Verkouden! Wat is het, wat kan je eraan doen en waar moet je op letten?

Het is weer december en dat lijkt hét teken te zijn om massaal verkouden te worden. Hoofdpijn, loopneus of een verstopte neus, keelpijn en opgezette klieren: het hoort er allemaal bij! Maar wat kan je er nu eigenlijk tegen doen? Verpleegkundig Specialist én budgefproof-blogger Els geeft tips!

Tips verkouden

Wat is een verkoudheid precies?

Een verkoudheid wordt (vaak) veroorzaakt door een virus. Dit is een een organisme dat zich niet zelfstandig kan vermeerderen en hier levende lichaamscellen voor nodig heeft. Het virus maakt misbruik van de mogelijkheid van lichaamscellen om zichzelf te kopiëren. Binnen 24 uur kan het al miljoenen kopieën hebben gemaakt van zichzelf.

Bij het verkoudheidsvirus raakt het slijmvlies van je neus, bijholten of keel ontstoken, met als gevolg dat het slijmvlies opzwelt en (extra) slijm aan gaat maken. Deze 2 zorgen dan ook voor de meeste klachten! Meestal verdwijnen de symptomen binnen 10 dagen. Soms kunnen klachten tot 3 weken blijven bestaan. Er zijn meer dan 200 virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken, de bekendste en meeste voorkomende is het Rhinovirus.

Wat kun je doen tegen verkoudheid?

Tegen virussen bestaan geen geneesmiddelen. Het belangrijkste medicijn is je weerstand! Een goede weerstand maakt de kans op een virusinfectie waarvan je klachten krijgt kleiner, helemaal voorkomen kan je het helaas niet. Als je al klachten hebt van de verkoudheid, dan zorgt een goede weerstand ervoor dat je sneller herstelt.

Ondanks dat er geen medicijnen bestaan tegen een virus, zijn er natuurlijk wel een aantal dingen die je kan doen om de klachten minder te maken. Zelf wil ik altijd zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke middelen om mijn klachten te verminderen, hieronder een aantal tips!

Tips verkouden

Tips tegen verkoudheid

Ui

Jullie hebben er vast al eens van gehoord; het neerleggen van een gesneden ui in je slaapkamer. Het idee hierachter is dat het je slijmvliezen prikkelt (denk aan de tranende ogen bij het snijden ;-)), waardoor het slijm dunner wordt, het oplost en je volgende dag beter adem kan halen door je neus!

Stomen

Om de klachten van een verstopte neus te verminderen, kan je gaan stomen onder de douche, boven een kom met heet water (wel een doek over je hoofd doen zodat niet al het stoom verdwijnt), of gebruik maken van een ‘gezichtssauna’. Je kan alleen met heet water stomen, maar je kan er ook menthol, kamille of salie aan toevoegen.

Pittig eten

Bij mij helpt het altijd heel goed om pittig te eten als ik een verstopte neus heb. Ik kook vaak gewone maaltijden maar doe er dan bijvoorbeeld wat rode peper of zelfgemaakte Madam Jeanette sambal (dank aan mijn vader) doorheen. Gegarandeerd dat je een loopneus krijgt! Dit helpt mij trouwens ook bij keelpijn! Mocht je niet zo van de sambal zijn, dan kan je ook een lekkere soep maken en hier ingrediënten zoals ui, knoflook, pepertje en groente aan toevoegen! Het beste is dan om het heet te eten!

Thee

Als ik verkouden ben, is dit voor mij altijd het beste medicijn! Ik doe bijvoorbeeld geregeld het sap van een halve citroen bij heet water en voeg dan ook wat honig toe! De citroen zorgt ervoor dat ik vitamine C binnen krijg en de honing smeert mijn keel als ik daar last van heb! Maar ook munt, kaneel, kamille, een mespuntje peper en salie kan lekker zijn en helpen!

Gorgelen

Een eeuwenoude tip is gorgelen! Absoluut niet het lekkerste om te doen, maar effectief is het zeker! Je kan bijvoorbeeld een mespuntje zout toevoegen aan een glas heet of lauwwarm water.

Naast bovenstaande wordt er vaak gebruik gemaakt van neusspray waarvan de zeezout neusspray en de Xylometazoline neusspray het meeste gebruikt worden.

Zeezout-neusspray

In de zoutoplossing-neusspray is de werkzame stof Natriumchloride, letterlijk keukenzout dus! Het zout zorgt ervoor dat het slijmvlies in je neus dunner wordt, waardoor de klachten verminderend en ademen dus weer gemakkelijk wordt. Heeft dus hetzelfde effect als het gorgelen alleen is dit iets gemakkelijker in gebruik! Aan de neusspray is nog Dexpanthenol toegevoegd, waarvan beschreven wordt dat het helpt bij wondgenezing. Let hierbij op dat er precies hetzelfde zit in de zeezout-neusspray van de Etos of de apotheek, terwijl deze bij de laatste €0,65 duurder is. Gemakkelijk bespaard toch? 😉

Xylometazoline-neusspray

Xylometazoline zorgt ervoor dat de bloedvaatjes is de slijmvliezen vernauwen, waardoor de zwelling vermindert, er dus minder prikkeling is en er minder slijm wordt aangemaakt. Dit middel mag overigens maar 7 dagen (ja echt!) gebruikt worden omdat het anders het tegenovergestelde effect gaat geven. Deze spray is overigens iets goedkoper bij de apotheek (€2,25) dan bij de Etos (€2,65).

De neusspray van de apotheek is dus zeker niet per se beter dan die van de Etos eigen merkt of Otrivin. Kijk er dus eerst kritisch naar, dan kan je geld besparen!

Pas op! * Er zijn een aantal ziekten waarbij Xylometazoline neusspray NIET gebruikt mag worden. Denk aan; diabetes, glaucoom en bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, vraag dus altijd eerst even voordat je het koopt!

Er zijn nog véél meer mogelijkheden, wat doen/gebruiken jullie om de klachten van verkoudheid te verminderen?