Huis kopen: deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting

Zoals je hebt kunnen lezen in mijn persoonlijke blog over onze huizenzoektocht, staat die even on hold. Maar tijdens onze zoektocht begin dit jaar heb ik wel flínk wat geleerd over een huis kopen. En waarom zou ik dat niet met jullie delen? Juist! Tijd voor een nieuwe ronde tips op Budgetproof.nl. Samen met Moneyou ga ik vandaag verder op mijn vorige blog ‘Huis kopen? Zo krijg je de hypotheek snel rond‘ en vertel ik je meer over welke kosten je nou eigenlijk van de belasting kunt aftrekken als je een huis koopt. Scheelt namelijk nogal in je portemonnee als je dat op de juiste manier doet.

aftrekbare kosten huis kopen

Als je een huis koopt, betaal je natuurlijk de koopsom. Maar dat is niet het enige. Bij het kopen van een huis komen er ineens tal van andere bijkomende kosten om de hoek kijken. En daar is al gelijk mijn eerste tip: wees slim en besteed niet direct het volledige bedrag van je hypotheek aan de koopsom. Gelukkig kun je wel een groot deel van de bijkomende kosten uiteindelijk van de inkomstenbelasting aftrekken.

Op hoeveel bijkomende kosten moet je rekenen?

Hoeveel die bijkomende kosten zijn, dat hangt er natuurlijk vanaf of je te maken hebt met kosten koper of dat je een nieuwbouwhuis koopt bijvoorbeeld. Houd er rekening mee dat er ongeveer 5% aan extra kosten bijkomt. Dan zit je aan de veilige kant. Deze kosten kun je zelfs (deels) mee laten financieren in je hypotheek als je het slim aanpakt.

aftrekbare kosten huis kopen

Welke bijkomende kosten kun je van de belasting aftrekken?

Ik vind de wereld van hypotheken en huizen kopen eerlijk gezegd veel te ingewikkeld en ontransparant. Het is al erg genoeg. Dus ik doe een killer-samenvatting. In een notendop: alle kosten die je maakt voor het regelen van je hypotheek zijn aftrekbaar (van de inkomstenbelasting). Dit doe je eenmalig in het jaar dat je je huis koopt. Dat kan via de aangifte inkomstenbelasting of maandelijks via een voorlopige aanslag.

Aangezien je de kosten in mindering brengt op je belastbare loon, betaal je uiteindelijk minder belasting. Fijn! Maar wat valt er dan precies onder die hypotheekkosten? Nou, denk bijvoorbeeld aan:

 1. Kosten voor een taxatierapport (benodigd om een hypotheek te krijgen).
 2. Kosten die je hebt voor het afsluiten van de hypotheek.
 3. Hypotheekbemiddelingskosten.
 4. Hypotheekrente over je leenbedrag.
 5. Notariskosten die je maakt voor het laten opstellen van een hypotheekakte (niet te verwarren met notariskosten voor de koopakte die niet aftrekbaar zijn).
 6. Kosten voor het verlengen van de hypotheekofferte.
 7. Het bedrag dat je moet betalen voor kadastrale rechten (voor de hypotheekakte).
 8. Oversluitkosten (of eventuele boete).
 9. Kosten die je maakt bij het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie.
 10. Bij nieuwbouw: bouwrente, maar wel na het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst.
 11. Uitstelkosten: als je financiering moet overbruggen.

En heb je een huis gekocht en overdrachtbelasting betaald? Financier de overdrachtsbelasting mee in je eigenwoningschuld. Dan is de lente over de lening aftrekbaar.

aftrekbare kosten huis kopen

Jaarlijks aftrekbare kosten

Zodra je dat huis eenmaal hebt, betekent niet dat de koek op is wat betreft aftrekbare kosten. Je mag bepaalde kosten die te maken hebben met je woning jaarlijks aftrekken, zoals:

Woon jij in een koophuis en profiteer jij ook van de ‘korting op belasting’ ;)?

One thought on “Huis kopen: deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting

 1. Ha Marloes,

  Jouw killer-samenvatting is werkelijk waar goud waard! Weet zeker dat geïnteresseerden genoeg informatie via deze blog tot zich kunnen nemen 🙂

Comments are closed.