit meestal dat het een handgemaakt ‘kleed’ is. Een tapijt dat met een machine gemaakt is heeft vaak een dikke achterkant zonder zichtbaar patroon.
 • Ze zijn van natuurlijke materialen gemaakt zoals zijde, wol, katoen, jute en dierenhaar. Fabriekstapijten zijn vaak gemaakt van een synthetisch materiaal.
 • Kleine imperfecties zijn vaak ook een teken van een handgemaakt tapijt. Mensen zijn immers geen machines.
 • De franjes van een nepperd zijn er achteraf aangenaaid en zien er dus ook uit alsof ze er los opzitten.
 • Geen enkel écht Perzisch (of Oosters) tapijt is exact hetzelfde. Omdat ze met de hand geknoopt worden is er altijd wel iets anders.

Alternatieven voor een echt Oosters of Perzisch vloerkleed

Ze hebben bij o.a. IKEA, Kwantum en OTTO ook vloerkleden die lijken op Oosterse tapijten. Dan weet je in ieder geval zeker dat hij nep is, maar wel betaalbaar! Bij OTTO heb je overigens de meeste keus. Dus ik raad je aan daar te beginnen met zoeken.

 1.  THEKO Karpet Royal Heriz handgetuft van wol €169,99 bij OTTO.nl
 2. Oosterse tapijten vanaf €99,95 bij IKEA
 3. Fake vintage-look Oosters vloerkleed bij Kwantum €100
 4. Retro en semi-Oosters vloerkleed 160 x 230 bij VTwonen €99

Hoe herken je een echt Perzisch tapijt?
Bron foto / Cocolapinedesign.com