Tips voor vakantie in ’t Stubaital | waarom heimwee naar Oostenrijk?

Sneeuw. Je moet er nu waarschijnlijk niet aan denken. We zijn met z’n allen dolblij dat de melkflessen eindelijk eens bij kunnen kleuren en dat we deze maand niet gezegend zijn met 1 rokjesdag, maar meerdere! Toch wil ik je even wat vertellen over mijn laatste tripje naar de sneeuw eind april. Eind april sneeuw? Yes! Ik vertrok namelijk richting de Stubaier Gletsjer voor een lawinecursus. Superspannend, maar daarover later meer. En natuurlijk pakte ik ook even m’n laatste paar skimeters van dit seizoen mee op de verse sneeuw die net gevallen was. Maar ik deed nog meer!

Het begon ooit bij steentjes in koeienvlaaien gooien

Ik ben altijd al dol geweest op de Oostenrijkse bergen. Dat heb ik denk ik te danken aan mijn ouders. ‘Vroeger’ hebben we menig vakantie in de alpen doorgebracht. Al wandelend. Van rood-wit-gestreept vlaggetje naar rood-wit-gestreept vlaggetje. Met m’n wandelstok in de ene hand en in de ander een steentje. Om in een koeienvla te gooien. Hebben we vast allemaal weleens gedaan. Toch?

Van carrière als skilerares tot wandelfanaat en overwerkt tot rust komen

Alweer 5 jaar geleden woonde ik 8 maanden in de Oostenrijkse bergen voor een avontuur dat werken als skilerares heet. Als ik toen had geweten hoe mijn leven er nu uit zou zien, zou ik er nóg meer van genoten hebben. Het afgelopen jaar was nogal hectisch. En nogal is best een understatement. Een jaar waarin rust in mijn hoofd heel erg welkom was. En die vond ik. In de Oostenrijkse bergen. Inmiddels ben ik gepensioneerd skilerares en sinds een paar maanden 100% eigen baas. Er is een hoop veranderd in mijn leven, maar de liefde voor Oostenrijk en de bergen blijft. Sinds ik vorig jaar mijn hoofd heb leeggelopen tijdens de KAT-walk wandelvakantie is de liefde groter dan ooit.

Tips Stubaital Tirol Oostenrijk

Doetips in de lente in en rondom Neustift (Stubaital)

Mijn vakantie in het Stubaital eind april was ook een groot succes. Lenteskiën op en top. Warm in het dal (oké, we hadden ook ‘geluk’ met wat sneeuwdagen) en perfecte sneeuw op de gletsjer. Een weekje ultiem tot rust komen. Het is weer gelukt. En mede door de volgende leuke dingen die ik heb gedaan. Dus dit zijn mijn tips voor jou als je een vakantie in het Stubaital hebt gepland (of gáát plannen natuurlijk).

Tips Stubaital Tirol Oostenrijk

Tips Stubaital Tirol Oostenrijk

Tips Stubaital Tirol Oostenrijk

Skiën op de gletsjer en de gletsjer vanbinnen bekijken

Oké, deze spreekt voor zich. We gingen immers naar Oostenrijk voor onze lawinecursus. En er werd geskied! Dat kan daar overigens tot juni. Maarrrr, we deden ook andere toffe dingen, zoals de cursus én we brachten een bezoek aan de Ice Grotto. Hoe cool (haha, letterlijk en figuurlijk) is het om de gletsjer vanbinnen te zien? Zo mooi om al die verschillende ijslagen te herkennen en meer te leren over wat een gletsjer nu eigenlijk is en hoe het werkt. Je bent echt maximaal een uurtje binnen en entree kost – als ik het me goed herinner – iets meer dan €5.

