Ballonvaart Cappadocië: mijn ervaring & wat je moet weten

Vroeg opstaan. Of in dit geval een nachtje overslaan. En op grote hoogte verblijven. Zeker niet mijn lievelings, want: hoogtevrees en eeuwig slaaptekort. Maar toch ga ik het je aanraden. In een luchtballon boven het prachtige landschap van Cappadocië ‘varen’ is er namelijk eentje voor op de bucketlist.

Dit is een artikel uit 2017 dat elk jaar wordt geüpdatet.

Hoewel ik vorige maand nog in een gesprek met mijn vriend zei dat ik echt niet per se in een luchtballon hoefde te varen, kwam daar dezelfde maand nog verandering in. Feit is, dat ik gewoon een bange poeperd ben met hoogtevrees. Toen de uitnodiging van Corendon in mijn mailbox verscheen om mee te gaan op een supertrip naar Cappadocië en Antalya dacht ik dan ook eerst ‘neeeeee’. Luchtballon? Niet slapen? Mij niet gezien. Maar als automatisch antwoorden mijn vingers op het toetsenbord ‘ja, tuurlijk’. Wat tof! Bucketlistdingetjes kun je geen nee tegen zeggen.

Klik op de afbeelding of hier om mijn Instastories videoverslag te bekijken.

Ballonvaart Cappadocië: wanneer deze magische vlucht ervaren?

De beste tijd voor een ballonvaart in Cappadocië is het voorjaar (april tot juni) of het najaar (oktober tot november), wanneer het weer mild is, het landschap op z’n mooist is, en de drukte relatief beperkt is. Deze seizoenen bieden optimale omstandigheden voor een schilderachtige ballonvaart. De zomer (juli tot september) kan ook fantastisch zijn om te ballonvaren, maar het is het toeristische hoogseizoen met meer drukte en hogere prijzen. De winter (december tot februari) kan koud en onvoorspelbaar zijn, maar als de weersomstandigheden het toelaten, kan het een unieke en magische ervaring zijn met besneeuwde landschappen. Een goede planning en rekening houden met de weersomstandigheden zijn de sleutel tot een onvergetelijke ballonvaart in Cappadocië, ongeacht de tijd van het jaar.

Lente (april tot juni):
De lente wordt beschouwd als een van de beste seizoenen voor een ballonvaart in Cappadocië. Het weer in deze periode is meestal mild, met temperaturen tussen de 10 en 25 graden. Het landschap is weelderig en groen, met bloeiende bloemen en bomen, wat een vleugje levendigheid toevoegt aan elke ballonvaart. De dagen zijn langer, waardoor er meer daglicht is om te ballonvaren, en de drukte is relatief minder in vergelijking met het toeristische hoogseizoen.

Zomer (juli tot september):
De zomer in Cappadocië kan behoorlijk heet worden, met temperaturen die overdag oplopen tot 35 graden. Toch kunnen ballonvluchten in de vroege ochtend nog steeds aangenaam zijn in deze periode, omdat het in de vroege uren koeler is. De heldere hemel en de langere dagen bieden voldoende mogelijkheden om prachtige foto’s en video’s te maken van het surrealistische landschap van Cappadocië. Houd er rekening mee dat de zomer ook het hoogseizoen is voor toeristen in Cappadocië, dus verwacht in deze periode grotere menigtes en hogere prijzen.

Herfst (oktober-november):
De herfst is een andere fantastische tijd om een heteluchtballonvaart in Cappadocië te ervaren. Het weer in deze periode is over het algemeen mild, met temperaturen van 10 tot 20 graden. De herfstbladeren zorgen voor mooie kleuren in het landschap. De drukte neemt af in vergelijking met het zomerseizoen, waardoor het een geweldige tijd is om te genieten van een rustigere en serenere ballonvaart.

