Goede voornemens 2022: verstandiger omgaan met geld

Het is weer de tijd van het jaar van de goede voornemens. De een wil graag minder vaak eten bestellen en vaker zelf (gezonder) koken, de ander wil weer wat vaker naar de sportschool en weer een ander wil graag verstandiger omgaan met geld.

Natuurlijk is het wel zo fijn als je aan het einde van de maand nog geld over hebt en niet dat je iedere keer aan het einde van je geld nog een stuk maand over hebt. Maar hoe doe je dat nu precies; verstandiger omgaan met geld?

In dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe je 2022 goed van start kunt gaan door geld te besparen en verstandiger om te gaan met geld. Daarnaast zijn het gewoon handige tips die je het hele jaar door kunt gebruiken. En niet enkel rond de jaarwisseling!

Scroll wat naar beneden

Een van de dingen waardoor veel mensen teveel geld uitgeven, is dat zij onverstandig online shoppen. Doorgaans zoeken zij een bepaald product, vergelijken zij een paar prijzen en aanbieders die bovenaan komen in Google, en bestellen het dan vervolgens. 

Wat veel mensen niet weten, is dat die eerste paar resultaten vaak niet de goedkoopste opties zijn. Dit zijn vaak bedrijven en verkopers die tegen de hoogst gangbare prijzen producten aan de man brengen en ook veel betalen om zo hoog in Google te komen. 

Het is veel slimmer om gebruik te maken van nog onbekende sites als Toppricer. Dit is een vrij nieuwe site, die uit Denemarken is komen overwaaien en nu ook voor Nederlanders beschikbaar is. Op deze site kan je niet alleen consumentenreviews lezen van bepaalde artikelen, zoals bijvoorbeeld de beste vaatwasser of beste koffiezetapparaat, maar ook de verschillende aanbieders van deze producten vergelijken. 

Op deze manier kan je veel beter een beslissing maken welk product je nu wilt kopen of juist niet, en waar je dit het goedkoopste kan doen. Hier komt bij dat Toppricer geen platform is als Bol of op een andere manier tussen de verkoper en de consument in zit. Hierdoor voorkom je kosten die je normaal aan derde partijen betaalt, simpelweg doordat zij een platform aanbieden of je in contact brengen met de daadwerkelijke verkoper.

Ken je rechten

Vaak weten mensen ook niet echt goed welke rechten zij nu hebben. Doorgaans bestelt men vaak dingen op het internet. En als een product niet bevalt houdt men het maar vaak ‘’omdat het toch zo goedkoop was.’’ Bij bijna alle sites heb je herroepingsrecht. Dit wil zeggen dat als het product, om wat voor reden dan ook, niet aan je eisen voldoet, je gewoon je geld terug kunt vragen.

Op deze manier beschermt de Consumentenbond consumenten die online aankopen doen (vrijwel iedereen). Mensen zouden veel vaker gebruik moeten maken van dit recht.

Slaap er een nachtje over

Dan heb je ook nog de mensen die simpelweg te snel dingen aanschaffen, die ze eigenlijk totaal niet nodig hebben. Dit is natuurlijke een snelle manier om door je geld te raken, maar echt verstandig is het niet. Ons advies is dan ook altijd eerst goed na te denken of je iets wel echt nodig hebt of niet. Het ouderwetse ‘’er een nachtje over slapen’’ is in een tijd waarin je vrijwel alles met een enkele muisklik kunt bestellen helemaal zo’n gek idee nog niet.

Hopelijk heb je wat geleerd van deze bespaartips en ga je dit jaar wat zuiniger om met je zuurverdiende centen. Om het nog even allemaal kort samen te vatten: niet zomaar alles kopen wat je wilt hebben, niet de sites gebruiken om producten te vergelijken die helemaal bovenaan in Google komen en gewoon durven om producten terug te sturen als ze je niet bevallen.