Refurbished telefoon kopen? Met deze tips maak je een betere aankoopbeslissing

Wanneer er een high-end smartphone op je verlanglijstje staat, moet je meestal diep in de buidel tasten. Meer dan €1.000,- neertellen voor een nieuwe mobiel is geen uitzondering. Dat maakt refurbished telefoons des te aantrekkelijker. In dit artikel vertellen ik je samen met Refurbished.nl meer over wat een refurbished telefoon precies is, én zetten we tips en trucs op een rij waarmee je een betere aankoopbeslissing kunt nemen.

Wat is een refurbished telefoon eigenlijk?

Refurbished telefoons of tweede-kans-telefoons hebben nogal te maken met wat vooroordelen. Zo denken mensen vaak dat de lagere prijzen betekenen dat er iets mis is met de telefoon. Lang verhaal kort: een refurbished telefoon is meestal een telefoon die iemand eerder heeft gekocht en vervolgens heeft teruggestuurd naar de fabrikant of winkel. Vaak was er wel iets mis met deze telefoons voordat ze gerepareerd werden of het was toch niet helemaal wat diegene zocht. In andere gevallen heeft de gereviseerde telefoon mogelijk een hardwareprobleem gehad, zoals een gebroken scherm of een gebarsten behuizing. Al die telefoons worden weer als nieuw gemaakt en verkocht als ‘gereviseerde’ telefoon.

‘Als het gaat om een refurbished iPhone 8 versus een gloednieuwe iPhone 8′, is er echt geen ander verschil dan het feit dat de telefoon licht gebruikt is voordat jij de nieuwe eigenaar werd. Hij zou altijd als nieuw moeten werken, maar het mooie is dat je ‘m met flinke korting kan aanschaffen.

Voordelen van een refurbished telefoon

De voordelen van een opgeknapte telefoon boven een gloednieuwe gaan veel verder dan het flink goedkopere prijskaartje. Een aantal voordelen op een rij:

  • Prijs-kwaliteitverhouding: de goedkope prijzen zijn een groot voordeel van een refurbished telefoon, terwijl je wél dezelfde kwaliteit als nieuw mag verwachten.
  • Milieuvriendelijk: smartphones en elektronica bevatten over het algemeen een mix van schadelijke gifstoffen, waaronder lood, kwik, cadmium, arseen, chloor en broom. Wanneer gadgets onverantwoord worden weggegooid, belanden ze op stortplaatsen en schaden de chemicaliën het milieu. E-waste is een groter probleem dan veel mensen denken. Grote kans dat je onbewust bijdraagt aan dit probleem door elk jaar te upgraden naar het nieuwste model. Refurbished telefoons zorgen ervoor dat er minder telefoons onnodig op de vuilnisbelt belanden. Zo bespaar je met een refurbished telefoon niet alleen geld, maar draag je ook een steentje bij aan het redden van de planeet.
  • Toptelefoon voor alle budgetten: het kan een geweldige optie zijn voor wie een wat kleiner budget heeft, maar wel graag een van de beste telefoons wil. Je hebt vaak ook de keuze uit verschillende opties, zoals ‘zo goed als nieuw’ of ‘met enkele gebruikssporen’. Die hebben dan weer een ander prijskaartje. Zo kan je het merk en model van je keuze aanschaffen zonder je budget te overschrijden.
  • Hoge kwaliteitsnormen: refurbished telefoons ondergaan doorgaans strengere testprocedures dan gloednieuwe modellen. En daarom kun je van deze telefoons dezelfde, zo niet betere, veiligheids- en kwaliteitsnormen verwachten. Wanneer je eerder een gereviseerde telefoon hebt gehad, dan weet je dat ze vaak niet van nieuw zijn te onderscheiden.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gereviseerde telefoon?

Wanneer je zowel geld wilt besparen als een milieuvriendelijke aankoop wilt doen, moet je bij een refurbished telefoon een aantal zaken in gedachten houden. Het is goed om op het volgende te letten:

  • Check de garantie. Als de telefoon echt geen problemen heeft, geeft de smartphonefabrikant of -verkoper een garantie bij de aankoop. Als er geen garantie op zit, is de kans groter dat je een kat in de zak koopt. Bij Refurbished.nl geven ze bijvoorbeeld 2 jaar garantie op een telefoon. Dat is net zo lang als je op de meeste nieuwe telefoons krijgt.
  • Lees altijd de kleine lettertjes. Een slimme consument leest bij elke aankoop de kleine lettertjes. Check goed wanneer je de telefoon kunt retourneren of je geld terugkrijgt indien hij niet naar behoren werkt.
  • Wat is de beste plek om een refurbished telefoon te kopen? Je kan vaak een telefoon kopen bij de fabrikant, maar een reseller of specialist in refurbished telefoons is vaak goedkoper. Lees altijd wel even de reviews voordat je een aankoop doet.
  • Hate it or love it, Apple staat bekend om zijn goede klantenservice, waardoor een iPhone altijd het overwegen waard is.

Beste moment om een refurbished telefoon aan te schaffen

Over het algemeen kun je prima het hele jaar door een refurbished telefoon kopen. Net als met gebruikte telefoons, kan het lonen om de release van een nieuw model af te wachten. De markt wordt op zo’n moment namelijk overspoeld met oudere generaties. Januari is vaak ook een goed moment om naar een refurbished telefoon te kijken, omdat veel mensen met de feestdagen een nieuwe telefoon krijgen of voor het einde van het jaar nog snel een zakelijke aankoop doen.