Kerstshoppen in ’t buitenland: 5 tips

Naar de kerstmarkt in Duitsland, België of Frankrijk?

Kerstshoppen & naar de kerstmarkt in Duitsland, Frankrijk of België? Denk hieraan.

De tijd van wolkjes blazen als je ademt, Jingle Bells en mooie lichtjes is er weer. Het is alweer bijna kerst. Een tijd waarin we als shopaholics helemaal los mogen gaan op zoek naar kerstcadeautjes (ook voor jezelf). In Nederland hebben we natuurlijk ook best leuke kerstmarkten, maar kerstshoppen doe ik het liefst in het buitenland. Wat dacht je van kerstshoppen in Duitsland, België of Frankrijk? Een dagje authentieke kerstmarktjes afstruinen, glühwein drinken, of de foto gaan met de Kerstman, maar ook zeker de ‘gewone’ winkels niet overslaan…

1. Waar vind je de leukste kerstmarkten van Europa?

Ik heb er zelf al heel wat uitgetest. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n bijzonder grote kerstfan, maar de kerstmarkten kan ik voor een dagje (of 2) altijd wel waarderen. Ik vond de kerstmarkt in Wenen persoonlijk echt te gek. Maar een dagje Wenen is niet heel realistisch. Als ik de kerstliefhebbers online mag geloven, dat is dit de top 10 van leukste kerstmarkten dichtbij Nederland. Allemaal prima aan te reizen zoals je ziet.

 1. Keulen – Duitsland (start 24 november)
 2. Brussel – België (start 28 november)
 3. Düsseldorf – Duitsland (start 20 november)
 4. Lille – Frankrijk (start 21 november)
 5. Bremen – Duitsland (start 27 november)
 6. Valkenburg – Nederland (start 14 november)
 7. Oberhausen – Duitsland (start 14 november)
 8. Brugge – België (start 21 november)
 9. Dortmund – Duitsland (start 20 november)
 10. Leuven – België (start 11 december)

kerstshoppen, 5 tips

2. Betalen in het buitenland

Vaak kun je gewoon pinnen in het buitenland, maar zeker niet altijd. Ik vind het daarom altijd fijn om m’n creditcard op zak te hebben als ik naar het buitenland ga. Heb jij al een creditcard? ANWB heeft nu een VISA card met een lager bestedingslimiet. Een creditcard speciaal voor jongeren. Best handig. Aangezien ik vaak reacties op mijn winacties krijg dat ik volgers heb die vaak niet met een creditcard kunnen bestellen, leek dit me een handige tip! Trouwens, mocht je online kerstaankopen doen, dan zijn deze 180 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies of schade. En ontvang je een online aankoop niet? Dan halen zij het geld voor je terug. Fijn, die zekerheid dat je weet dat je je geld nooit kwijt bent.

3. Vervoer naar de kerstmarkt in het buitenland

Goed. Je gaat heerlijk een dagje (of meer) de grens over om de Duitse, Belgische, Franse … of welke kerstsfeer dan ook in te ademen. (Londen is trouwens ook een favoriet van mij ❤.) Beschik je over een eigen auto? Dan kun je natuurlijk daarvoor kiezen, maar met de bus is bijna altijd goedkoper. Nadeel? Je bent vaak wat langer onderweg. Aan jou de keuze, ga je voor budget of tijdbesparing? De prijs hangt natuurlijk ook af van de afstand die je af moet leggen. Heb je al gekeken naar budget busmaatschappijen zoals Flixbus, Eurolines en iDBUS/Ouibus? Of kies je liever voor een pakketreisje speciaal naar de kerstmarkt die veel reisorganisaties deze maand op de planning hebben staan? Met budgetmaatschappij Flixbus sta je voor €30 al in Dusseldorf (’s ochtends heen, ’s avonds terug) en een retourtje Parijs kost je met iDBUS/Ouibus €38. Complete tripjes naar de kerstmarkt vond ik online al voor €40 inclusief een nachtje slapen. Ik zou het wel weten!

kerstshoppen in het buitenland

4. Goedkopere producten in het buitenland

In het buitenland verkopen ze natuurlijk merken die we thuis niet hebben, maar ook de voor ons bekende merken zouden in het buitenland weleens goedkoper kunnen zijn. Doe dus eerst even onderzoek! Zo weet ik bijvoorbeeld dat Nivea en make-up in Duitsland goedkoper is dan hier, maar er zijn nog véél meer producten die in het buitenland veel goedkoper zijn dan in Nederland. Bijvoorbeeld Zara-kleding in Spanje en Victoria’s Secret in de VS om maar een voorbeeld te geven.

kerstshoppen in Duitsland, België of Frankrijk

5. Must do’s op de kerstmarkt

De kerstmarkt kun je natuurlijk niet verlaten zonder een aantal dingen van je lijstje afgestreept te hebben.

 • Gluhwein / Heisse Schoko drinken en Grünkohl, bratwurst/currywurst en Reibekuchen eten, plus een gemberkoek in een leuke vorm kopen (Duitsland)
 • Belgische biertjes drinken, wafels en neuzekes eten (België)
 • Vin chaud bestellen en vooral veel droge worst, Franse kaasjes en tartiflette (streekgerecht) eten (Frankrijk)
 • Veel foto’s maken met de mooie lichtjes
 • Een kerstbal kopen als aandenken

Héél veel shopplezier natuurlijk, en ik wens jullie allemaal het ultieme kerstgevoel toe!

Ps. Heb je Berlijn gekozen voor je jaarlijkse weekendje kersthoppen in het buitenland? Lees dan ook mijn Berlijn budgettips.

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

11 thoughts on “Kerstshoppen in ’t buitenland: 5 tips

 1. Zo’n kerstmarkt bezoeken in het buitenland lijkt me heel erg leuk, Marloes 🙂
  Elke keer als ik er iets over zie of lees lijkt het me zo leuk!

 2. Ik ga dit jaar naar een kerstmarkt in München! Het wordt mijn eerste kerstmarkt in Duitsland, dus ik heb er heel veel zin in. Ohja, en ik ga ook naar de Dickens Kerstmarkt in Deventer!

 3. NICE! Ik ben zelf ook bezig met een artikel over de kerstmarkten ! Kom je dit jaar ook naar Antwerpen voor een kerstmarkt bezoekje? Zo ja laat het mij even weten, doen we even een gluhwijntje! Of een koffie 😛 Kuss

 4. Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk nog nooit bij een kerstmarkt ben geweest. Ik vind de kerstsfeer in een stad wel altijd heel erg fijn. Vorig jaar waren we net voor de kerst in Praag. Dat was ook heel erg gezellig.

  1. Nog nooit überhaupt Sara? Oh oh oh ;). Ga daar eens snel wat aan doen 😀 lekker kneuterig gluhwein of warme choco drinken, gepofte kastanjes eten en kitsch kopen, haha.

 5. Wat een fijne tips! Sinds 2 jaar ga ik iedere kerstperiode met mijn moeder en een vriendin met de bus naar leuke kerstmarkten, zo leuk om te doen 😀

 6. Hi,
  Ik heb Duesseldorf gekozen (en budgetproof: met de Rotterdampas. Dus karting op vervoer). Het is een moeder/dochter uitje.
  Ik koop eigenlijk geen kerstballen – maar ik zal mijn trouwe kaars laten zien op facebook.
  En ik ga met je tips aan de slag.

Comments are closed.