Budgettips voor een weekendje weg (in Nederland)

‘Pak je koffers, we gaan een weekendje weg!’ Dat zou ik elke week wel willen horen. Natuurlijk totaal niet haalbaar, maar ik ben dol op m’n biezen pakken en even ergens anders vertoeven. Een weekendje weg is niet alleen heel leuk, maar ook nog eens goed voor je. Even in een andere omgeving je hoofd leegmaken en quality time doorbrengen met jezelf, je lover, familie of friends. Maar voor je portemonnee is het wat minder gezellig, want tijdens een weekendje weg ben je vergeleken met een weekend thuis ineens een big spender.

weekendje weg tips nederland

Samen met HotelSpecials deel ik 7 budgettips voor een weekendje weg. En niet de standaard tips als reis in het laagseizoen en slaap in een hostel, nee. Dit zijn een paar van mijn persoonlijke favoriete budgettips.

1. Weekendjes weg in plaats van lange vakantie maakt je een gelukkiger mens

Geld maakt niet gelukkig, maar een weekendje weg wel! Uit onderzoek blijkt namelijk dat je een veel gelukkiger mens bent als je meerdere keren per jaar een weekend de hort op gaat, dan wanneer je een langere vakantie hebt gepland. Mensen die vaker weekendjes weg gaan hebben meer happy memories.

2. Fancy zakenhotels zijn in de weekenden goedkoper

Stiekem houd ik best van een luxe hotel. Zo eentje waar er elke ochtend chocolaatjes op je kussen liggen en een regendouche niets bijzonders is. Toch slaap ik niet heel vaak in zo’n fancy hotel, want: duur. Gelukkig heeft HotelSpecials hele fijne deals voor jou en mij verzameld. En wil je nou echte een luxe-ervaring voor een prikkie? Boek dan een hotel dat doordeweeks veel voor business wordt gebruikt voor een weekendje weg.

3. Vergeet het openbaar vervoer, neem de fiets

Handig hoor, dat openbaar vervoer als je op citytrip bent, maar de fiets is eigenlijk veel leuker. En goedkoper! Zo schreef ik onlangs nog een blog over hoe ik graag fiets op mijn vakantiebestemming. Als je een fietsendrager hebt en je gaat met de auto weg, wordt het helemaal budgetproof. Maar gelukkig is een fiets huren ook niet zo duur. Print een gratis fietsroute uit die je online hebt gevonden of maak via Google Maps zelf een route met alles wat je wilt zien. Vaak kun je bij het VVV ook voor een paar euro mooie fiets- en wandelroutes kopen.

Een wandeling langs het bekende East Side Gallery in Berlijn, helemaal gratis!

4. Gratis doedingen

In Londen zijn de meeste populaire musea gratis. Stel je voor dat je in Nederland ook gratis naar het Rijksmuseum en het Van Gogh zou kunnen, dat zou wat zijn! Maar, er zijn in Nederland óók best wat leuke musea waar je niet hoeft te betalen, zoals het Amsterdam Kaasmuseum (proeven mag!), het Juttersmu-ZEE-um in Zandvoort en het Bierreclamemuseum in Breda. Hihi. Of verzin iets anders leuks (gratis) om te doen, zoals een stadswandeling, picknick (boodschappen zijn natuurlijk niet gratis) of een audiotour via de app van je telefoon.

5. Kies een hotel inclusief (uitgebreid) ontbijt

Oh, ik ben toch zo ontzettend dol op hotelontbijtjes. Ik heb er zelfs een complete blogrubriek voor in het leven geroepen – die overigens door gebrek aan tijd (niet aan hotelontbijtjes) – even stil ligt. Wat is het heerlijk om de dag te beginnen met álles waar je zin in hebt. Eieren, croissants, chocoladebroodjes, fruit, sapjes, yoghurt! Doe mij dat maar iedere dag. Maar hotelontbijt is niet goedkoop. Kies daarom een hotel waar het al bij in de prijs zit (doet minder pijn, haha) en ga lekker uitgebreid ontbijten in de loop van de ochtend. De meeste hotelontbijtjes zijn tot 10.00 of 10.30 uur. Als je dan eieren met spek, bladerdeeglekkernijen en 6 kilo kaas hebt verorberd, hoef je voorlopig niet te eten.

6. Hoe laat je het thuis achter?

Zijn alle lichten uit? Zitten er nog adapters in het stopcontact? Staat de verwarming hard te loeien? Allemaal dingen die ook effect hebben op de kosten die je maakt terwijl je er niet bent. Zet je computer en televisie uit, haal alle opladers van de stroom, zet de verwarming uit. Kortom: let goed op hoe je het thuis achterlaat.

7. Mis HotelSpecials HotelWeek niet

Minimaal 2x per jaar is het HotelWeek. Een week waarin je de hotels van Hotelspecials voor mini-prijzen zoals een viersterrenhotel voor € 50 per kamer per nacht kunt boeken (altijd inclusief ontbijt). Een vijfsterrenhotel reserveer je voor € 70 per nacht*. Ik ben fan! In februari had de HotelWeek zelfs een thema: kastelen en landhuizen. De eerstvolgende HotelWeek is de ZomerWeek. Deze gaat in juni van start.

Wat zijn jouw ultieme budgettips voor een weekendje weg? 

*) Prijzen zijn op basis van 2-persoonsbezetting, inclusief btw, exclusief servicekosten van € 10 bij 1 nacht en € 15 bij meerdere nachten en eventuele citytax.

3 thoughts on “Budgettips voor een weekendje weg (in Nederland)

  1. Ah my favourite way to spend the weekend 🙂 Als je twee daagjes weg bent, echt weg, dan voelt het soms als een mini vakantie! x

  2. In budgettips:
    Boek een secret hotel (uiteraard bij Hotelspecials)
    En neem een OV-fiets. Tegenwoordig hoef je niets meer je voor je abonnement te betalen en je betaalt slechts 3.85 per dag.

Comments are closed.