Waarom ik (bijna) ieder jaar in december van zorgverzekeraar wissel

De één vindt het gedoe en onhandig. Ik noem het superslim: een kleine tijdsinvestering, in ruil voor een flinke besparing. Ik heb het over wisselen van zorgverzekeraar. Ik doe het (bijna) ieder jaar. Hoezo dat dan? Dat vertel ik je graag, samen met een aantal zorgverzekeringtips waar je zo tegen de jaarwisseling je voordeel mee kunt doen!

Wisselen zorgverzekering tips 1

In ‘t (heel) kort: ik wissel bijna iedere december van zorgverzekeraar om te besparen op mijn zorgpremie. Easy as that. Helemaal een aanrader als je alleen een basisverzekering hebt.

Je mag in Nederland natuurlijk maar 1 keer per jaar, aan het begin van ieder jaar, wisselen. En daar maak ik graag gebruik van. Vooral omdat de premie bij de zorgverzekeraar die ik op dat moment heb vaak stijgt, omdat voorwaarden veranderen of bepaalde behandelingen ineens niet meer op het nieuwe polisblad staan dat ik in oktober/november in m’n mailbox vind.

Wisselen zorgverzekering tips 2

Check wat er bij jouw zorgverzekering verandert

Inmiddels moeten alle zorgverzekeraars hun nieuwe plannen bekend hebben gemaakt, dus kijk goed wat er voor jou verandert. En, als je geluk hebt, blijft het gewoon gelijk en heb je de voordeligste prijs-kwaliteit al te pakken. Zo blijft de premie van de HEMA zorgverzekering dit jaar gelijk! Dat vind ik mooi.

Waar moet je op letten? Best een hoop! Denk aan de prijs van je zorgverzekering, voorwaarden, te vergoeden behandelingen, het aantal behandelingen, in welke ziekenhuizen je terecht kunt, etc. En niet te vergeten je toekomstplannen: waar wordt kraamhulp bijvoorbeeld wel of niet vergoed? De meest geschikte verzekering kan voor iedereen anders zijn.

Wisselen zorgverzekering tips 4

Zo ben ik gelukkig nooit ziek en heb ik geen medicijnen nodig, maar zijn voor mij persoonlijk een uitgebreide tandartsverzekering en vergoeding van m’n fysiotherapiebehandelingen – hallo moderne kantoorziekte – een must. Ook draag ik een bril, dus de kosten daarvoor laat ik ook regelmatig meeverzekeren.

Maar kijk ook eens naar andere voordelen! Zo kreeg ik bijvoorbeeld afgelopen jaar, omdat ik mijn verzekering via een vergelijkingssite afsloot, een gratis tandongevallen-verzekering. Gelukkig heb ik die niet nodig gehad, maar het was een mooi extraatje. Bij HEMA krijg je bijvoorbeeld 10% zorgkorting op bijna alles uit het HEMA-assortiment. Dat betekent dus goedkopere handdoeken, gordijnen, broodjes, rookworsten, tompouce-popcorn(!), etc.

Wisselen zorgverzekering tips 3

Ga jij 2018 ook als slimme bespaarder in?

Zorg dan dat je de zorgverzekering die niet (meer) bij je past vóór 2018 opzegt. Heel simpel, met een opzegbrief of mailtje. Het is mooi als je tegen de tijd dat het vuurwerk de lucht in gaat een nieuwe zorgverzekeraar hebt gevonden die bij je past, maar geen paniek als dat niet lukt. Je kunt namelijk nog met terugwerkende kracht een nieuwe zorgverzekering afsluiten tot en met 31 januari. Een mooie voor op je goedevoornemenslijstje. Doe het wel voor 1 februari, want je wilt natuurlijk niet onverzekerd door het leven gaan. En dat mag trouwens in Nederland – gelukkig – ook helemaal niet.

Meer tips over die o-zo-saaie zorgverzekeringen nodig? Ik verzamelde hier eerder een aantal tips en andere interessante blogs.

Artikel i.s.m. HEMA.

One thought on “Waarom ik (bijna) ieder jaar in december van zorgverzekeraar wissel

Comments are closed.