Als de muren letterlijk op je afkomen: besparen op schilder- en stucwerk

In juni vorig jaar werd ik verliefd op het kleine appartementje waar ik nu in woon. 27m2 die perfect waren voor wat ik destijds zocht. Echt mídden in het centrum van Haarlem (❤) met een eigen badkamertje en keukentje én redelijk betaalbaar (€600 p/m). Ik was direct verkocht! Tijdens de kijksessie waren er wel een aantal dingen opgevallen, maar ik was verblind door liefde zullen we maar zeggen ;). Dat het trappenhuis net zo goed dat van een crackhouse had kunnen zijn, dat de buitenkant van het gebouw ontzettend slecht onderhouden is, dat alle deuren uit m’n appartement ‘weg’ zijn en dat het appartementje eigenlijk niet echt opgeknapt was, maar dat hier en daar gewoon wat ‘pleisters’ waren geplakt om de boel bij elkaar te houden. Nu ik er een jaar woon merk ik ook wel dat ik heel graag een aparte slaapkamer zou willen hebben … maar je kunt niet alles hebben.

Schone schijn

Toen ik er introk was het appartement net ‘opgeknapt’. Ja, dat zet ik tussen aanhalingstekens wat er waren wat beunhazen in de weer geweest met een pot verf (waarmee ze onze zwart-betegelde patio flink hebben besmeurd), maar het was er niet mooier op geworden. Ok, behalve dat er een nieuw (slecht afgewerkt) keukentje was geplaatst en dat de badkamer volgens mij opnieuw betegeld is. Daar was ik wel blij mee! Voordat ik verhuisde heb ik zelf nog alles gewit (yay voor wit en geen off-white) en waar de ‘schilders’ verschillende delen vergeten waren, heb ik geprobeerd weer toonbaar te maken. In m’n keuken staat nog een deurpost deels in de grondverf (welke schilder vergeet dat nou?) omdat ik geen zin heb om alleen die kleur te kopen daarvoor. Ook is m’n vader flink bezig geweest met wat damage control. Enorme scheuren in het plafond dichten, tochtkieren bij de ramen kitten, de slang voor de boiler wegwerken, de afvoer van de wasmachine verlengen zodat het niet zou overstromen, slecht stucwerk repareren, de cv-ketel aan de praat krijgen … m’n nieuwe huisje was er slechter aan toe dan je op het eerste gezicht zou denken.

Hoe is het er nu mee?

Afgelopen jaar is m’n stoppenkast doorgebrand en een deel van de bedrading gesmolten doordat het oud en slecht onderhouden was. Godzijdank geen brand en was de bedrading zó oud dat het van een materiaal gemaakt is dat naar vis ruikt als het smelt. Ieuw, maar daardoor ging ik wel op onderzoek uit. De verwarming werkt nog steeds niet altijd en alles buiten mijn eigen ‘paleisje’ is in belabberd slechte staat. De huurbaas wil gewoon niet investeren. Doordat ik het plafond heb geverfd met elastische structuurverf zie je de scheuren bijna niet meer en de elasticiteit van de verf zorgt ervoor dat het niet snel doorscheurt. Een van m’n muren in m’n woonkamer/slaapkamer is er slecht aan toe. Gescheurd van boven tot onder. Daar valt weinig aan te ‘repareren’. Het stucwerk is gewoon bijzonder slecht en zit los. Als ik ooit per ongeluk tegen die muur aanloop of er tegenaan stoot dan komt er een groot deel van het stucwerk naar beneden. Als ik hier niet uitkijk komen de muren dus letterlijk op me af. Ik ben echt heel dankbaar dat m’n vader destijds zoveel gedaan heeft waardoor ik hier heel fijn kan wonen, maar het huis is gewoon echt in enorm slechte staat.

Een nieuw huis bezichtigen

Ik mis een eigen slaapkamer en begin me nu ook redelijk te storen aan de mega slechte staat waarin het gebouw verkeerd + daarbij is m’n huur weer verhoogd en valt er niet te communiceren met de huurbaas. Ik ben daarom afgelopen maand een ander huis gaan bezichtigen. Of het wat was? Ik ging er op vooruit qua ruimte en er was een balkon, maar ik vond het de investering niet waard. Er moest een hoop aan gebeuren om het naar m’n smaak te maken, de badkamer was oude meuk en de huur was hoger. Daarbij is de locatie waar ik nu woon me héél veel waard. Het gras is dus niet altijd groener aan de overkant.

Besparen zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit

Ga je je huisje op laten knappen? Zorg er dan alsjeblieft voor dat je een goede stukadoor of schilder in de arm neemt. Je zult echt spijt krijgen als haren op je hoofd als het stucwerk naar beneden komt of je huis slecht is afgewerkt. Wat kost een stukadoor of schilder? Gemiddeld zo’n €35 a €38.  Bespaar dus niet op de expertise van een vakman, maar wel op de volgende manier:

  • Tot 1 juli kon je profiteren op van het verlaagde btw-tarief op stuc- en schilderwerk. In plaats van 21% betaalde je 6%. Hoop dan ook dat je dat hebt gedaan!
  • Vraag offertes aan bij verschillende schilders en stukadoors, ook hier is het codewoord vergelijken!
  • Doe de voorbereidende werkzaamheden zelf zodat de vakman minder uren nodig heeft om het werk te voltooien. Scheelt je toch weer tussen de €35 en €50 per uur.
  • Laat alles in 1x opknappen. Je betaalt dan minder per m2 en bespaart natuurlijk ook op bijvoorbeeld voorrijkosten die je anders 2x zou moeten betalen.
  • Laat de schilder je woning ook onderhouden (dat kan met een onderhoudsabonnement) zodat je woning jaarlijks gecontroleerd wordt en aftakeling wordt tegengegaan (dit is er eentje voor mijn huisbaas). Je bespaart al snel zo’n 20% op de totale schilderkosten.

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

2 thoughts on “Als de muren letterlijk op je afkomen: besparen op schilder- en stucwerk

Comments are closed.