Slim met je mobiele data omgaan | 15 tips

Besparen. Er zijn zoveel foefjes waarmee je geld iets minder snel je zak uitvliegt. Zoals met een energievergelijker, alleen met contant geld op pad gaan tijdens een shopsessie óf slim met je mobiele data omgaan.

Bellen doe ik bijna alleen voor werk. Urenlange telefonische kletssessies met vriendlief of bff: mij niet gezien! Mijn telefoonabonnement draait eigenlijk alleen maar om internet. Sinds kort heb ik dan ook een sim only-abonnement afgesloten met 12GB data. Yes! Eindelijk niet meer billenknijpen omdat m’n databundel het net wel of niet gaat redden. En voorlopig geen extra kosten of übersloom internet omdat ik teveel data er doorheen jas. Omdat ik jarenlang wel heb moeten besparen op mijn databundel en er genoeg mensen zijn die nog iedere dag voorzichtig om moeten gaan met hun MB’s, hierbij 5 tips hoe je slim omgaat met je mobiele data.

besparen mobiele data tips

1. Kies een databundel die je ook in ’t buitenland kunt gebruiken

Yes het is zover! Hier heb ik zó lang op gewacht. De tijd dat je databundel ook in de meeste buitenlandse bestemmingen geldig is. Of ik nu op het strand van Barcelona zit, op de ski’s sta op een Oostenrijkse gletsjer of in Haarlem achter m’n bureau een berichtje verstuur: het komt nu allemaal uit dezelfde databundel. Zó handig! Let daar dus op als je een nieuw abonnement afsluit! Niet bij alle providers is het standaard.

2. Houd zelf je data in de gaten

Lang leve de apps die je inzicht geven in je mobiele verbruik. ‘Vroeger’ (ja, ik ben oud) was het alleen maar gissen hoeveel data je nog over had om erop los te appen, Instagrammen en web-bellen. Tegenwoordig kun je dat bij de meeste mobiele aanbieders gewoon zien. Zo kun je een oogje in het zeil houden en jezelf tot een halt roepen als je het echt te bond maakt. Kortom: schrik je niet wild als je databundel op is en je hebt nog een stuk maand over.

3. Stap over naar een provider die je meer data voor je geld geeft

Of het nu een energieleverancier, zorgververzekeraar of telefoonaanbieder betreft: overstappen loont. Ik heb nu een Vodafone-abonnement met onbeperkt bellen en sms’en én 12GB (ook in het buitenland). Voor minder dan €30,- per maand. Wel sim only. Lekker dealtje, toch? Er is echter nog een groot verschil tussen telefoonaanbieders. Bij de een betaal je een tientje voor een flinke smak data. De ander laat je krom liggen om je internetverslaving te kunnen bekostigen. Heb je weleens vergeleken hoeveel het kan schelen? Via overstappen.nl kun je in een paar klikken de allergoedkoopste sim only-abonnementen vergelijken.

besparen mobiele data tips

4. Haal je mail niet automatisch binnen

Je telefoon staat meestal zo ingesteld, dat mail automatisch binnengehaald wordt. Kost allemaal data, terwijl de meeste mailtjes heus wel even kunnen wachten. Zet automatische mailsynchronisatie dus uit. Helemaal als je op vakantie bent en in the middle of nowhere loopt te genieten. Dan wil je die mails helemaal niet zien zelfs! Bewaar je data liever om een fantastische vakantiepic naar het thuisfront te sturen.

5. Zet mobiele data voor (bijna) alle apps uit

Wist je dat je mobiele data voor apps uit kunt zetten? Dat betekent inderdaad dat ze niet werken (of in ieder geval niet refreshen) als je onderweg bent, maar wel als je wifi hebt. Bij een iPhone kun je dit voor elke app afzonderlijk bepalen welke je wel en niet wilt kunnen gebruiken met mobiele data. Superhandig.

