Goede voornemens of niet: een gezond lichaam met de Fit Methode

Fuck goede voornemens. Wouter is 365 dagen per jaar gek op gezond eten en sporten. Daarom werd hem vorig jaar het boek ‘De Fit Methode’ onder zijn neus gedrukt. Een meer dan 300-pagina’s tellend stappenplan voor een fit lijf, met alles over effectief vetverlies, spieropbouw en een gezond lichaam. Gezondheidswetenschapper Wouter – en broertje van Marloes – nam de proef op de som. Is ’t wat voor joúw goede voornemens?

Door Wouter. Ik houd van koken. Mooie gerechtjes maken, voor mezelf en voor anderen. En die daarna lekker opeten. Daar word ik blij van. Ik probeer er wel altijd voor te zorgen dat het iets redelijks ‘gezonds’ is dat we eten. Het liefst eet ik elke dag gefrituurde kip en pizza, dat ik dan wegspoel met een paar flesjes bier. Maar dat vind mijn lichaam niet zo leuk en geeft me een slecht gevoel. Waar ik ook van houd is sporten. Ik vind het lekker om na een dag te hebben gezeten, even al mijn energie eruit te gooien in de sportschool. En, zoals iedereen vast weet, is sporten ook nog eens goed voor je.

Goede genen?

Sporten en gezond eten geeft me een goed gevoel omdat ik aan mijn lichaam en gezondheid werk. Ik vind het daarom leuk om er veel over te leren, zowel tijdens mijn studie als in mijn vrije tijd. Niet iedereen heeft het getroffen met genen zoals die van mij. Ik hoor je denken: ‘Sporten en gezond eten word je blij van? En je vind het leuk om er veel over te lezen? Doe normaal.’

Weet jij niet zoveel over sporten en goede voeding, maar wil je toch aan je lichaam werken? Dan kan je een personal coach en/of diëtist inhuren om je te begeleiden. Helaas zijn die vaak heel duur. Een oplossing is het boek ‘De FIT Methode’. Dit boek vertelt je heel veel over wat je moet weten als beginnende sporter. Of je nu wilt afvallen, grotere spieren wilt hebben, of gewoon fitter wilt worden. Naast het boek is er een website met veel informatie, en zijn er apps waarin je je vooruitgang kan bijhouden.

Waarom wel of niet kopen?

Naast de compleetheid zijn er een aantal dingen dit me bevallen aan het boek. Het is bijvoorbeeld op wetenschappelijk artikelen gebaseerd. Dat is niet altijd het geval bij dingen die je over voeding of sporten leest. Daarnaast worden veel adviezen in het boek met nuance gebracht. De invloed van voeding en sporten op elk lichaam anders. Eén op één opvolgen van adviezen die niet op de wetenschap zijn gebaseerd of ongenuanceerd worden gebracht, kan je niet alleen in je vooruitgang belemmeren, maar kan ook ronduit gevaarlijk zijn.

Wat me ook bevalt is dat in het boek benadrukt wordt dat dat gezond eten en sporten een levensstijl is, en niet een dieet of regime. Zo kun je het een lange periode (lees: de rest van je leven) volhouden en zullen de resultaten ook langdurig zijn.

Elk lichaam is anders

Zoals ik al zei, elk lichaam is anders. Elk lichaam reageert dus anders op voeding of sporten. Zo wordt vaak gezegd dat een handje noten per dag ‘gezond’ is. Dat is misschien ook zo voor veel personen, maar niet voor mensen die een notenallergie hebben. Die mensen gaan helemaal niet zo lekker op een handje noten. Houd daarom altijd een kritische blik wanneer je iets leest over voeding of sporten, en raadpleeg een professional bij twijfel. Vooral als je er zelf wat mee wilt gaan doen. Ook al raad ik je aan De Fit Methode te lezen als je meer wilt weten over voeding en sporten, houd dit altijd in je achterhoofd.