Je mag niet zomaar minder huur betalen bij (onderhouds)gebreken aan je woning

Als je al een tijdje meeleest, weet je dat ik op een heel fijn plekje woon. Het plekje is – de parkeerproblemen daargelaten – fantastisch, maar het appartement zelf: not so much. Ik woon op 25m2 waar ik als 30-jarige wel een beetje klaar mee ben. Daar kies ik zelf voor. Wat ik graag opgelost zou zien, is het enorme slechte onderhoud aan dit appartementencomplex.

Minder huur betalen slecht onderhoud huurhuis3

De meeste problemen heb ik met alle verf die overal afbladdert, de kozijnen (zéker geen hardhouten kozijnen) die zo verrot zijn dat ik bang ben dat m’n raam ter aarde stort én de cv-ketel die dus lek is. Of hoe dat ook werkt bij stadsverwarming. Ik zou bijna zelf cv-ketels vergelijken en m’n huurbaas een voorstel doen voor een nieuwe. Ik zit namelijk regelmatig zonder verwarming. Ik woon op de bovenste verdieping van het complex, en de druk gaat zó vaak van de ketel, dat ik ‘m iedere week moet bijvullen. Dan komt het water (en de warmte) pas weer bij mij aan. Dat duurde trouwens even voordat ik dat had uitgevogeld. Lang leve een handige papa!

Even een anekdote tussendoor: in onze fietsenkelder kunnen we de helft van de ruimte niet gebruiken door een enorm shitload aan troep. Denk isolatiemateriaal, kapotte vensterbanken, plastic, etc. O, en een oude deur. Die deur is ooit eens op mij gevallen. Daar heb ik nog een fiks litteken van op m’n been. Prachtig gezicht. Trouwens, de buitenkant van ons pand (aan de straatkant) is onlangs geschilderd. Wauw. Wat een verschil! Alleen de binnenkant van het pand is er veel erger aan toe, maar daar is helaas niets aan gedaan.

Minder huur betalen slecht onderhoud huurhuis3

Een waarschuwing voor iedereen die een woning huurt

O ja. Waar ik dit artikel voor schrijf is wat anders. Althans, het heeft er alles mee te maken. Maar het is meer een waarschuwing. Ik heb namelijk de afgelopen 3 jaar geleerd dat je niet zomaar minder huur mag betalen bij (onderhouds)gebreken aan je woning. Ik balanceer zelf op het randje (in een grijs gebied) door de huurverhoging niet te betalen zolang die ketel na 3 jaar NOG.STEEDS.NIET is gefixt. Maar ik kan me voorstellen dat je denkt: ik betaal de huur gewoon lekker niet (of minder) omdat er iets qua onderhoud niet helemaal schort. Dat mag dus niet. Ook niet – zoals in mijn geval – als de verhuurder je bezwaren gewoon soort van negeert. Wat wel mag? Hier volgt een stappenplan (gebaseerd op wat de overheid aanraadt) voor mijzelf én voor jullie:

Zo zorg je ervoor dat je huurbaas achterstallig onderhoud aanpakt

Stap 1: meld de gebreken bij de verhuurder

Je moet de gebreken officieel (schriftelijk) aan je huurbaas melden. Dat kan supermakkelijk met een standaard formulier van de Huurcommissie. Vanzelfsprekend moet je zelf een kopietje bewaren van de verzonden brief of e-mail.

Stap 2: vraag officieel tijdelijke huurverlaging aan

Jouw huurbaas krijgt 6 weken de tijd om het achterstallig onderhoud aan te pakken. Reageert de verhuurder niet op jouw schriftelijke melding? Of zijn de gebreken niet binnen 6 weken verholpen? Dan mag je tijdelijke huurverlaging aanvragen. Dat doe je dus ook via de Huurcommissie.

Stap 3: pas nú mag je tijdelijk de huur niet betalen

Als je stap 1 en 2 hebt doorlopen en de verhuurder geeft 0 op het rekest, dán mag je pas stoppen met de huur betalen totdat de gebreken zijn verholpen. Dit moet je ook schriftelijk melden aan je huurbaas. Daarin schrijf je dat je een beroep doet op op artikel 6:52 of 6:262 (opschortingsbevoegdheid) van het Burgerlijk Wetboek. Shit got real! Zo’n brief kun je trouwens gewoon zelf sturen. Geef het geld niet allemaal uit, maar zet het apart. Als de gebreken zijn hersteld, moet je de huur namelijk met terugwerkende kracht alsnog betalen.

Minder huur betalen slecht onderhoud huurhuis3

Stap 4: klop aan bij de gemeente of rechter

Probleem nog steeds niet opgelost? Dan kun je zelfs aankloppen bij de gemeente. Dan moet het probleem echter wel heel groot zijn. Wanneer de de gemeente ernstige onderhoudsgebreken constateert waardoor de oning niet (meer) aan het Bouwbesluit voldoet, ondernemen zij actie. Als je een huurwoning hebt in de vrije sector (zoals ik) zul je meestal de rechter moeten inschakelen voor een uitspraak. Wat ook kan, is je bijvoorbeeld door de rechter laten machtigen om het onderhoud op kosten van de verhuurder uit te (laten) voeren. Maar het is te hopen voor je dat het niet zo ver komt.

Ik ben benieuwd wanneer mijn huurbaas het achterstallige onderhoud aanpakt. Heb jij weleens problemen gehad met een huurbaas?