Refurbished kopen: wat is het en wat zijn de beste winkels?

Opgelapt, opgepoetst of gereviseerd. Stuk voor stuk andere termen voor het Engelse woord refurbished. Is het tijd voor een nieuwe telefoon, computer, e-reader of tablet? Wij hebben voor je uitgezocht of een refurbished apparaat de moeite is en vertellen je alles wat je wilt weten en waar je op moet letten.

refurbished kopen

Wat is refurbished precies?

In het kort komt het erop neer dat een refurbished apparaat altijd eerder gebruikt is, maar volledig gereviseerd wordt voordat hij naar de volgende eigenaar gaat. In de meeste gevallen betekent dit dat ‘ie schoongemaakt wordt en natuurlijk helemaal nagelopen wordt. Is er iets defect? Dan wordt dat uiteraard gerepareerd voordat het apparaat verkocht kan worden. Ook ontbreekt de nieuwste software meestal niet op apparaten die zijn gereviseerd. Kortom: ze worden weer als nieuw gemaakt. Wat betreft kwaliteit doet een refurbished apparaat niet onder voor een nieuwe, maar qua prijs is er een groot verschil!

In de meeste gevallen zijn refurbised producten teruggebracht in de garantieperiode en zie je – behalve een krasje hier en daar – echt niet dat jij niet de eerste eigenaar van het apparaat bent.

Refurbishen is een trend

Apparatuur reviseren is hot! De markt groeit gestaag en steeds meer mensen overwegen bij aanschaf van een laptop, telefoon of tablet voor een opgeknapt exemplaar te kiezen. Zo waren er 2016 meer dan 85 miljoen opgelapte smartphones in gebruik en groeit dit aantal volgens IDC naar 222 miljoen in 2020. Dat betekent dat het aantal gereviseerde smartphones per jaar meer dan 20% zal groeien! Er wordt dan ook verwacht dat nu verkochte gereviseerde apparaten over een aantal jaar nog regelmatig worden gebruikt en dat apparaten steeds meer eigenaren zullen kennen.

Regelmatig staan er panden in de winkelstraat leeg, maar dat specialist in refurbishment Leapp inmiddels 16 fysieke winkels in Nederland heeft, zegt natuurlijk genoeg.

refurbished kopen

Refurbished apparatuur goed voor het milieu

Producten die normaliter op de vuilnisbelt zouden belanden, krijgen nu refurbishment steeds populairder wordt, steeds vaker een nieuw leven. Kort gezegd wordt de levenscyclus zo behoorlijk verlengd. Refurbished apparatuur is daarmee niet alleen prettig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Kies je voor refurbished, dan maak je een duurzame keuze.

Welke producten worden refurbished verkocht?

Vooral smartphones, tablets en laptops lenen zich goed om als gereviseerd apparaat door het leven te gaan. De onderdelen zijn relatief eenvoudig te verkrijgen en de producten hebben een lange levensduur, waardoor het de moeite waard is om deze op te lappen. Vooral gereviseerde iPhones zijn enorm populair.

Waarom vooral Apple refurbished een goed idee is

Job Pijpers – werkzaam voor refurbishwinkel Leapp – kan haarfijn vertellen waarom vooral Apple-producten veel gereviseerd worden. “Een iPhone gaat vele jaren mee, een Mac zelfs twaalf tot dertien jaar. Bij Windows pc’s en Android-smartphones ligt dat anders. Doordat hardware en software van verschillende partijen komt, ontstaan al gauw problemen.” Apple is enorm geliefd en de restwaarde blijft altijd relatief hoog. Hierdoor is het een populair merk om te reviseren. Maar ook de markt voor refurbished Apple-producten is hierdoor groot.

refurbished kopen

Hoeveel goedkoper zijn refurbished apparaten?

Een van de grote voordelen van refurbished apparatuur is de relatief goedkope prijs vergeleken met een nieuw apparaat. In de meeste gevallen wordt een gereviseerd apparaat voor ongeveer 50% tot 70% van de nieuwprijs verkocht. Het verschil kan dus oplopen tot honderden euro’s. Gemiddeld bespaar je door voor een refurbished variant te kiezen zo’n € 150 tot € 200.