6. Laat je apps niet altijd openstaan

Dit doet mijn moeder dus áltijd. Iedere keer als ik haar telefoon pak, zie ik dat alle apps van de maand nog openstaan. Haha. Dat betekent dat al die ‘programmaatjes’ data vragen en op de achtergrond ververst worden. Wordt je databundel niet blij van.

7. Nooit updaten (besturingsprogramma of apps) als je geen wifi hebt

Spreekt voor zich. Updates kun je maar beter niet uitvoeren als je geen wifi hebt. Slurpt geheid al je data op.

8. Laat je chat-apps alleen foto’s downloaden als je wifi hebt

Voed Whatsapp en Telegram goed op en leer ze alleen foto’s te downloaden als je verbonden bent met wifi.

besparen mobiele data tips

9. Zet automatisch foto’s opslaan uit apps uit

Niets zo irritant als je hele fotorol ineens vol staat met lelijke, nietszeggende foto’s, het avondeten van je vrienden of 10 dezelfde babykiekjes van de newborn van je vriendin. Ik heb automatisch foto’s opslaan uitstaan bij sommige apps. Omdat ik het vervelend vind als ze m’n fotoalbum ‘vervuilen’ maar ook omdat het meer data kost dan je denkt.

10. Laat Facebook niet automatisch filmpjes afspelen

Zit je lekker door je tijdlijn te scrollen, gaan er ineens allemaal filmpjes die je niet per se wilt zien afspelen. Ooooh, daar gaat je databundel. Voor niets. Zo zonde! In de instellingen van je app kun je via je telefoon heel gemakkelijk auto-play uitschakelen.

11. Niet streamen maar offline afspeellijsten

Open deur misschien, maar afspeellijsten met lekkere muziekjes via YouTube en Spotify luisteren zijn grote boosdoeners als het op slurpen van mobiele data aankomt. En misschien heb je met deze 15 tips wel zoveel datakosten bespaard, dat je een Spotify-abonnementje kunt nemen en offline afspeellijsten kunt maken.

besparen mobiele data tips

12. Maak automatisch verbinding met wifi

Stel je telefoon zo in, dat hij automatisch verbinding maakt met de wifinetwerken waar je eerder op hebt ingelogd. Thuis, op je werk, op de sportschool (tenminste, de mijne wel). En hoewel het ten koste van je batterijduur kan gaan: zorg ervoor dat wifi altijd aan staat. Het is mij meerdere keren overkomen dat ik dagenlang op m’n databundel ’s avonds YouTube-filmpjes heb liggen kijken in bed omdat ik wifi uit had staan. Oeps!

13. Let op met de batterij-spaarstand

Ik doe m’n batterij-spaarstand vaak aan als m’n telefoon nog maar 20% batterij heeft en ik nog een tijdje voort moet. Voorkom wel dat je toestel door de batterij-spaarstand ongemerkt van wifi naar 4G overschakelt.

14. Schakel pushberichten uit

‘Alleen vandaag gratis verzending’, ‘Je favorieten zijn back in stock’. Je kent het wel. Van die pushberichten waar je prima zonder kan. Soms zijn ze zelfs ronduit irritant. Schakel pushberichten dan ook lekker uit. Scheelt weer een beetje data.

15. Kijk uit met wifi-assistentie

Sinds iOs9 heeft je iPhone een nieuwe optie: wifi-assistentie. En dat is best een beetje gevaarlijk voor je databundel. Je iPhone schakelt hiermee namelijk automatisch over naar 4G als de wifi niet zo best is. Je kunt deze irritante instelling uitzetten via instellingen > mobiel netwerk >wifi-assistentie uitvinken.

Heb jij nog een ultieme tip om op data te besparen? Laat het me weten in de comments!

Ps. je kan natuurlijk ook ff lekker een weekje offline gaan, maar ik denk dat dit voor velen onder ons nét te ver gaat. Niet?