Tips Stubaital Tirol Oostenrijk

WildeWasserWeg wandelen

Wandelen. Nooit geweten dat ik dat zó enorm leuk vind om te doen. Zeker in Oostenrijk. Je ziet zoveel en door de inspanning maak je je hoofd echt leeg. De WildeWasserWeg is een populaire wandelroute in het Stubaital die je in 3 delen kunt afleggen. En onderweg leer je nog wat over het water en de gletsjervelden. Doen! Helaas was de route tijdens ons bezoek – het had net gesneeuwd – grotendeels afgesloten. We hebben wel (stiekem) een stuk van de route gedaan, maar met besneeuwde paden is het zeker niet ideaal. Daar moeten we dus nog eens voor terug!

Tips Stubaital Tirol Oostenrijk

Een uur lang chillen bij de Grawa-waterval

De eerste etappe van de WildeWasserWeg brengt je tot de Grawawaterval. Afhankelijk van hoeveel sneeuw er al gesmolten is, vind je een kleine of grote watermassa. Aangezien het toen wij er waren nog écht koud was, was de waterval deels bevroren. In de zomer is het in ieder geval de breedste waterval van de oostelijke Alpen. De waterval schijnt een geneeskrachtige werking te hebben. Vooral voor je luchtwegen is het heerlijk. Om het effect te merken, moet je minimaal een uur in een van de ligstoelen chillen. Check! Wij waren hier in april dus helemaal alleen. Een uur lang heb ik in de zon gelegen met uitzicht op de waterval. Als dat geen relaxen is …

Tips Stubaital Tirol Oostenrijk

Kaiserschmarren bestellen bij Tschangelair-Alm

Ik ben normaal helemaal niet zo van teruggaan naar hetzelfde tentje om te eten of te drinken. Ik vind het veel te leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Maar als het goed is, dan is het goed. Van de 6 dagen, eindigden we er 3 ’s middags op het terras van Tschangelair-Alm. Mét een Kaiserschmarren voor ons neus. Die is hier zó lekker en vers gemaakt. Tipje! En als je van vis houdt, dan moet je de forel zeker bestellen, die ze rechtstreeks uit de rivier voor je vissen.

Maandagavond dineren met Oostenrijkse muziek bij Hoferwirt

Oké, hoe cliché ook… een bezoek aan Oostenrijk is voor mij niet compleet zonder een avondje dineren onder het genot van ‘Oostenrijkse smartlappen’. Heerlijk, van die volksmuziek die in m’n oren klinkt en een traditioneel gerecht zoals Käsespatzl of een goede Wienerschitzel die me vanaf m’n bord toelacht. Life is good! Van januari tot en met april hebben ze iedere maandag volksmuziekavond. Leuk!

Tips Stubaital Tirol Oostenrijk

Bestekloze dinsdag bij Gasthof Schallerhof

Wat een avontuur. Bestekloze avond zagen we op de deur hangen van Gasthof Schallerhof toen we van Krößbach naar Neustift wandelden. Dat leek ons wel wat. En dus besloten we te reserveren. Geweldig! Met een schort om zat ik vol verwachting uit te kijken naar mijn bestekloze menu. Soep en een gigantische plank met vlees, knödels en sauerkraut. En dat voor nog geen €17. Geweldig. En mijn hoogtepunt van de avond was ook een beetje dat ik een echte Edelweiß-bloem in de vaasjes op tafel vond. Wel een beetje uitgedroogd, maar hey!

Tips Stubaital Tirol Oostenrijk

Tips Stubaital Tirol Oostenrijk

Dagje Innsbruck

Aangezien Innsbruck vanuit Neustift maar een minuut of 40 rijden is, besloten we een dagje stad te doen. En wat een leuke stad is Innsbruck. Wouw! De knusse oude binnenstad, omringd met bergen. Hier wil ik zeker nog eens naar terug. Ik denk namelijk dat het ook een fantastische stad is voor een city-/skitrip.

Wouw. Dat ik enthousiast ben is niet meer te ontkennen, zo’n 1.000 woorden later. Ga naar Oostenrijk. Of het nu in de winter, lente, zomer of herfst is. Oostenrijk blijft fantastisch. En vergeet niet om mijn tips op te slaan voor een tripje richting het Stubaital! Heb jij nog Tirol-tips? Ik hoor ze dolgraag!