Is refurbished anders dan tweedehands?

Jazeker, het verschilt zeker van een tweedehands aankoop! Hoewel je natuurlijk niet de eerste eigenaar bent als je een gereviseerd apparaat aanschaft, is het heel anders dan tweedehands. Een refurbished apparaat mag namelijk pas als zodanig verkocht worden nadat het apparaat uitgebreid is gecheckt en aan alle eisen voldoet. Hierdoor zijn refurbished producten vaak zo goed als nieuw. In ieder geval vanbinnen. Daarbij krijg je bij de meeste refurbishspecialisten ook nog 2 jaar garantie. Dat is vaak meer dan je krijgt als je het product nieuw koopt.

Waar op letten als je een refurbished apparaat koopt

Een refurbished telefoon, laptop of tablet is altijd al eerder gebruikt en daarna teruggestuurd of teruggebracht. Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat je lang kunt genieten van je apparaat. Let daarom op de volgende zaken.

refurbished kopen

Garantie van refurbished apparatuur 

Kies altijd voor een betrouwbare partij die je garantie biedt op het product. Minimaal een half jaar, maar bij voorkeur natuurlijk 2 jaar. Mochten er zich problemen voordoen, dan wordt het altijd voor je opgelost. Vaak kun je ook extra garantie bijkopen. Informeer daar altijd naar. Je geeft natuurlijk liever een paar euro extra uit, dan dat je eventueel met een defect toestel zit en niet terug naar de aanbieder kunt.

Wil je zeker weten of een partij betrouwbaar is? Op iPhoned.nl kun je verschillende refurbished-aanbieders vergelijken. Als ze klachten krijgen over een partij, wordt die eruit gefilterd. Dat betekent dat er zo alleen nog maar betrouwbare partijen overblijven.

Verschillende typen refurbished

Niet iedere refurbished telefoon, tablet of laptop is even goed of mooi. Zo bestaan er verschillende labels die aangeven wat je wel en niet van je nieuwe apparaat mag verwachten. Als je een iPhone aanschaft, ga dan op zoek naar een smartphone met het label ‘Apple Certified Pre-Owned’. Dit betekent dat het toestel naar Apple-standaarden is gereviseerd en dat je er ook een nieuwe lader en oordopjes bij krijgt. Ook bestaan er de labels ‘reborn’ en ‘renewed’ bijvoorbeeld. Toestellen met dit label zijn net zo goed refurbished en je krijgt er ook garantie bij. De accessoires ontbreken echter.

Andere aanbieders werken weer met een categorie A of B of een sterrensysteem. Waarbij 4 sterren bijvoorbeeld ‘lichte gebruikssporen zichtbaar’ betekent en 5 sterren ‘zo goed als nieuw’ is. Verdiep je dus voor de aankoop van een refurbished product goed in de verschillende labels of gradaties, zodat je weet wat je wel en niet kunt verwachten.

refurbished kopen

Waarom komen refurbished apparaten nooit in de originele verpakking?

Zoals je je misschien wel voor kunt stellen, worden verpakkingen nooit los door fabrikanten verkocht. Een refurbished product komt daarom vaak in een neutrale verpakking of verpakking van de refurbishspecialist. Het is zelfs strafbaar om refurbished apparaten te verkopen in de originele verpakking. Als een aanbieder (behalve Apple) claimt je telefoon in originele verpakking aan te bieden, is de kans groot dat het namaak is.

