Al sinds ik op Budgetproof over betaalbaar leven schrijf (inmiddels zo’n jaar of 4) roep ik het al. Vergelijken, vergelijk, vergelijken! Het scheelt je zoveel geld. Ook energie vergelijken loont. Energievergelijkingstools maken het je super makkelijk om verschillende aanbieders te vergelijken. Maar waar moet je nou eigenlijk echt op letten bij het vergelijken van energie? Samen met hoyhoy geef ik tips.
Wat verbruik ik aan energie?
Om zo goed mogelijk te kunnen vergelijken, is het handig om inzicht te hebben in je eigen verbruik. Veel vergelijkingstools vragen hierom. Geen idee? Pak bijvoorbeeld de eindafrekening van afgelopen jaar erbij. Waarom is het zo belangrijk om inzicht te hebben in je verbruik? Niet alleen omdat je zo ziet hoeveel je kunt besparen, maar het ene contract is voordelig bij een laag energieverbruik, terwijl het andere contract relatief goedkoper uitvalt als je meer verbruikt.
Besparing per jaar
De meeste energievergelijkers zetten bovenaan de lijst de partij waarmee je het meest bespaart. Dit is uitgerekend op basis van je besparing per jaar. En dat kan best een aanzienlijk bedrag zijn! Vergelijk dus jaarbedragen, maar let op de contractduur!
Hoe lang loopt het contract?
Zie je een fantastisch bedrag dat je kunt besparen? Kijk dan ook of de looptijd van het contract past bij wat jij voor ogen hebt. Je wilt misschien helemaal niet jarenlang aan het contract vastzitten, maar juist volgend jaar weer opnieuw kunnen vergelijken en overstappen
Staat je tarief vast of mag het variëren?
Ook in de wereld van energietarieven heb je te maken met vaste en variabele tarieven. Een variabel tarief kan juist in je voordeel uitpakken, maar als het energietarief op 1 januari of op 1 juli gestegen is, dan ben je ook verplicht de verhoging te betalen. Met een vast tarief weet je altijd waar je aan toe bent, maar profiteer je niet van meevallende energietarieven. Let op: je kunt een vast tarief ook voor een aantal jaar vastleggen als dat bij je past. Vaak krijg je daarbij een korting die een vast tarief wel héél aantrekkelijk maakt.
Kies je groene of grijze stroom?
Laat je jouw energie liever opwekken door groene bronnen zoals wind, water of zon? Of vind je grijze stroom (aardgas, olie en steenkolen) dikke prima? Aan beide varianten hangt soms een ander prijskaartje (al is dat lang niet altijd meer het geval) en ook nog eens een gewetenskwestie. Kies je voor het milieu of voor je portemonnee? Gelukkig sluit het een het ander niet uit. Van de top 10 energieleveranciers die bij mijn vergelijking naar boven komen, levert het merendeel groene energie.
Pas op voor overstapboetes
In het geval van een contract voor onbepaalde tijd kun je elk moment van energieleverancier wisselen. Zonder boete aan je broek. Met een vast contract voor bepaalde tijd, ben je wat betreft overstappen afhankelijk van de einddatum van je huidige contract. Hoe ver van te voren kun je dan overstappen zonder boete? Vraag ongeveer 6 tot 8 weken van tevoren een nieuw contract aan. Je krijgt dan geen boete en dit geeft je nieuwe energieleverancier genoeg ruimte om alles in orde te maken voordat het contract ingaat.
Succes met vergelijken! Ik hoor graag hoeveel je bespaart door hier even wat tijd in te steken …
Voor de eerste keer heb ik me ingeschreven via een groepsaankoop voor elektriciteit en gas.
Het zou me +- €140 minder kosten voor 1 jaar (als je naar het verbruik van vorig jaar kijkt: daar berekenen ze dat op).
Ik ben benieuwd!