Geluk zit in een klein portemonneetje: 3 budgettips voor meer geluk

Ik vind het leuk om na te denken over een gelukkig leven. Zo maakte ik eerder al een filmpje over wat mij gelukkig maakt. Waar word jij gelukkig van? Vaak zijn dat de niet-tastbare dingen zoals een fijne relatie, leuk werk en genoeg geld. Dat kun je nou eenmaal niet in de winkel kopen. Maar er zijn ook een aantal dingen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat we er gelukkig van worden die wél te koop zijn. En weet je wat? Dat zijn allemaal dingen die betaalbaar zijn, of waar je een betaalbaar alternatief voor kunt vinden. Benieuwd? Lees dan verder welke 3 dingen een mens sowieso gelukkig van wordt.

Wat maakt gelukkig?

Trouwens, wist je dat Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen op aarde? Wij geven ons leven gemiddeld een 7. De fulltime werkende vrouwen (represent!) scoren het hoogste, met een 7,6.* Hier komen 3 superbetaalbare dingen die je een goed gevoel bezorgen:

tips voor meer geluk

1. Muziek maakt gelukkig

Als je endorfine-niveau stijgt, voel je je blijer. Gelukkiger dus. Dat gebeurt niet alleen met rennen, maar ook als je naar muziek luistert. Maar er is meer in die bovenkamer gaande op het moment dat je naar muziek luistert. Canadese wetenschappers hebben aangetoond dat er bij het luisteren naar muziek dopamine wordt aangemaakt. Dezelfde stof die vrijkomt onder invloed van drugs of bij seks. De juiste muziek helpt je zelfs bij het verminderen van stress: het kan je bloeddruk verlagen en brengt je lichaam ontspanning. Lekker veel muziek luisteren dus voor een goed gevoel! Natuurlijk kun je steeds opnieuw een liedje aanklikken op YouTube of een abonnement afsluiten voor Spotify (kostbaar). Je kunt ook gewoon losgaan in de iTunes store (liedjes kosten van €06,9 tot €1,29) of geef iemand een portie geluk cadeau n de vorm van een cadeaubon van iTunes via Beltegoed.nl (vanaf €15,00).

budgetproof tips: zo word je gelukkig

2. Zonlicht en vitamine D maakt gelukkig

In zonlicht, maar ook in fel daglicht, maakt ons lichaam meer gelukshormoon (serotonine) aan. Maar uit zonlicht halen we ook vitamine D, en laat dat nou net een goed humeur stimuleren. Nu hebben we in Nederland niet echt geluk met het aantal zonuren in de winter, maar een potje vitamine D kun je bij elke drogist kopen (voor nog geen €4,00). Daarbij bevordert het niet alleen een goed humeur, maar zorgt het ook voor sterkere botten en een beter immuunsysteem. Oké, nog een leuk weetje dan: wist je dat mannen onder invloed van vitamine D meer testosteron aanmaken? Daarom zijn er in de lente ook meer mensen verliefd. Meer zon > meer testosteron > aantrekkelijker > eerder verliefd. Ga je onder de zonnebank, dan werkt het natuurlijk nét iets anders, maar ook dat licht helpt je aan meer geluksstofjes. Smeer je je dan wel in?

3. Chocolade maakt gelukkig

Dit puntje geldt natuurlijk niet als je geen fan bent van chocolade, – dan wegen de pro’s niet op tegen de cons – maar bij iedereen die chocolade eet, komt er endorfine vrij in de hersenen. Endorfine zorgt voor een vrolijk gevoel. Niet alleen het stofje helpt ons aan een blij gevoel. Wist je dat de meerderheid van de chocolade-eters al blij wordt als de chocola smelt op de tong? Maar endorfine komt sowieso vrij bij het eten van suikers en vetten. Daarom is het soms ook zo heerlijk en gelukmakend om een lekkere snack naar binnen te werken ;). IJs, cupcakes en koek werkt dus ook. Mijn favoriete chocolade? Sowieso karamel met zeezout van Tony’s Chocolonely, maar voor Karamel Sutra Core van Ben & Jerry’s kun je me ook wakkermaken!

tips voor meer geluk

Waar word jij gelukkig van?

Follow on Bloglovin

* Dit werd duidelijk uit een onderzoek in opdracht van MIND magazine, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

2 thoughts on “Geluk zit in een klein portemonneetje: 3 budgettips voor meer geluk

Comments are closed.