Een zomer zonder lieveheersbeestjes of vlinders, daar moet je toch niet aan denken? Toch komt dit doemscenario steeds dichterbij. Wetenschappers en natuurbeschermers slaan al jarenlang alarm. De biodiversiteit in Nederland en de wereld neemt schrikbarend af.
Gelukkig kunnen we hier iets aan doen en ook jij hebt een rol te spelen. Zorg voor een insectenvriendelijke tuin en geniet van alles wat groeit, bloeit en kruipt. Je helpt de natuur en je maakt je tuin nóg mooier.
Zorg voor groei en bloei in je tuin
In 2017 toonde de Radboud Universiteit van Nijmegen aan dat in de 27 jaar daarvoor maar liefst 76% van de insecten in Nederland is verdwenen. Dit heeft meerdere oorzaken, zoals bestrijdingsmiddelen, milieuverontreiniging, maar ook een afname van leefgebieden in de steden. Steeds meer mensen kiezen voor een onderhoudsvrije en betegelde tuin, waar voor insecten niets te halen valt. Hou jij van bloeiende planten? Weet je nog hoe je kon genieten van bloeiende velden en fladderende vlinders op je laatste fietsvakantie? Als je zorgt voor bloeiende planten vanaf het begin van de lente tot in de late herfst, help je goed mee om het Nederlandse ecosysteem gezond te houden. Je gaat er zelf ook van genieten. Vlinders, bijen, hommels, maar ook gezellig fladderende vogels zullen je tuin als oase zien.
Met welke planten maak ik mijn tuin insectenvriendelijk?
Net als bloeiende planten hebben insecten ook hun voorkeur voor bepaalde seizoenen. Sommige insecten zijn al actief in de vroege lente, andere kun je zelfs in de vroege winter nog tegenkomen. Heb je genoeg ruimte in je tuin om een bijdrage aan natuurbescherming te leveren? Met de volgende tips kom je een heel eind.
- Plant bloembollen, zodat je tuin in het vroege voorjaar genoeg moois te bieden heeft.
- Struiken als vlinderstruik en Hedera helix zijn voor vlinders enorm aantrekkelijk, tot in de herfst.
- Hou je van rood en oranje? Bergamot en zonnekruid geven je tuin kleur en bijen zijn er gek op.
- Ruimte over voor éénjarige planten? Zaai in het vroege voorjaar een speciale bijenmix of vlindermix in.
- Takjes en bladeren laat je zoveel mogelijk liggen. Ze bieden insecten een schuilplaats en voedsel en trekken ook vogels aan.
Een insectenhotel, ideaal voor de overwintering
Veel insecten zullen sterven als het kouder wordt. Er zijn ook insecten die dan op zoek gaan naar een overwinteringsplaats. Je kunt bij verschillende doe-het-zelfzaken of tuincentra speciale insectenhotels kopen, maar waarom zou je er niet zelf eentje maken? Na je laatste verbouwing heb je vast genoeg materialen over, die je liever hergebruikt dan naar de milieustraat brengt. Hoe maak je zelf een insectenhotel?
- Zorg voor een stevige houten achterkant, een solide houten bodem en zijplanken.
- Maak een dak dat uitsteekt, zodat regen niet in het insectenhotel kan komen.
- Waaruit bestaan de ‘hotelkamers’? Uit stukken bamboe, riet en takken met een zachte binnenkant. Zorg voor bamboe en takken van verschillende dikte.
- Vul de ruimtes tussen de takken op met houtwol, schors, houtsnippers en dennenappels. Juist hier zullen lieveheersbeestjes perfect kunnen overwinteren.
Als je je insectenhotel ophangt, doe dat dan op een plek waar in het voorjaar de zon staat. Hang hem op aan een boom of gebruik een weersbestendige montagekit.
Geniet van je tuin en de natuur
Zo zie je dat je met een beperkt budget toch een belangrijke bijdrage kunt leveren aan het herstel van ons ecosysteem. Geloof ons maar, je tuin wordt er alleen maar mooier op!
Goede tips, maar de beste manier om je tuin insect vriendelijk te maken is vooral: wees een luie tuinier ! Zorg voor vaste planten, struiken en bollen en ruim niet teveel op. Laat je planten uitzaaien, laat ze rustig afsterven en maak je tuin vooral niet winterklaar. Zorg voor rommelhoekjes en laat oude takken en omgezaagde bomen liggen waar dat kan. Plantaardige rommel is goed. Maak een takkenril. Ook een hoekje met een stapel oude stenen ed. is fijn voor beestjes. Bovendien is het voor jezelf ook lekker rustig.
En: gebruik nooit of te nimmer gif.
Dankjewel voor de goede tips Marjorie!