Purschuim spiegel maken: zelf aan de slag met de Instagram-trend

Je hebt ‘m ongetwijfeld op Instagram voorbij zien komen: de ‘schuimspiegel’ – een spiegel die lijkt alsof hij versierd is met popcorn, marshmallows of wolken. Wat eerst als trend op designblogs begon, werd later voor velen een mooi DIY-project tijdens de lockdown. Het aantal purschuimspiegels explodeerde op Instagram. Heb jij inmiddels ook het idee dat jouw interieur niet zonder kan? Het mooie is, jij kan hem supersnel en supersimpel zelf maken. Voor een paar euro en met betaalbare benodigdheden – zoals purschuim en verf – die verkrijgbaar zijn bij elke (online) bouwmarkt.

Zie jij zo’n schuimspiegel ook wel zitten? Je hebt immers op dit artikel geklikt … En wil je dit weekend aan de slag? Plan wat ‘zen-tijd’ in je agenda om lekker ontspannen te knutselen aan je zelfgemaakte purschuim spiegel. Volg de onderstaande instructies om zelf een schuimspiegel te maken en geniet van je nieuwe Instagram-waardige musthave.

Benodigdheden purschuim spiegel:

  • Een spiegel, elke vorm of grootte is goed
  • Purschuim
  • Spuitverf of muurverf in elke gewenste kleur
  • Handschoenen en bij voorkeur een masker

Stappenplan purschuim spiegel maken:

Stap 1. Allereerst: knutsel aan je spiegel in een goed geventileerd ruimte. Heb je een garage of achtertuin? Dan is het aan te raden om je spiegel in de garage of buiten te maken. Doe je het binnen? Leg dan een groot stuk plastic op de vloer, tenzij je vloer ook een make-over nodig heeft ;).

Stap 2. Leg de spiegel – met voldoende ruimte aan alle zijden – met de reflecterende kant naar boven. Zorg ervoor dat de spiegel niet kan verplaatsen. Bijvoorbeeld door er een zwaar boek, een zware doos of een steen op te leggen.

Stap 3. Handschoenen aan, masker op en purschuim in de aanslag? Begin het purschuim in een zigzagbeweging om de rand van de spiegel te spuiten. Of, beter nog: probeer eerst even uit op een stukje papier of plastic en lees altijd de instructies op de purschuimbus hoe je het beste resultaat krijgt. Houd er rekening mee dat het schuim behoorlijk uitzet, dus less is more. Begin voorzichtig, weghalen is lastiger dan bijspuiten.

Stap 4. Laat je creatie volledig drogen voordat er mee in de weer gaat. Een nachtje drogen is in de meeste gevallen voldoende. Ga je voor de gebroken witte tint die purschuim heeft? Dan kan je nu al pronken met je nieuwe blikvanger. Ga je voor een kleurtje? Op naar stap 5!

Stap 5. Voorzie het purschuim van een kleurtje, dat kan met muurverf of spuitverf. Wat jij makkelijk vindt, óf nog in de garage hebt staan natuurlijk. Bedek wel even het reflecterende deel van de spiegel voordat je begint met verven. Dat scheelt een hoop geboen. Tadaaa, je spiegel is klaar! Is het geen beauty?!

Nu je weet hoe het in de basis werkt, kun je zo creatief zijn als je zelf wilt. Laat je creativiteit de vrije loop en maak nog meer schuimcreaties. Er is inspiratie genoeg te vinden op Instragram en Pinterest: van purschuim bijzettafeltje tot vaas – kan allemaal. Bekijk ook eens onze andere budgetproof DIY-tips als je graag aan je interieur knutselt.

2 thoughts on “Purschuim spiegel maken: zelf aan de slag met de Instagram-trend

Comments are closed.