Ons kerstmenu van 2015 en bijbehorende budgettips

Door Wouter 

Tijdens kerst zitten wij lekker in Porto, dus we vierden het afgelopen zondag al. Je kan het maar gehad hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het altijd wel gezellig, maar verzinnen wat we gaan eten kan nog weleens stress opleveren. Met kerst wil iedereen vaak iets speciaals op tafel zetten, en dat is niet altijd even makkelijk als je op de centjes wilt letten. Wil je iets leuks maken, maar geen vermogen kwijt zijn? Dit is wat wij aten, misschien geeft het je wat inspiratie.

Kerstdiner met een Engels thema

Wanneer wij thuis iets gezelligs doen, en ik moet koken, vind ik het altijd leuk om er een thema aan te hangen. Dit jaar hadden we een ‘English Christmas’.

Voorgerecht: souffle van Harrogate Blue-kaas

We begonnen met een souffle van Harrogate Blue kaas. Een lekker pittige Engelse kaas, dus je hoeft er maar weinig van te gebruiken. Voor 6 personen hadden wij een stukje van €2,80. Voor de rest heb je alleen wat bloem, boter, eieren en melk nodig.

Hoofdgerecht: beef Wellington

Als hoofdgerecht aten we beef Wellington. Ossenhaas gewikkeld in bladerdeeg. Vlees is vaak het duurste ingrediënt van een gerecht, maar ossenhaas is met ongeveer 45 euro per kilo de overtreffende trap. In plaats daarvan kan je net zo goed diamanthaas gebruiken. Ook heerlijk mals en al snel 2/3 goedkoper! Bij het vlees had ik spruitjes en échte aardappelpuree gemaakt.

Nagerecht: trifle

Als nagerecht hadden we een echt klassiek Engels nagerecht, een trifle. Verschillende lagen cake, slagroom, curd (vla) en fruit. Als je hem in een glazen schaal opbouwt kan je alle laagjes mooi zien liggen. Het ziet er dan al snel spectaculair uit, maar het is o zo easy! Je kan alle onderdelen natuurlijk kant en klaar kopen, lekker makkelijk. Als je het zelf maakt ben je vaak goedkoper uit. Voor de huge trifle die wij hadden, waren we zo’n €10,- kwijt, waarvan de helft opging aan het (verse) fruit. Je kan natuurlijk ook ingevroren fruit kopen, dan ben je nog goedkoper uit.

De kersttafel en kerst-kookaccessoires

Met kerst pak je natuurlijk niet alleen uit qua diner en outfit. Ook met de aankleding van de tafel mag je all out gaan. De rasechte keukenprinsen (en prinsessen) worden helemaal wild als je ze loslaat in een webshop zoals Kookpunt, waar wij verschillende accessoires mochten uitzoeken om ons kerstdiner tot een succes te maken. Wat dacht je van retro keukenaccessoires van WESCO of leuke holiday season stempels voor je kerstkoekjes?

Wij wensen je een heel fijn kerstdiner (of meerdere geslaagde kerstdiners). Laat je ons weten wat er bij jou op tafel staat?

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

2 thoughts on “Ons kerstmenu van 2015 en bijbehorende budgettips

Comments are closed.