OUIBUS/iDBUS review: goedkoop met de bus naar Lille

Als je op reis gaat dan zijn de reis zelf (je vervoer) en je slaapplaats in de meeste gevallen je grootste kostenposten. Toen iDBUS (of ehhh het heet nu OUIBUS, maar daar kan ik nog niet aan wennen) mij vroeg of ik hun busritten uit wilde proberen hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Hell yeah. Dat wil ik zeker wel eens meemaken. Toen ik in Londen studeerde ben ik meerdere malen met conculega Eurolines op en neer naar Nederland gegaan, maar verder heb ik nog maar weinig met de bus gereisd (wintersportvakanties via een touroperator daargelaten).

OUIBUS review ervaring

Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk had ik een weekend gevonden waarin ik weg kon. Nu de bestemming nog. Het werd uiteindelijk Lille, omdat dit de enige bestemming is waar ik nog niet was geweest. Op vakantie met mezelf. Naar Frankrijk. Eerlijk gezegd ben ik nooit groot fan geweest van Frankrijk, maar m’n Franse wintersport afgelopen lente heeft me met andere ogen doen kijken naar het land van de croissants en Fransozen.

Bestemmingen van iDBUS/OUIBUS

In Nederland zijn er 2 vertrekpunten. Rotterdam (Centraal Station) en Amsterdam (Sloterdijk). Aangezien ik 15 minuten met de trein van het 2e genoemde station woon was dat een logische keuze. Vanuit Amsterdam rijden er bussen naar 5 Europese steden: Antwerpen, Brussel, Parijs, Lille en Londen. In heel Europa hebben ze meer dan 200 bestemmingen (waarvan er al 170 in Frankrijk liggen, vandaar dat het nu OUIBUS heet) maar in Nederland moeten we het voor nu nog met 5 doen.

Chauffeurs & rijstijl

Nou, wat heb ik een hoop chauffeurs gezien in die paar uurtjes dat ik met OUIBUS onderweg was. Beide keren heb ik een chauffeurswissel meegemaakt en alle chauffeurs waren netjes, de een wat vrolijker dan de ander en bereid om je vragen te beantwoorden. Bij vertrek en aankomst wordt er een praatje gedaan in het Frans én (semi)Engels. Niet allemaal telden ze de reizigers als ze vertrokken, maar dat vind ik ook een beetje je eigen verantwoordelijkheid. Op tijd in de bus zitten. Op de heenreis (tot Brussel) had ik een chauffeur die er geloof ik niet meer zo zin in had, of zat te slapen. Hij nam vaak 2 rijbanen in beslag en ik denk dat er wel 10x getoeterd is onderweg, haha. Niet dat ik daar last van had. Ik ben veilig en comfortabel op m’n bestemming aangekomen. Alle buschauffeurs reden prima. Beter dan de buschauffeurs van Connexxion kan ik je vertellen, waar ik namelijk meer dan eens misslijk uit de bus stap. Niet bij OUIBUS. Allebei m’n busreizen waren dikke prima.

Waren de bussen op tijd?

Je moet minimaal 30 minuten voor vertrek van de bus aanwezig zijn. Prima, zo voorkom je laatkomers (in de meeste gevallen). Op de heenweg stond de bus al op me te wachten bij Station Amsterdam Sloterdijk (ik was er netjes 30 min. voor vertrek). Door enige vertraging in Brussel door files, een late reiziger en verkeersopstoppingen door de parade in Lille kwamen we uiteindelijk met 10 minuten vertraging bij Gare du Lille Europe aan. Op een reis van 5 uur vind ik dat heel netjes! Op de terugweg was m’n bus er nog geen half uur van tevoren, maar kwam hij gelukkig 15 minuten voor vertrek aanrijden. De aankomst in Amsterdam was zelfs 10 minuten te vroeg. Hartstikke geslaagd voor de tijdtest dus OUIBUS!

OUIBUS review ervaring

In de bus

De stoelen zijn lekker ruim, je kunt ze zelfs van elkaar afschuiven en de leuning naar achteren laten zakken voor een dutje. In beide gevallen was de bus niet helemaal vol, maar in het weekend was het minder druk dan doordeweeks. Ja, huh? Ja. Geen idee waarom, misschien omdat het goedkoper is? De bussen zijn niet écht schoon. Chocomelresten aan de stoel en ongelukjes met eten die inmiddels al meerdere dagen aangekoekt leken. Achja. Niet onoverkomelijk. Je hebt een klein tafeltje wat je uit de stoel voor je kunt klappen en zelfs een bekerhouder. Let op: het tafeltje is niet groot en stevig genoeg voor je laptop. Werken in de bus werd hierdoor iets minder comfortabel, maar zeker niet onmogelijk. Per 2 stoelen is er 1 stopcontact. Dat wordt ruziemaken met je buurman dus ;). Je krijgt een vaste plek en die is non-negotiable dus als er plekken vrij zijn waar je kunt gaan zitten heb je geluk. Er ís wifi, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het is zó sloom dat je er – als je geluk hebt – een mailtje mee kunt versturen of een appje mee binnen kunt halen, meer heb je er niet aan. Even iets opzoeken op Google is er niet bij. Ik dacht onderweg even te bloggen, maar de WordPress-app en -site kon het internet niet aan. Lang leve internet op je mobiel in het buitenland.

OUIBUS review ervaring

Prijs

Weet je wat het fijne is aan OUIBUS? Geen gekut met prijzen die hoger worden. Op = op. Een vaste prijs. Klaar. Heerlijk. Een retourtje Lille (zaterdag heen en maandag terug) zoals ik gedaan heb kost je €30, maar er zijn al veel lagere vanaf-prijzen, zoals Antwerpen voor €9 (enkele reis).

OUIBUS review ervaring

Meenemen in de bus

1 stuk handbagage (je koffer of rugzak gaat in het ruim). Je oplader van je mobieltje/iPad want je hebt een stopcontact: yes! Iets te lezen of kijken. Wat eten en drinken en je paspoort. En dat was ‘m. Je hebt geen tickets nodig, geen printjes van reserveringen, nothing. Superfijn.

Zeker een geslaagde reis dus wat mij betreft. Nee, het gaat niet zo snel als met de auto of met het vliegtuig, maar mijn reis van 5 uur was – mede dankzij mijn iBRIDGE – echt prima te doen zonder dat ik verveeld of brak raakte.

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

3 thoughts on “OUIBUS/iDBUS review: goedkoop met de bus naar Lille

  1. Heel goede review, bedankt. Ik heb ook een tip voor jou. Flixbus is ook prima.

Comments are closed.