Ballonvaart Cappadocië: mijn ervaring & wat je moet weten

Vroeg opstaan. Of in dit geval een nachtje overslaan. En op grote hoogte verblijven. Zeker niet mijn lievelings, want: hoogtevrees en eeuwig slaaptekort. Maar toch ga ik het je aanraden. In een luchtballon boven het prachtige landschap van Cappadocië ‘varen’ is er namelijk eentje voor op de bucketlist.

ballonvlucht cappadocie

Hoewel ik vorige maand nog in een gesprek met mijn vriend zei dat ik echt niet per se in een luchtballon hoefde te varen, kwam daar dezelfde maand nog verandering in. Feit is, dat ik gewoon een bange poeperd ben met hoogtevrees. Toen de uitnodiging van Corendon in mijn mailbox verscheen om mee te gaan op een supertrip naar Cappadocië en Antalya dacht ik dan ook eerst ‘neeeeee’. Luchtballon? Niet slapen? Mij niet gezien. Maar als automatisch antwoorden mijn vingers op het toetsenbord ‘ja, tuurlijk’. Wat tof! Bucketlistdingetjes kun je geen nee tegen zeggen.

Klik op de afbeelding of hier om mijn Instastories videoverslag te bekijken.

Ballonvaart over Cappadocië: waar kan het?

Ik ben opgestapt net buiten het dorpje Göreme, wat bijna volledig in het teken staat van de ballonvaart. Vanuit Göreme rijd je nog geen 10 minuutjes met een minibusje totdat je netjes bij jouw ballon wordt afgezet.

Wat kost zo’n ballonvlucht?

Goedkoop is zo’n ballonvaart allerminst, maar daarvoor krijg je een fantastische ervaring terug. Per persoon kost een ballonvlucht over de rotformaties van Cappadocië tussen de € 120 en € 200. Je bent dan ongeveer een uur in de lucht. Uiteraard is de prijs ook afhankelijk van de maatschappij waarmee je de lucht ingaat, hoeveel mensen er in het mandje passen en het seizoen.

ballonvlucht cappadocie - insta

Hoe en wat?

Wij verzamelden ons rond 04:45 uur (ja, ’s ochtends/’s nachts) met een groepje van 20 mensen bij de ballon terwijl hij opgeblazen werd. Ik schrok in eerste instantie van hoe enorm dat ding was. 34 meter hoog. Wauw! Het bakje is echt mini, vergeleken met de ballon. Rond 05:00 uur komt de zon op, dus dan wil je in de lucht zijn. Ik dacht ‘dikke prima als we in het donker omhoog gaan, dan heb ik minder last van hoogtevrees’. Maar het was hartstikke licht toen de ballon eenmaal klaar was om op te stijgen. Dat opstijgen gaat trouwens enorm geleidelijk en gebeurt niet voordat iedereen instructies heeft gekregen over de landing en wat wel en niet kan in een ballon.

ballonvlucht cappadocie

Kleine of grote mand?

Wij zaten met z’n 20’en (of was het 25?) in een mandje en dat was naar mijn idee wel een beetje te krap. Je kunt je kont niet keren, maar ik zag dat andere bloggers een stuk minder overbevolkt mandje hadden. Het ligt er dus maar net aan in wat voor type ballon je stapt. Zorg in ieder geval dat je niet met meer dan 30 in een mandje stapt. Dan heb je gewoonweg geen plekje aan (of in de buurt van) de rand en staan mensen simpelweg in de weg als je van het uitzicht wilt genieten of een mooie foto wilt schieten.

ballonvlucht cappadocie

Rustig in de lucht?

In de lucht is het trouwens – behalve het enorme lawaai van de gasinstallatie – muisstil. Wat heerlijk rustig. Maar verwacht niet dat je daar in je eentje zweeft. Er zijn meer mensen die dit op hun bucketlist hebben staan, dus er zijn altijd andere ballonnen in de lucht. Soms wel tot 100! Des te leuker voor de foto’s, toch?

Is het ’t geld waard?

Het kost een flinke duit. Eerlijk is eerlijk, € 120 – € 200 is een hoop geld. Zeker als je je bedenkt dat je zelfs met Corendon voor € 199 een week lang kunt rondreizen in Cappadocie. Voor net zoveel moneys ben je maar 1 uurtje onderweg, hoog boven het bijzondere landschap. Maar, ik vind het wel echt iets wat je gedaan moet hebben. Wauw-momentjes te over en de foto’s kunnen zo boven je bed.

ballonvlucht cappadocie

Is het eng en heb je last van hoogtevrees?

Ik deed het echt in m’n broek van tevoren. Waar had ik nou ja tegen gezegd? Op de Euromast wilde ik in huilen uitbarsten en in het reuzenrad op de pier van Scheveningen durfde ik alleen naar het ontbijt te kijken wat we in het rad mochten oppeuzelen. Zo kan ik nog wel even doorgaan met ervaringen op grote hoogte die te boek gaan als ‘lievelingsherinneringen’. Maar ik was al verzekerd dat een luchtballon anders is. En dat is echt zo! Ik had er veel minder last van en durfde dat uur in de lucht uitgebreid om me heen te kijken. Zelfs naar beneden. Ik sloeg geen doodsangsten uit en kon er daadwerkelijk van genieten. Hoe dat komt, dat vertel ik in een andere blog!

Is je vakantie nog niet gepland? Denk dan ook eens aan Cappadocië (met of zonder ballonvlucht)! Je maakt al een rondreis in Cappadocië vanaf € 199 per week (per persoon).

ballonvlucht cappadocie