Winkels waar je refurbished apparatuur kunt kopen

De vraag naar refurbished producten is groot en dat betekent dat het aanbod ook steeds groter wordt. Onderstaand hebben we een aantal bekende specialisten voor je verzameld. Dit zijn de beste winkels om refurbished apparatuur aan te schaffen:

Refurbished Apple

Refurbished kopen bij Apple

De eerste stop voor een refurbished Apple-product is logischerwijs de Apple (online) store en daar kun je prima slagen. Van accessoires tot iPods en iPhones: de keuze is reuze. Het kán echter goedkoper. Wel krijg je bij al deze apparaten minimaal 1 jaar garantie en ben je natuurlijk 1.000% zeker dat je nieuwe telefoon, tablet of computer Apple-waardig is. Voordat een gereviseerd, door Apple gecertificeerd product te koop wordt aangeboden, wordt het namelijk onderworpen aan een streng revisieproces om te zorgen dat het aan de hoge kwaliteitseisen van Apple voldoet. Wil je langer garantie? Dan kun je de garantieperiode verlengen als je AppleCare aanschaft.

Refurbished kopen bij Leapp

Als je aan refurbished denkt, denk je in Nederland waarschijnlijk aan Leapp. Al sinds 2011 reviseren ze Apple-apparatuur: iPhones, iPods, iPads en Mac-computers. Het zal je dan ook niet verbazen dat Leapp een anagram is van Apple. Je bestelt je producten eenvoudig online of in één van de 15 winkels in Nederland.

Refurbished kopen bij SWOOP

SWOOP is ontstaan uit de gedachte dat alle smartphones en andere smart devices die in een la liggen te verstoffen – zo’n 20 miljoen – een tweede leven verdienen. Daarom worden deze door het technisch team helemaal opgeknapt. De apparaten worden volledig nagekeken, uit elkaar gehaald en waar nodig worden onderdelen vervangen. Na dit proces is elke toestel weer als nieuw. SWOOP heeft 5 fysieke winkels in Nederland.

refurbished kopen

Refurbished kopen bij Renewd 

Refurbish-specialist Renewd reviseert enkel iPhones. Al deze telefoons worden voorzien van 100% originele Apple-onderdelen en zo weer zo goed als nieuw. De refurbished iPhones zijn gecontroleerd, getest en indien noodzakelijk voorzien van nieuwe onderdelen. Het scherm van de Renewd iPhone is altijd vervangen, maar het kan zijn dat er nog een kras of deukje in het metaal van de behuizing te vinden is. Iedere telefoon die aangeschaft wordt via Renewd wordt geleverd met 2 jaar garantie.

Refurbished kopen bij Forza Refurbished

Forza Refurbished is importeur en verkoopkanaal van refurbished Apple devices. Ze zijn hard op weg om in de Benelux de nummer 1 te worden op het gebied van refurbished Appl-producten. Op ieder product krijg je 2 jaar garantie. Alle Apple-producten worden krijgt een aantal sterren, dat aangeeft in welke staat het product verkeert: van toestel met gebruikssporen tot zo goed als nieuw.

Refurbished kopen bij Coolblue

Ook Coolblue kiest voor duurzaam en biedt refurbished apparatuur aan in verschillende gradaties en classificaties. Afhankelijk van de productgroep geldt op alle refurbished producten een garantie van 24 of 12 maanden. Je de refurbished producten het makkelijkst vinden door ‘refurbished’ in te typen in de zoekbalk.

Refurbished kopen bij Bol.com

Ook op Bol.com vind je een ruime keuze aan refurbished telefoons (voornamelijk iPhones) en e-readers. Zo vind je op de site ook een speciale rubriek met refurbished telefoons, waarin de toestellen zijn gecategoriseerd in ‘zichtbare gebruikssporen’, ‘lichte gebruikssporen’ en ‘zo goed als nieuw’. Bol.com verkoopt grotendeels apparaten van aanbieders als 2ND, Renewd en Forza.

Andere aanbieders van refurbished apparatuur

Er zijn naast bovenstaande aanbieders nog tal van sites te vinden waar je refurbished apparatuur kunt bestellen. Een kleine greep uit het overweldigende aanbod: SmartphoneOccasion, iUsed, Telefoondiscounter, 2ND, Mac voor minder en Groupon.

Conclusie: het aanschaffen van een refurbished product loont dus zeer zeker, maar enige research is wel gewenst!

Dit artikel schreef ik voor Simpler Magazine en verscheen eerder op Simpler.nl.