Stadswandeling Leeuwarden Free tours | betaal wat je ’t waard vindt

Vorig jaar bracht ik een nachtje door in onze culturele hoofdstad van 2018: Leeuwarden (#LF2018) onder meer op uitnodiging van Leeuwarden-Fryslân 2018 (check Friesland.nl) en Merk Fryslân. Deze knusse stad met een dorpsgevoel heeft me wederom verrast. Een heerlijke bestemming voor een weekendje weg of een langere vakantie in eigen land. Genoeg te doen hier! Zoals lekker door de stad wandelen met een gids van A Guide to Leeuwarden. Budgettip!

stadswandeling leeuwarden - street art

Tijdens mijn bezoek aan Leeuwarden (o.a. samen met Ellen van BijzonderPlekje en Nina van Barts (Groene) Boekje) zijn we 2x door A Guide to Leeuwarden mee op pad genomen. Eén keer door Charlotte voor een deel van de Street Art Tour en een keer door eigenaar Henk voor wat mooie Friese verhalen. Superleuk en voor herhaling vatbaar wat mij betreft. Wil je ook al wandelend de stad ontdekken? Ga dan mee met een Leeuwarden Free Tour. Aanrader! Dit zijn mijn favorieten:

stadswandeling leeuwarden - statenzaal

 

Friese Verhalen Tour door Leeuwarden

Een gids van AGTL vertelt je meer over onder meer de Friese Taal, Oranjekoek, de elfstedentocht en bezoeken de prachtige statenzaal! Je komt meer te weten over de unieke regio met haar eigen taal en cultuur. En, als je goed oplet leer je ook nog een beetje Fries.

Wanneer? Iedere vrijdag om 15:00 uur.

Leeuwarden Tour

Ga mee met deze wandeling als je meer wilt weten over de naam Leeuwarden, Mata Hari, ons koningshuis en  een oud Fries theater! Een leuke introductie tot de stad.

Wanneer? Iedere zaterdag om 12:00 uur.

stadswandeling Leeuwarden

Mata Hari Tour door Leeuwarden

Mata Hari is helemaal hot in Leeuwarden, 100 jaar na haar dood. Je kunt er niet omheen. Tot en met 31 maart 2018 (yes, tijdens Culturele Hoofdstad 2018) kun je met de Mata Hari Tour mee. De tour begint bij de ingang van het Fries Museum en vertelt het verhaal van Mata Hari en de stad waarin zij opgroeide. Tijdens deze stadswandeling hoor je niet alleen het verhaal van Mata Hari, maar ontdek je ook de mooiste plekken van de stad. Zo bezoek je bijvoorbeeld de plekken waar zij heeft gewoond en waar ze naar school ging. Ook loop je langs de plekken die in haar latere leven een rol speelden, zoals het theater en de gevangenis.

Wanneer? Iedere zaterdag om 14:00 uur.

Street Art Tour in Leeuwarden

Deze wandeling hebben wij deels gedaan en vond ik superleuk! Je leert de stad kennen aan de hand van graffiti, muurschilderingen, oude muurreclames en andere vormen van street art. Je ziet dingen waar je in eerste instantie misschien voorbij zou lopen en hoort het verhaal achter deze kunstwerken. Heel tof!

Wanneer? Check de site, deze wandeling vindt niet elke week plaats.

Bonus: Elfstegentocht en Leeuwarden Bier Tour.

Hoe lang duurt zo’n stadswandeling door Leeuwarden?

Als je met A Guide to Leeuwarden Free Tour meegaat dan ben je ongeveer anderhalf uur onderweg. Je legt niet per se veel kilometers af, gezien je ook vaak stil zult staan om naar de mooie verhalen te luisteren.

Waar moet je verzamelen als je mee wilt met Leeuwarden Free Tours?

De tours beginnen op het Oldehoofsterkerkhof. Ja, dat is vlak voor die scheve toren die nooit afgebouwd is. Ook die toren is een bezoekje waard. Maar daarover in een andere blog meer. Je kunt trouwens gewoon aanschuiven, maar aanmelden is wel fijn. Dat kan via de site van A Guide to Leeuwarden.

stadswandeling leeuwarden - mata hari

Wat kost zo’n stadswandeling in Leeuwarden?

Alle stadswandelingen die ik hierboven heb genoemd, zijn free tours. Misschien ken je ze wel van je stedentrips naar andere landen. Een free tour betekent dat je niet van tevoren hoeft te betalen. Aan het einde kun je de gids een vrijwillige bijdrage geven. Dat is wel gebruikelijk. Helemaal gratis is het dus niet, maar je betaalt wat je het waard vond.

Laat je het me weten als je een stadswandeling in Leeuwarden gaat doen of hebt gedaan? Vind ik leuk!