Goedkoper verbouwen: zo doe je dat

Heb je een nieuwe woning gekocht die je nog wilt aanpassen aan je eigen wensen? Of woon je al een tijdje in je woning maar ben je erop uitgekeken geraakt of zijn je behoeftes veranderd? Daar is niets geks aan. Maar een verbouwing kan aardig in de papieren lopen en dat is soms een reden om het vooruit te blijven schuiven. Toch kun je proberen de kosten van je verbouwing te drukken. We geven een aantal tips.

Zelf zoveel mogelijk doen

De beste manier om geld te besparen op een verbouwing, is door zoveel mogelijk zelf te doen. Het inschakelen van professionals kost immers handen met geld. Die hebben vaak genoeg business en kunnen de hoofdprijs vragen, en dan moet je nog wachten tot het hen uitkomt ook. Ben je zelf handig en durf je het aan om veel dingen zelf te doen, dan kun je goedkoper uit zijn én sneller beginnen. Uiteraard komt daar het nodige gereedschap bij kijken. Van een boorhamer om muren te kunnen slopen tot een afkortzaag om staven en buizen in te korten, alles is te koop of te huur. Maar koop je het zelf, dan kun je altijd je eigen klusjes doen wanneer je dat wilt! Daarom is investeren in goed gereedschap zeker geen slechte keuze. Heb je overigens vrienden of familie die ook handig zijn? Vraag gewoon of ze je willen helpen!

Controleer of er subsidies zijn

Waarom zou je alles zelf betalen als dat misschien niet hoeft? Als je bij jouw verbouwing ook verduurzamende maatregelen gaat doen aan je woning, is er een goede kans dat je in aanmerking komt voor subsidies. In sommige gevallen gaat dat om landelijke regelingen, maar in andere gevallen kan het ook lokaal geregeld zijn en kan het dus per gemeente verschillen. Maak online gebruik van de Energie Subsidiewijzer om te kijken voor welke subsidies jij in aanmerking komt en hoe hoog die subsidies dan zouden zijn. Zo betaalt de overheid voor jouw verbouwing en je huis wordt er nog meer waard van ook!

Klussen buiten het seizoen plannen

Ben je niet zelf in staat om belangrijke klussen te doen? Dan is het zaak om zo min mogelijk kwijt te zijn aan de diensten van een professional. De beste kans om goedkoop uit te zijn, is door je klussen te plannen in de seizoenen dat daar minder vraag naar is. In de winter is er bijvoorbeeld minder vraag naar de diensten van een schilder en in de zomer is er minder vraag naar installateurs die cv-ketels vervangen. Ook bestaat de kans dat benodigde materialen dan afgeprijsd zijn. Met andere woorden: als je slim plant, kun je geld besparen zonder zelf de handen uit de mouwen te hoeven steken.

Hopelijk kun je aan de hand van deze tips eerder aan je verbouwing beginnen dan je wellicht gedacht had omdat je er minder lang voor hoeft te sparen. Als je een visie hebt voor je woning is er immers niets prettiger dan dat je die zo snel mogelijk kunt realiseren.