Zo word je een ochtendpersoon | ook nu het nog donker is

Ik ben alles behalve een ochtendpersoon. Iedere ochtend is het weer een strijd. Vooral met mezelf en de wekker. En sinds de wintertijd heb ik er nog een hindernis bij: het is nog donker als ik op moet staan. Mijn wekker gaat meestal tussen 06:00 uur en 06:30 en elke morgen staat het huilen me nader dan het lachen. Dus ging ik op zoek naar tips hoe je een ochtendpersoon kan worden.

Slechts 1 op de 10 mensen is dus écht een ochtendpersoon. Pfieuw. Ik ben niet de enige. Het liefst installeer ik rolluiken en zou ik voor eeuwig in het pikkedonker doorslapen. Maar nee. Tot grote ergernis van mijn vriend slaap ik met de gordijnen open. Dat beetje licht dat normaal (niet tijdens wintertijd) door de ramen schijnt, doet echt wonderen. Maar nu het altijd donker is als mijn wekker gaat, is opstaan ellendiger dan ooit. Wat blijkt? Het grootste probleem ligt bij het verschuiven van je slaap-waakritme. En dit is hoe je moeilijk opstaan aanpakt!

1. Houd vaste bedtijden aan

Terug naar je jeugd, toen je verplicht op een bepaald tijdstip naar bed moest. Maar dat kan dus helemaal geen kwaad. Het doet je juist goed. Zorg er dus voor dat je iedere avond rond dezelfde tijd gaat slapen. Moet je je slaapschema aanpassen? Begin dan met een kwartiertje eerder naar bed gaan (en de volgende week nog een kwatiertje, etc).

2. Neem de tijd

Een goed evenwicht tussen werk en privé begint meestal met nee zeggen. En datzelfde geldt voor genoeg slaap krijgen. Beide ben ik niet zo goed in. Schrap alle verplichtingen uit je agenda zodat je minimaal een uur voor bedtijd compleet voor jezelf hebt.

3. Zorg voor routine

Het klinkt saai, maar het brengt je veel goeds. Zorg voor een avondroutine. Van je kleding voor morgen klaarleggen tot je lunch bedenken, even lezen, een theetje drinken of je huidverzorging.

4. Even tukken tussendoor

Heb je een serieus slaaptekort? Dan is het beter om even een dutje te doen tussendoor dat je slaapritme helemaal in de war te gooien.

5. Let op wat je eet en drinkt

Met een volle maag is wetenschappelijk bewezen dat je minder goed slaapt. Hetzelfde geldt voor het drinken van drankjes met alcohol en cafeïne voor het slapen gaan. En wat dacht je van die tripjes naar de wc?

kobo aura edition 2 review

6. Uitschakelen

Naar bed gaan zónder elektronische snufjes zoals je smartphone. Kun jij het? Het licht van je tv, computer of smartphone kan je ritme verschuiven. En blauw licht verstoort je slaap zelfs nog meer dan normaal licht. Weg met die laptops en smartphones, tenminste 1 uur voor bedtijd. Een e-reader (zonder licht) mag.

7. Houd jezelf voor de gek

Een tip die ik online las, is om wél op snooze te drukken (die verleiding is nou eenmaal heel groot), maar toch uit bed te gaan. En probeer die 9 minuten ook uit bed te blijven. De truc is dat je jezelf wijsmaakt dat je maar 9 minuten uit bed hoeft te blijven en er daarna weer terug in kan, maar als je er eenmaal uit bent valt het wel mee. Toch?

8. Natuurlijk wakker worden en blijven

Als je tien minuten voor je wekker wakker wordt, is het enorm verleidelijk om nog even om te draaien. Doe het niet! Wanneer je op een natuurlijke manier wakker wordt, ben je gewekt uit je lichte slaapfase. Daar word je een stuk minder chagrijnig van.

9. Expertimenteer met verschillende wekkers

Wat een vreselijk geluid maakt je wekker toch. Heb je weleens anders melodietjes of een wekkerradio geprobeerd? Wie weet is dat wel een stuk gezelliger wakker worden. Zelf wil ik heel graag zo’n wake-up light proberen. Ik zag trouwens dat ze er bij Action eentje verkopen voor een paar tientjes. En misschien moet ik weer eens zo’n app proberen die je belooft wakker te maken in je lichte slaap.

10. Pluk de dag

Meestal word ik wakker met een ochtendhumeur en denk ik aan alle dingen waar ik géén zin in heb. Dat werkt natuurlijk alleen maar averechts. Denk daarom ’s ochtends bewust aan de positieve dingen die je die dag tegemoet gaat.

11. Ga niet chagrijnig de deur uit

Grote kans dat je als niet-ochtendliefhebber als een mopperkont de deur uitstapt. Zorg er daarom voor dat je ’s ochtends al wat kleine dingetjes van je to-dolijst streept, gezond ontbijt en misschien zelfs al een kleine work-out doet. Het vergt wat wilskracht, maar je voelt je een stuk beter! Al is het alleen maar omdat je trots op jezelf bent.

Dit artikel is o.a. in samenwerking met Kozijnen-Weetjes, waar je meer kunt lezen over de prijs van kunststof kozijnen, de montagekosten, beste prijs-kwaliteitverhouding, etc. Ik zou een moord doen voor kunststof kozijnen gezien de boel hier in elkaar stort (jammer maar helaas een huurwoning).