Je huis isoleren: dit kost het en dit bespaart het je

Een steentje bijdragen aan het milieu, minder energie verbruiken en zo besparen op je energierekening? Dat doe je door je huis te isoleren. En, het is ook nog een mooie voorbereiding op aardgasvrij en energieneutraal wonen ook. 

Tijdens deze pandemie zijn veel huiseigenaren aan het klussen geslagen. Bij veel mensen staat isoleren bovenaan de lijst, want 3 van de 4 Nederlandse huizen is nog niet optimaal geïsoleerd. Denk jij er ook over na om aan de slag te gaan met dakisolatie, spouwmuurisolatie of HR-glas? Dit kan je ermee besparen. 

Er zijn verschillende manieren om je huis van isolatie te voorzien. Denk aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie of isolatieglas. Dit houdt het precies in:

Spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is vaak de voordeligste manier om de gevel te isoleren. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je woning. Bij spouwmuurisolatie wordt die ruimte opgevuld met isolatiemateriaal.

Vloerisolatie. Vloerisolatie brengt je energierekening vaak flink omlaag. Zo heeft de Consumentenbond uitgerekend dat je op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas verbruikt met vloerisolatie. Heb je een hoge kruipruimte? Dan is vloerisolatie aanbrengen echt zo gepiept.

Dakisolatie. Is het dak niet goed geïsoleerd? Dan verlies je heel veel warmte en wordt er onnodig veel energie opgewekt. Niet goed geïsoleerd dak is een van de grootste energieverspillers. Een gemiddelde woning verliest al snel 30% warmte. Een isolatielaag onder het dak kan je zien als een dekentje voor het huis. Het houdt de woning in de winter warm en in de zomer koel. Een dak isoleren kan op verschillende manieren, maar vaak wordt er glas- of steenwol tegen het dak geplaatst en afgewerkt met gips- of MDF platen.

Gevelisolatie. Heeft jouw woning geen spouwmuur? Dan kunnen de muren alsnog geïsoleerd worden. Het is duurder dan spouwmuurisolatie, maar je kan wel een dikkere laag aanbrengen waardoor het nog beter isoleert. De isolatie wordt in dit geval buiten tegen de muur geplaatst, waardoor het huis iets ‘dikker’ wordt.

Isolatieglas. Wanneer je enkelglas hebt, kan het nogal eens tochten in huis. Met dubbelglas (bij voorkeur HR++ glas of triple glas) heb je minder last van toch of kou én het vermindert condensvorming. Een gemiddelde woning kan tussen de 315 tot 460 m3 gas per jaar besparen met dubbel glas volgens gaslicht.com. Zijn je kozijnen nog niet aan vervanging toe, dan loont enkel het glas vervangen al. Neem je de kozijnen direct mee, ga dan voor driedubbel glas voor een optimale besparing.

Wat kost isoleren het en wat bespaar je?

Volgens MilieuCentraal verbruikt een slecht geïsoleerde woning met gemak ruim 4 keer zo veel energie. Je woning isoleren zou dus zomaar honderden euro’s per jaar kunnen besparen. De maatregelen en kostenbesparingen op een rij:

MaatregelEénmalige kostenEénmalige subsidieJaarlijkse besparing energiekostenJaarlijkse besparing CO2
Isoleren schuin dak, verwarmde zolder (Rc-waarde 4)€ 4.300€ 1.900€ 7001.600 kilo
Isoleren onderkant vloer begane grond (Rc-waarde 3,5)€ 1.500€ 500€ 210500 kilo
Isoleren spouwmuren (Rc-waarde 1,7)€ 2.000€ 800€ 6501.500 kilo
Vervangen enkel glas door HR++ glas (U-waarde 1,2)€ 3.900€ 1.300€ 390900 kilo

Schrik je van wat het kost om je woning te (laten) isoleren? Onthoud dat je die kosten maar één keer betaalt en vaak ook deels vergoed krijgt. Bovendien maken deze aanpassingen je woning in de meeste gevallen nog meer waard ook. Het lijkt misschien duur, maar op de lange termijn is het goed voor het milieu en jouw portemonnee. 

Bereken je het rendement op de aanpassing over 25 jaar, dan heeft MilieuCentraal uitgerekend dat de winst voor een spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 11 procent op je spaarrekening. Bij dakisolatie is dat 8 procent, bij vloerisolatie 7 procent en bij HR++ glas 6 procent. Dat betaalt geen bank meer anno 2020.

Aantrekkelijker om te verduurzamen door subsidie

Eerlijk is eerlijk, in de meeste gevallen kost dit best een flinke duit. Gelukkig zijn er voor woningeigenaren ook subsidies die deze investeringen wat aantrekkelijker maken, zoals de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). De overheid betaalt 30% van de kosten wanneer je minimaal voor 2 isolerende maatregelen gaat.