Wanneer zijn dromen voorgaan: personal & huizenzoektocht

“Hey Marloes, jij was toch aan het kijken naar een koophuis in Amersfoort? Je ging toch na 5 jaar LAT’en eindelijke samenwonen in het midden van ’t land? Waarom horen we daar niets meer over?”

Was en ging zijn de goede woorden ja. De huizenzoektocht staat – vooralsnog – even on hold. Is het uit tussen ons? Welnee! We begrijpen elkaar vaak niet, willen elkaar weleens de hersens inslaan: maar vinden alles uiteindelijk samen altijd beter. Geen relationshipdrama dus. Wat dan? Mijn vriend krijgt de mogelijkheid om één van zijn dromen te verwezenlijken. Binnenkort zet hij zijn handtekening onder eigen stuk grond waarop hij een prachtig bedrijfspand laat bouwen. In zijn eigen woonplaats, en dus ver van waar ik dit nu typ.

Geen huis kopen maar een pand bouwen

Niets eigen huis. Het is kosten voor een architect vergelijken, bouwtekeningen controleren en bedrijfsplannen maken wat de klok slaat tegenwoordig. Vind ik dat jammer? Ja tuurlijk! Ik ben er inmiddels echt wel aan toe om meer samen te zijn en een samen een thuis te hebben. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er geen traantje om heb gelaten. Zeker omdat we echt serieus naar huizen hebben gekeken en we veel moois hebben gezien in Amersfoort (wat uiteindelijk helaas niet perfect bleek te zijn voor ons, maar dat terzijde). En nu spuwt Funda alleen maar stomme huizen uit die of te duur zijn, of in een wijk staan waar we niet willen wonen. Eigenlijk maar goed ook. Een droomhuis mislopen zou ik nu niet trekken.

Eerlijk is eerlijk. Ik baal. Maar ik ga hem zijn dromen natuurlijk never nooit ontnemen en ben blij en enthousiast voor hem. Dan nog maar een jaartje (of meer) wachten. En stiekem is het allemaal heel spannend en interessant om van de zijlijn mee te maken. Hoe leuk is het om een leeg canvas te hebben en daar een gebouw op te laten bouwen dat perfect bij je past? Als ik niet het liefst hartje centrum zou willen, wonen, zou ik graag later een eigen huis ontwerpen.

Architecten en aannemers in plaats van liefdesnest

Mijn vriend is niet zo’n ‘verteller’, maar ik probeer in de details mee te leven. Ik begrijp niet altijd alles direct, maar enthousiast ben ik wel. Van plannen tot bouwtekeningen en het vinden van een goede tekenaar. Het is niet niks! Rete-spannend en helemaal niet zo eenvoudig. En duur vooral. Zo kost het uittekenen van je plannen al een flinke smak geld en dan heb je het alleen nog maar op papier staan. Denk een paar duizend euro. Naja, paar? Wist je dat de gemiddelde kosten voor tekeningen van een nieuwbouw-gezinswoning €7.000,- zijn? Dan krijg je een beetje een idee.

En dan nog die keuzes en alle dingen die je moet regelen! Ga je voor een groot architectenbureau die je begeleidt bij het bouwproject of voor een zzp’er met een mooi portfolio? Laat je de architect de aannemer selecteren of zoek je liever zelf iemand die jouw droompand bouwt? En hoe zit het met de hypotheek? Ik word al duizelig als ik eraan denk.

Maar het is allemaal voor een goed doel! Binnenkort heeft vriendlief ook echt één centraal punt van waaruit hij de bijzonderste autoreizen naar de mooiste plekken van de wereld, de tofste rij- en racetrainingen en import van mooie youngtimers organiseert. Maar trots was ik altijd al.

Nu nog een eigen huis ;). Voorlopig dus even geen updates van mij over een eigen woning, hypotheken en de inrichting van m’n droomhuis. Voorlopig woon ik nog wel eventjes in m’n studiootje van 25m2 in hartje Haarlem.

To be continued!