Je moet m’n koelkast eens zien. Bomvol vers groente en fruit. Ik kreeg een heerlijke box van Verse Oogst opgestuurd: tot de rand gevuld met producten die net van het land kwamen. Van de teler, zo op mijn bord. Eerlijk is eerlijk. Mijn keuken was nooit eerder zo’n groente- en fruitparadijs. Dat wordt veel mensen uitnodigen om te komen eten.
Ik ben alles behalve een keukenprinses, maar het afgelopen jaar ben ik wel een stuk strenger voor mezelf geworden in de keuken. Gezonder eten en vaker voor mezelf koken. En dat lukt best goed. Helemaal als ik zo’n superfijne box opgestuurd krijg. Wat erin zat? Een greep uit al het lekkers: frambozen, peren, perzikken, rode kool, kropsla, komkommer, cherrytomaatjes, maïskolven, wortelen in allerlei kleuren, witte kool, citroen, courgette, aubergine, knoflook, papaja, portobella’s (ik dacht altijd dat het portobello was), radijs, verse bladspinazie, bosui: teveel om op te noemen dus. Maar zo’n box motiveert wel om direct aan de slag te gaan. In mijn geval met een semi-gezond gerecht: melanzane di parmigiano. Oftewel: aubergine en tomaat met een shitload aan kaas. Aubergine á la Marloes dus. Maar ook met een vleugje Brenda, van Brenda Kookt.
Makkelijk recept voor melanzane alla parmigiano (met Grana Padano)
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 aubergine
- 1 grote ui
- olijfolie
- 2 knoflookteentjes
- een basilicumplantje
- 2 verse tomaten
- een blikje gepelde tomaten
- bol morzarella
- gruyère
- grana padano (normaal natuurlijk parmezaanse kaas, maar ik vind het resultaat zo net zo lekker en een stuk goedkoper)
Verwarm de over op 180 graden. Snijd de aubergine in plakjes. Verticaal of horizontaal. Wat jij het leukst vindt. Het smaakt hetzelfde. Haha. Leg de aubergine op de bakplaat of in een braadslee-achtig geval zoals ik en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Schuif de plakjes in de oven (8 minuten aan beide kanten) en ga ondertussen aan de slag met ui, en knoflook. De ui snijd je in stukje en de knoflook pers je. Even aanfruiten in de pan en dan mogen de gepelde tomaten erbij. Gooi een eetlepel olijfolie en wat peper en zout in de mix. Vijf minuutjes ‘bakken/opwarmen’ en klaar.
Pak een schaal erbij en verspreid 1/3 van het tomaten-ui-knoflookprutje op de bodem van de schaal. Dan leg je daar bovenop een laagje aubergine. Herhaal deze stappen zodat je 2 laagjes hebt en dan kun je met kaas aan de slag. Yes. Kaas. Melazane di parmigiano is normaal niet met gruyère, maar ik zag dat in ’t recept van Brenda staan en ik had ’t nog in de koelkast liggen. Decadent he, zo’n sjieke kaas. Geeft het gerecht wel een pittigere kaassmaak. Big yay wat mij betreft. Na een laagje gruyère doe je weer een laagje aubergine (als je nog hebt, anders minder laagjes maken) en daar bovenop komen plakjes gesneden tomaat, mozzarella, basilicumblaadjes en Grana Padano: ook prima en veel meer budgetproof. Of je strooit er natuurlijk gewoon een flinke lading verse parmezaanse kaas over zoals het eigenlijk hoort.
Je gestapelde kunstwerk gaat voor 20 minuten in de oven en klaar is Kees. Ik vind het in de zomer (zoals van de week met 27 graden) altijd lekker met brood. Als je denkt ‘wat ziet je brood er gek uit’: dat klopt. Zelfgebakken en het ontbreekt me nogal aan snijkunsten.
Is zo’n groente- en fruitbox goedkoop?
Gevuld voor 3 dagen (2 personen) kost ‘ie €22,50 en 5 dagen is €27,50. Betaalbaar is het zeker en héérlijk makkelijk. Scheelt tijd én nadenken over wat je nu weer moet koken. En het verrassingselement is natuurlijk wat je ook happy maakt. Mij wel tenminste. Net als dat je ook luxere groenten en fruitsoorten krijgt die je misschien zelf niet zou kopen. Koop je normaliter alleen seizoensgroenten of speur je de (super)markten af naar koopjes? Dan kun je het natuurlijk goedkoper doen. Ben je bereid te betalen voor kakelverse groenten direct van het land, gemak en het verrassingselement? Dan is zo’n box zeker het proberen waard!
Wil jij ook een Verse Oogst Box?
De Verse Oogst Box is wekelijks sowieso gevuld met 1x verrassende groente/fruit, 3x luxe groente/fruit en 7x seizoensgroente/fruit. Je kunt van tevoren online bekijken wat er deze week in de box zit en ‘m wekelijks of eenmalig bestellen. En de verzameling van recepten om je vingers bij af te likken is sowieso al de moeite waard om de site te bezoeken! Toen ik bijvoorbeeld zag dat ik m’n aubergine ook had kunnen gebruiken voor Baba Ganoush wilde ik al bijna naar de supermarkt rennen voor een nieuwe. Maar die is natuurlijk nooit zo lekker als die van de teler uit m’n Verse Oogst Box.
Het ziet er super lekker uit 😉