Huis kopen? Zo krijg je de hypotheek snel rond

Begin dit jaar was ik fanatiek op zoek naar een huis zoals je misschien wel weet. Na 5 jaar LAT’en vind ik het wel tijd om iedere dag naast elkaar wakker te worden. Een klein feestje, als je het mij vraagt. Ik wist wel dat je ‘niet even snel’ een huis koopt, maar uit ervaring weet ik dat je best wel overweldigd kan worden door alles wat op je afkomt. En eenvoudig is het ook allemaal niet. Daarom maak ik de komende maanden samen met Moneyou een serie met tips en tricks voor het kopen van een huis. Vandaag de aftrap met tips voor het snel(ler) rondkrijgen van de hypotheek.

snel hypotheek rond krijgen - roze huis

Als je droomhuis binnen handbereik is – stiekem wil ik nog altijd een roze huis -, wil je dat de hypotheek zo snel mogelijk rond is. Afketsen is geen optie en op boetes zit je helemaal niet te wachten! Maar die ‘administratieve rompslomp’ gooit meer dan eens roet in het eten. Na 6 weken pas een finaal akkoord? Dat moet beter kunnen!

1. Je mag al aankloppen bij de hypotheekverstrekker als je nog geen huis hebt

Het is dus helemaal niet vreemd om al de malle molen die hypotheken heet in te stappen als je nog geen droomhuis op het oog hebt. Je kunt namelijk maar beter weten tot welk bedrag je kunt kopen. En het in kaart brengen van je mogelijkheden kan ook tijdrovend zijn. Beter dus als je dat al achter de rug hebt. Zorg ook dat al je papierwerk in orde is en dat je de benodigde documenten zoals bijvoorbeeld een werkgeversverklaring en een krediethistorie alvast aanvraagt.

snel hypotheek rond krijgen - voeten omhoog

2. Zorg dat je er bovenop zit

Oh wat een verhalen heb ik al van vriendinnen gehoord over hypotheekverstrekkers die hun afspraken niet nakomen of gewoonweg té sloom te werk gaan. Je moet er dus bovenop zitten. Niet op die adviseur, maar op de afspraken die jullie hebben gemaakt. Deadlines stellen en ervoor zorgen dat deze worden nageleefd. En zorg dat je alles zwart op wit hebt. Nabellen en check, check, dubbelcheck is helemaal niet vreemd. Die hypotheekverstrekker gaat niet met de voetjes omhoog voordat jouw hypotheek geregeld is.

3. Shop goed rond online: is online je hypotheek aanvragen een optie?

Bij zoiets belangrijks als een hypotheek, waar je waarschijnlijk toch een behoorlijk aantal jaar van je leven aan commit, zijn vergelijken en informeren wel de sleutelwoorden. Tenminste, wat mij betreft. Zorg dus dat je goed rondkijkt, aanbieders vergelijkt en informatie inwint. Online kan dat lekker snel en makkelijk. Reviews lezen doe ik ook altijd. Maar bedenk wel: als je ergens blij mee bent laat je minder snel een bericht achter dan wanneer je ergens van baalt. Heb je het idee dat je alle informatie als een spons hebt opgezogen? Bedenk dan of online een hypotheek aanvragen goed voelt of dat je liever voor een adviseur kiest.

4. Laat het door een professional – de hypotheekadviseur – doen

Kom je er niet uit en vind je het maar wat spannend? Begrijpelijk! Dan heb je zeker baat bij een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur is duur, ja. Poeh. Even slikken hè? Tussen de € 1.500 en € 3.000 ben je wel kwijt. Toch kan het wel een fijn gevoel zijn dat een professional alles op de juiste manier voor je regelt. Als je voor een adviseur kiest, zorg dan wel dat je voor een onafhankelijke gaat, die in jouw belang – en niet dat van de bank – handelt.

snel hypotheek rond krijgen - vergelijken

5. Is de doe-het-zelf-hypotheek wat voor jou?

Steeds vaker kunnen we alles gemakkelijk zelf online doen. Zelfs van een doe-het-zelf-hypotheek kijken we niet meer op. Spannend wel. Zelf doen betekent ook dat je je hypotheek helemaal zelf samenstelt. Daarvoor heb je natuurlijk wel kennis over hypotheken en inzicht in je financiële situatie nodig. Je regelt ook een aantal zaken die normaal je bank of adviseur voor je doet. In ruil daarvoor kun je je aanvraag volgen met de Track & Trace Service, ben je een stuk voordeliger uit en kán het binnen 3(!) dagen geregeld zijn. Durf jij het aan?

6. Vraag de makelaar alvast om een taxatierapport

De waarde van je toekomstige woning bepaalt je maximale hypotheek. Vaak moet je dan ook een taxatierapport kunnen overleggen. Als je van tevoren al met de makelaar afspreekt dat je zo’n rapport nodig hebt, is het in een mum van tijd gerealiseerd.

7. Overlijdensrisicoverzekering? Ongezellig, maar toch doen!

Overlijdensrisicoverzekering? Je bent nog zo jong. Ja, dat heeft er niets mee te maken. 9 van de 10 keer heb je bij het kopen van een huis een ORV nodig. ‘Een overlijdensrisicoverzekering keert uit als je voor een bepaalde datum overlijdt. De uitkering stelt je partner of nabestaanden bijvoorbeeld in staat de hypotheek (deels) af te lossen en zo in de woning te kunnen blijven wonen.’ Zo’n verzekering aanvragen kan best tijdrovend zijn, zeker als er nog vragen zijn over je gezondheid. Zet ‘m dus bovenaan je to-dolijst.

snel hypotheek rond krijgen - berekening

8. Wie verstrekt het snelst de hypotheek?

Check de doorlooptijd! Soms helpt het als je gewoon eerlijk aangeeft dat de doorlooptijd een beslissende factor voor jou is bij de keuze voor een hypotheekverstrekker. Vaak is er dan ‘wel wat te regelen’. Onderhandelen over de doorlooptijd? Het kan!

Kortom, wees alert. Heb je zaakjes op orde. Wees pro-actief, durf vragen te stellen en zorg dat je altijd een stap voor bent.

Heb jij nog tips om ervoor te zorgen dat je de hypotheek sneller rond krijgt? Laat ze voor me achter in de comments!