7 ideeën om je huis makkelijk energiezuiniger te maken en te besparen

Wanneer je verbeteringen aan je huis wilt aanbrengen, is de belangrijkste vraag voor de meeste huiseigenaren: ‘Gaat dit me geld besparen?’. Vaak wíllen we ook wel bepaalde veranderingen doorvoeren, maar denken ‘Dit past niet bij mijn budget’. Wil jij ook een steentje bijdragen aan een betere planeet? Ga aan de slag met deze relatief simpele ideeën om je huis te verduurzamen én te besparen.

Energie-efficiënte verbeteringen aan je huis kunnen met praktisch elk budget worden doorgevoerd. Als je ze maar goed plant. Je hoeft niet alles uit de kast te halen voor een complete huis-upgrade. Er zijn ook kleinere verbeteringen of klussen die samen een behoorlijke impact maken. En die besparingen op termijn, die maken het allemaal waard.

Laten we eens kijken naar enkele veranderingen waarmee je vandaag aan de slag kan, voor een schonere, gezondere en groenere toekomst.

Controleer op lekken en tocht

Bijna elk huis heeft tochtige deuren en ramen die koude of warme lucht binnenlaten. Je verwarming of airconditioner moet dan harder werken om de temperatuur binnen aangenaam te houden. Dit betekent natuurlijk dat er veel meer energie wordt verbruikt dan wanneer de lucht niet ontsnapt! Test waar lucht ontsnapt of binnenkomt door ventilatoren of airconditioning uit te schakelen en vervolgens een brandende kaars in de buurt van tochtgevoelige gebieden te houden. Denk aan deur- en raamkozijnen, plinten, pijpen, ventilatieopeningen, enz. Tocht het? Gebruik dan tochtstrips en kit om dit te verhelpen.

Bespaar met isolerend glas

Isolatieglas voorkomt dat je warmte verliest en houdt warme lucht ’s zomers langer buiten. Enkel glas vervangen door dubbelglas of HR-glas zorgt er daarbij voor dat je huis meer waard wordt. Het is een makkelijke manier om te verduurzamen omdat de meeste mensen dit uitbesteden. Dat maakt het wel direct een flinke investering. Maar wat levert het je op, besparen met isolerend glas? Deskundigen hebben uitgerekend dat je voor een gemiddelde woning met 20 m2 glas al snel zo’n €250 op je energiekosten per jaar bespaart. Voor deze berekening is rekening gehouden met een gemiddelde gasprijs van €0,65 per m3. Ga je voor isolerend HR+++ glas? Dan zou je besparing zelfs tot €400 per jaar kunnen oplopen.

Investeer in een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat installeren is een kosteneffectieve manier om je huis warm te houden, omdat je hiermee vaak de temperatuur per kamer kunt instellen. Ze zijn ook bijzonder handig omdat ze via apps kunnen worden verbonden met veel elektronische apparaten. Zo kun je de verwarming specifieker en op afstand regelen, wat een hoop geld kan besparen. Het is ook gemakkelijker om op deze manier verwarmingstimers in te stellen. Dit voorkomt dat je verwarming onnodig staat te loeien. Ken je deze tips en tricks om je verwarmingskosten laag te houden met een slimme thermostaat al?

Upgrade je verwarming/koeling

Als je een oude ketel of airconditioner gebruikt, verbruikt deze waarschijnlijk meer energie dan zijn nieuwere tegenhangers. Investeren in een nieuw koel- of verwarmingssysteem kan je energierekening meteen tot 20% verlagen, en zelfs meer met energiezuinige units!

Tapijten met ondertapijt

Deze optie is relatief goedkoop en een makkelijke manier om de vloerisolatie te verbeteren: ga voor tapijten met ondertapijt. Een ondertapijt zorgt voor egalisatie en geluid- en warmte-isolatie. Het helpt ook de kwaliteit van je vloer te behouden. Verhuis je naar een nieuwe woning of staat er een renovatie gepland? Overweeg dan om de vloer langs onder te isoleren. Maar het dichten van tochtgaten en gezellige vloerkleden in je interieur leggen is een mooie eerste stap om beter te isoleren thuis. Ga je hiermee aan de slag? Doe dan inspiratie op met deze 10 manieren om je interieur te pimpen met een vloerkleed.

Verander je gordijnen of jaloezieën

Een andere effectieve en supermakkelijke manier om je huis energie-efficiënt te houden, is je gordijnen of jaloezieën vervangen door dikke of thermische gordijnen. Zo houd je de warmte in de kamer. Doe de gordijnen dicht als het donker begint te worden, zodat de warme lucht niet ontsnapt.

Verplaats je meubels

Wist je dat je nooit meubels te dichtbij of tegen een radiator moet plaatsen? Dit verhindert namelijk de circulatie van warme lucht en maakt het verwarmen van je huis inefficiënt. Door meubels en andere objecten uit de buurt van radiatoren te verplaatsen, kan de warme lucht vrij door de kamer bewegen. Dat betekent dat je in wezen meer waar voor je geld krijgt.