Het is de droom van velen: een huis met een zwembad. Maar eigenlijk zou je dat helemaal niet moeten willen. Zeker niet als budgetbewuste huiseigenaar. Dit is waarom je beter twee keer kunt nadenken voordat je je krabbel zet onder het koopcontract van een huis met zwembad.
Bij een ingebouwd zwembad in de tuin komt veel meer kijken dat het plannen van zwembadfeestjes en speelafspraakjes voor de kinderen. Om te beginnen is het onderhoud van een zwembad tijdrovend en duur. Bovendien zijn er veiligheidsrisico’s waarmee je rekening moet houden. Veel meer budgetproof plezier haal je misschien wel uit een opzetzwembad van Zwembadgigant bijvoorbeeld. Het kost een stuk minder en ook hier kan je het hele jaar door in zwemmen als je wilt.
Waarom je goed moet nadenken of je wel een ingebouwd zwembad wilt en jezelf beter kunt trakteren op een opzetzwembad:
1. Onderhoud en reparatie kost veel geld
Eerlijk is eerlijk: een zwembad in de achtertuin is leuk voor het hele gezin. Maar gebruik je het zwembad, dan moet er wel regelmatig (duur) onderhoud uitgevoerd worden. Deskundigen raden zelfs aan een zwembad wekelijks schoon te maken wanneer het in gebruik is.
Zo moet bijvoorbeeld de pH-waarde van het zwembad worden getest om er zeker van te zijn dat de alkaliniteit van het zwembadwater niet te laag of te hoog is. Hierdoor zou het water te zuur kunnen worden of de effectiviteit van het chloor kunnen verminderen. Wanneer dit gebeurt, is het water niet langer veilig om in te zwemmen en kan het zelfs schade aan je zwembad en apparatuur veroorzaken.
Wil je zelf niet in de weer met (dure) apparatuur en chemicaliën? Dan moet je iemand inhuren voor het zwembadonderhoud – en die kosten kunnen snel oplopen.
2. Veiligheidsrisico’s
Wist je dat – afhankelijk van waar je woont – je verplicht bent een veiligheidsbarrière rond een zwembad te installeren om verdrinking te voorkomen? Bijvoorbeeld speciaal voor kleine kindjes uit de buurt. In Amerika hebben ze natuurlijk veel meer ervaring met zwembaden in de tuin en raden ze zelfs aan om nog een stap verder te gaan en deuralarmen te installeren op alle deuren in huis die naar het zwembad leiden. Ook op de deur van het zwembadhek.
3. Je huis wordt er minder waard door
Je denkt misschien dat een zwembad in de achtertuin de verkoopwaarde van je huis aanzienlijk zal doen stijgen. Maar dat is niet zo. Vooral niet in Nederland, gezien ons klimaat. Maar als we onderzoekers mogen geloven, hebben we in Nederland aan het einde van de eeuw ook een mediterraans klimaat. Een zwembad in de achtertuin kan zelfs potentiële kopers afschrikken door het werk en de kosten om een zwembad te onderhouden.
4. Je energierekening gaat omhoog
Je betaalt een paar honderd euro extra per jaar voor de extra elektriciteit die nodig is voor de zwembadpomp en alle andere apparatuur die nodig is voor een ingebouwd zwembad in de tuin. Als je een zwembad hebt dat verwarmd is, ben je nog veel meer kwijt.
Tip: dit kan je doen om je huis juist energiezuiniger te maken en te besparen op je energierekening.
5. De kinderen raken erop uitgekeken
Voor gezinnen met jonge kinderen is een zwembad natuurlijk fantastisch – vooral in de zomervakantie. Ouders hoeven geen klein fortuin uit te geven voor een bezoek aan een waterpark of zich zorgen te maken hoe duur eten en drinken daar is. Maar ook kinderen raken op den duur uitgekeken op een zwembad in de tuin. En dan zitten papa en mama ermee. Worden de kinderen ouder, dan merken ouders dat hun oase in de achtertuin veel minder wordt gebruikt, maar de onderhoudskosten en andere kosten blijven oplopen. Liever heb je dan een opzetzwembad, want dat kan je eenvoudig weer opbergen of zelfs verkopen.
Moet je nog even nadenken over een opzetzwembad? Dan zijn deze 7 goedkope manieren om de kinderen deze zomer te vermaken ook leuk.