Budget fietsvakantie voor beginners: 5 mooie routes + tips

Krijg jij ook tintelende benen van de gedachte aan urenlang trappen over de mooiste wegen? Lekker fietsen langs de velden en authentieke plaatsjes, de wind in je haren en warme zonnestralen op je huid. Stap op je stalen ros en plan je eerste fietsvakantie. Newbie? Maak je geen zorgen! Samen met Heuts helpen we je op weg en wijzen we je in de goede richting zodat je eerste fietsvakantie niet de laatste wordt.

Waar wacht je nog op? Scoor die fietsendrager-trekhaak, hijs je toer- of racefiets erop, tent achterin en tuf richting je budgetproof vakantiebestemming die je per fiets gaat ontdekken.

Fietsen van Wenen naar Boedapest

Het Donau-fietspad is een relatief vlak pad, door pittoreske stadjes en dorpen, én door mooie velden. De route is goed gemarkeerd dus deze tocht kun je ook maken zonder (dure) georganiseerde fietstour.

Fietsen in Duitsland: langs de Neckar, Rijn en door wijngaarden

Deze gemakkelijk te navigeren route neemt je mee langs amandel-, kersen- en appelbomen langs de Neckar en de Rijn. En vergeet de wijngaarden niet! Het draait tijdens deze fietstocht allemaal om ontspannen fietsen, prachtige kathedralen, lokale wijnproeverijen en schilderachtige dorpjes. Heerlijk vooruitzicht en kan je prima zelf regelen.

Fietsen in Frankrijk: Burgundy Wine Trails

De Bourgogne is een fantastische regio voor een fietstocht: rustige wegen, mooie accommodaties, veel wijngaarden en landgoederen om wijn te proeven, en geweldig lekkere gerechten. Je zou bijna niet meer aan fietsen toekomen als je dat zo hoort! De route van Charnay Le Macon naar Givry loopt over een speciaal fietspad met een gemakkelijk, vlak, verhard oppervlak. Van Givry naar Beaune over kleine plattelandsweggetjes. Ook voor deze route heb je geen gids nodig. 

Fietsen in Ierland: Connemara-regio

In de Connemara-regio organiseren ze veel tours voor reizigers die kortere afstanden willen fietsen en ontspannende luie dagen willen doorbrengen. Dikke prima! Zo kun je de culturele en natuurlijke bezienswaardigheden van het prachtige Connemara op eigen tempo te verkennen. Iedere dag fiets je zo’n 25 tot 35 kilometer door een glooiende landschap op verharde wegen. 

Fietsen in Italië: van de Dolomieten naar Venetië

Fiets van de torenhoge Dolomieten over de oude spoorlijn naar Venetië. De tocht is een combinatie van lichte stijgingen en afdalingen op rustige wegen. Je fietst door een idyllisch landschap: van typisch Italiaanse dorpjes tot indrukwekkende vlaktes.

 

Fietstips voor je eerste fietsvakantie:

 

  • Breng je tijd door op een zadel van je race- of toerfiets(omafiets is geen optie, dat snap je). Rijd minstens vier dagen per week probeer minstens 60 procent van de afstand die je tijdens de tour gaat afleggen te fietsen. Idealiter, start 6-8 weken voor je tour. Je zitvlak zal je dankbaar zijn, maar een fietsbroekje met padding is alsnog een must.
  • Wees realistisch en plan een reële afstand.Vergeet niet dat je op vakantie bent en dat onderweg ook nog wat wilt bekijken. Daarbij fiets je dagenlang achter elkaar.
  • Boek je een tour? Doe dit dan in het laagseizoen. Het liefst vlak voor of na het hoogseizoen. Zo ben je goedkoper uit, is je route minder druk en heb je toch nog de voordelen van het hoogseizoen.
  • Pak slim in. Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kledingkeuzes. Kleed je voor het weer. Koud? Draag laagjes zodat je wat kunt uittrekken als het opwarmt. Wees ook altijd voorbereid op regen. Draag goede regenkleding die je schoenen, benen en romp droog houden.
  • Neem je eigen uitrusting mee. Een fiets huren op locatie is duur, dus heb je een eigen uitrusting? Fiets op de Thule fietsendrager en gaan! En vergeet je helm niet. Wanneer je je eigen helm meeneemt, weet je zeker dat hij past en niet is beschadigd.