Winter (december tot februari):
De winter in Cappadocië kan behoorlijk koud zijn, met temperaturen onder het vriespunt, vooral in de vroege ochtenduren. Het weer kan onvoorspelbaar zijn, met af en toe sneeuwval, wat de ballonvaart kan beïnvloeden. Als de weersomstandigheden het toelaten, kan een ballonvaart over de met sneeuw bedekte valleien van Cappadocië een magische en unieke ervaring zijn. De winter is het minst drukke seizoen in Cappadocië, zodat je kunt genieten van een meer intieme en rustige ballonvaart.

Ballonvaart in Turkije over Cappadocië: waar kan het?

Cappadocië, gelegen in centraal Turkije, staat bekend om zijn adembenemende landschap en unieke rotsformaties, waardoor het voor veel reizigers een droombestemming is. Een van de meest populaire activiteiten in Cappadocië is ballonvaren, een ongeëvenaarde ervaring om boven het surrealistische landschap en oude grotwoningen te zweven. Ik ben opgestapt net buiten het dorpje Göreme, wat bijna volledig in het teken staat van de ballonvaart. Vanuit Göreme rijd je nog geen 10 minuutjes met een minibusje totdat je netjes bij jouw ballon wordt afgezet.

Wat kost een ballonvlucht in Cappadocië?

Goedkoop is zo’n ballonvaart allerminst, maar daarvoor krijg je een fantastische ervaring terug. Per persoon kost een ballonvlucht over de rotformaties van Cappadocië tussen de € 120 en € 200. Je bent dan ongeveer een uur in de lucht. Uiteraard is de prijs ook afhankelijk van de maatschappij waarmee je de lucht ingaat, hoeveel mensen er in het mandje passen en het seizoen.

Hoe en wat?

Wij verzamelden ons rond 04:45 uur (ja, ’s ochtends/’s nachts) met een groepje van 20 mensen bij de ballon terwijl hij opgeblazen werd. Ik schrok in eerste instantie van hoe enorm dat ding was. 34 meter hoog. Wauw! Het bakje is echt mini, vergeleken met de ballon. Rond 05:00 uur komt de zon op, dus dan wil je in de lucht zijn. Ik dacht ‘dikke prima als we in het donker omhoog gaan, dan heb ik minder last van hoogtevrees’. Maar het was hartstikke licht toen de ballon eenmaal klaar was om op te stijgen. Dat opstijgen gaat trouwens enorm geleidelijk en gebeurt niet voordat iedereen instructies heeft gekregen over de landing en wat wel en niet kan in een ballon.

Kleine of grote mand?

Wij zaten met z’n 20’en (of was het 25?) in een mandje en dat was naar mijn idee wel een beetje te krap. Je kunt je kont niet keren, maar ik zag dat andere bloggers een stuk minder overbevolkt mandje hadden. Het ligt er dus maar net aan in wat voor type ballon je stapt. Zorg in ieder geval dat je niet met meer dan 30 in een mandje stapt. Dan heb je gewoonweg geen plekje aan (of in de buurt van) de rand en staan mensen simpelweg in de weg als je van het uitzicht wilt genieten of een mooie foto wilt schieten.

Rustig in de lucht?

In de lucht is het trouwens – behalve het enorme lawaai van de gasinstallatie – muisstil. Wat heerlijk rustig. Maar verwacht niet dat je daar in je eentje zweeft. Er zijn meer mensen die dit op hun bucketlist hebben staan, dus er zijn altijd andere ballonnen in de lucht. Soms wel tot 100! Des te leuker voor de foto’s, toch?

Is het ’t geld waard?

Het kost een flinke duit. Eerlijk is eerlijk, € 120 – € 200 is een hoop geld. Zeker als je je bedenkt dat je zelfs met Corendon voor € 199 een week lang kunt rondreizen in Cappadocie. Voor net zoveel moneys ben je maar 1 uurtje onderweg, hoog boven het bijzondere landschap. Maar, ik vind het wel echt iets wat je gedaan moet hebben. Wauw-momentjes te over en de foto’s kunnen zo boven je bed.

