Cryo sauna-behandeling | mijn 1e keer & ervaring

Vorige maand verscheen er een mailtje in mijn inbox over de Cryo and Spa Experience. De watte? Voor wie er bij cryotherapie geen belletje gaat rinkelen: bij cryotherapie sta je 3 minuten in een cabine en word je blootgesteld aan een kou van gemiddeld -170 graden. Aangezien ik een koukleum ben, sta ik niet per se direct te springen bij de gedachte aan kou. Tot ik verder las. Cryotherapie zorgt voor minder stress, meer energie, een verbeterde huid en snellere vetverbranding. Doordat je aan de kou wordt blootgesteld, gaan je hersenen preventief het herstellend vermogen van het lichaam activeren.

cryo therapie cryo sauna

Op uitnodiging van The Cryo and Spa Experience onderging ik een ‘vijf-zintuigen-experience’. Zo’n behandeling kost €45.

Mijn ervaring met cryotherapie

Bij binnenkomst werd ik heel hartelijk ontvangen door eigenaar Roy. Hij heeft honderduit verteld over zijn bedrijf en ik heb ik geen tijden meer zo’n enthousiaste ondernemer gesproken. Nadat Roy een zware burn-out heeft overwonnen, besloot hij het concept voor de Cryo and Spa Experience uit te werken om anderen te helpen. En dat maakt hem heel gedreven. Wel 45 minuten lang heeft hij verteld en al mijn vragen beantwoord. Maar eigenlijk duurt een complete behandeling maar 15 minuten. Iedereen kan er tijd voor maken dus.

cryo therapie cryo sauna

Hoe gaat ’t in zijn werk?

Voorafgaand aan de behandeling krijg je een checklist met medische aandoeningen en teken je ervoor dat je geen van deze aandoeningen hebt, of je bewust bent dat de behandeling een negatief effect kan hebben. Dan is het tijd voor een natuurlijk vitamineshot en mag ik nog even plaatsnemen in de massagestoel. Afhankelijk van je eigen keuze, doe je dat voor of na de kou. Ik kies voor ervoor, omdat ik ‘de boost’ dan mee de dag in neem. Ik heb die avond nog een vriendinnendate op de planning staan.

Lekker stoeltje trouwens. Ik had er weinig van verwacht, maar deze massagestoel doet écht wat. Na m’n massage krijg een badjas en een paar slofjes en off I go. Een beetje spannend vind ik het wel!

cryo therapie cryo sauna

Je ondergoed mag je aanhouden, net als je sokken. Uiteindelijk neem je met de badjas en sloffen plaats in de cabine. De badjas gaat uit. De sloffen blijven aan. Ik doe een kraag om (tegen de stikstofdamp die je natuurlijk liever niet wilt inademen) en leg mijn handen op de rand van de cabine, zoals geadviseerd.

Het apparaat warmt eerst een minuut lang op tot 80 graden Celsius. Na de opwarmperiode wordt het koud. Ja, echt wel koud. In de cabine kan het tot -196 graden Celsius worden. Aangezien ik een echte koukleum ben en ook nooit koud afdouche in de morgen, kiezen we voor het ‘startersprogramma’: -156 graden.

Hoe koud voelt het aan?

Vlak voordat ik in de cabine stapte, was ik best een beetje zenuwachtig. Je staat niet elke dag in zo’n koude ruimte. Toch voelt het lang niet zo koud als ik had verwacht. Als je in een koud zwembad springt, krijgt je lichaam een grotere oplawaai. Dit komt omdat de stikstofdamp door de cabine wordt geventileerd en niet direct als vloeibaar middel op je lichaam terecht komt. De bovenste laag van je huid koelt dan ook maar af tot -1 graden Celcius.

“Dit signaal zet het lichaam aan tot actie om de oorzaak te achterhalen. In een reflex om het lichaam te beschermen tegen deze lage temperatuur zullen de hersenen opdracht geven om de bloedtoevoer naar de spieren en het weefsel te beperken. De bloedvaten zullen krimpen waardoor het bloed wordt verrijkt met voedingsstoffen, zuurstof en enzymen.”

cryo therapie cryo sauna

Is het ook geschikt voor koukleumen?

Zeker! Ik had echt verwacht dat ik het als onprettig zou ervaren, maar dat was niet het geval. De laatste minuut werden vooral mijn onderbenen héél koud en vond ik het wel prima dat ik er weer snel uit mocht. Ik raad je aan om echt je handen (deels) op de rand te houden en niet de volle 3 minuten aan de kou bloot te stellen. Lijkt me pijnlijk, haha.

Wat was het effect?

Ik heb er – zoals jullie weten – een behoorlijk stressvol jaar opzitten en heb het inmiddels steeds meer op de rit, dus ik was vooral benieuwd naar de stress relieve. Om het daadwerkelijke effect van de behandelingen goed te merken, moet je zo’n 7 behandelingen ondergaan. Ik heb er (nog) maar eentje opzitten. Dus daar kan ik nu niets over zeggen. Ik vond het vooral erg verkwikkend! Een kleine energie-boost kreeg ik er wel van en ik ben heel benieuwd wat het op lange termijn doet.

Wie heeft er weleens een soortgelijke behandeling ondergaan? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring!

One thought on “Cryo sauna-behandeling | mijn 1e keer & ervaring

Comments are closed.