Ballonvaart en hoogtevrees

Ik deed het echt in m’n broek van tevoren. Waar had ik nou ja tegen gezegd? Op de Euromast wilde ik in huilen uitbarsten en in het reuzenrad op de pier van Scheveningen durfde ik alleen naar het ontbijt te kijken wat we in het rad mochten oppeuzelen. Zo kan ik nog wel even doorgaan met ervaringen op grote hoogte die te boek gaan als ‘lievelingsherinneringen’. Maar ik was al verzekerd dat een luchtballon anders is. En dat is echt zo! Ik had er veel minder last van en durfde dat uur in de lucht uitgebreid om me heen te kijken. Zelfs naar beneden. Ik sloeg geen doodsangsten uit en kon er daadwerkelijk van genieten. Hoe dat komt?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen met hoogtevrees minder ongemak kunnen ervaren in een heteluchtballon:

  • Soepele beweging: luchtballonnen bewegen langzaam en soepel, zonder plotselinge of abrupte bewegingen. Het opstijgen en dalen gebeurt meestal geleidelijk, en de ballon drijft mee met de wind, wat resulteert in een rustige en constante beweging. Dit kan minder aanleiding geven tot hoogtevrees in vergelijking met andere vormen van vervoer waarbij snelle versnellingen, vertragingen of turbulentie optreden.
  • Panoramisch uitzicht: Luchtballonnen bieden prachtig panoramisch uitzicht op het omringende landschap. Concentratie op het uitzicht kan passagiers helpen hun oriëntatie te behouden en het gevoel van hoogtevrees te verminderen, omdat de hersenen consistente visuele signalen van de horizon en de omgeving ontvangen.
  • Geen trillingen en lawaai: Heteluchtballonnen zijn over het algemeen relatief stil en produceren geen trillingen, die bij andere vormen van vervoer vaak aanleiding kunnen geven tot duizeligheid. De afwezigheid van deze zintuiglijke prikkels kan het risico van duizeligheid of hoogtevrees in een heteluchtballon helpen verminderen.
  • Psychologische factoren: De opwinding en de nieuwigheid van een heteluchtballonvaart kunnen ook de perceptie van hoogtevrees beïnvloeden. Positieve emoties en afleiding van de hoogtevrees of duizeligheid kunnen het ongemak verminderen.

Leuke hotels in Cappadocië

Hier een lijstje met populaire hotels in Cappadocië die luchtballon excursies aanbieden en goede reviews hebben:

1. Sultan Cave Suites

Sultan Cave Suites ligt in in Göreme en is bekend om zijn unieke grot-stijl kamers en een prachtig uitzicht op het landschap van Cappadocië. Ze bieden ballonvaarten aan en hebben goede beoordelingen ontvangen voor hun vriendelijke personeel, uitstekende service en het mooie uitzicht.

2. Artemis Cave Suites & Spa

Artemis Cave Suites & Spa ligt ook in Göreme biedt accommodatie in grot-stijl met een terras met uitzicht op de unieke rotsformaties. Ze staan bekend om hun heteluchtballontochten, vriendelijk personeel en heerlijke ontbijt.

3. Museum Hotel

Museum Hotel vind je in Uchisar en is een luxe boutique-hotel dat heteluchtballonvaarten aanbiedt samen met een prachtig uitzicht op Cappadocië. Het is hier echt genieten van de unieke inrichting, uitstekende service en onvergetelijke uitzichten.

4. Kelebek Special Cave Hotel & Spa

Gelegen in Göreme, is Kelebek Special Cave Hotel & Spa bekend om zijn kamers in grot-stijl en prachtige tuinen. Ze bieden ballonvaarten aan en staan bekend om hun warme gastvrijheid, rustige ambiance en gunstige ligging.

5. Cappadocia Cave Resort & Spa

Cappadocia Cave Resort & Spa vind je in Urgup. Deze accommodatie biedt luxe kamers in grot-stijl en een fantastisch uitzicht op het omliggende landschap. Ze bieden ballonvaarten aan en worden geprezen om hun spafaciliteiten, uitstekende service en adembenemende uitzichten.

Is je vakantie nog niet gepland? Denk dan ook eens aan Cappadocië (met of zonder ballonvlucht)! Je maakt al een rondreis in Cappadocië vanaf € 199 per week (per persoon) – vanzelfsprekend afhankelijk van het seizoen.