Zoveel spaargeld heb je nodig voor financiële tegenvallers

Mijn moeder kreeg deze maand een flinke financiële tegenvaller voor haar kiezen. Eentje waarvan ik dacht ‘zo, dat moet je ook maar net kunnen ophoesten’. En zo rees bij mij de vraag: hoeveel spaargeld heb je eigenlijk nodig om onvoorziene kosten te kunnen dekken? Vandaar deze blog.

Nieuwe, bitumen dakbedekking blijkt reteduur

Even nog het verhaal van m’n mamsie. Het zit zo. Mijn moeder woont in een bovenhuis. Boven woont zij. Onder de buurvrouw. Je kent het wel in de steden. Nu werd ze een tijdje terug gebeld door de buurvrouw een huis verderop, dat ze lekkage had. ‘Ja, wat heb ik daarmee te maken?’ dacht mijn moeder. Wat blijkt? Iets met een bitumen dakbedekking die aan vervanging toe is en water dat altijd naar het laagste punt loopt. Mijn moeder had dus zelf nergens last van, maar blijkbaar kwam het doordat haar dakbedekking niet meer helemaal jofel is. Wat kost dit grapje? €2.800! De kosten voor een dakkapel zijn nog bijna minder (waar m’n moeder soms van droomde toen wij nog thuis woonden). En dan zijn de bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld de muur verven bij de buren en de schade wegwerken daar nog niet bij opgeteld. Het VvE-potje dat mijn moeder met de buurvrouw heeft was nog niet zover gevuld, dus de conclusie: van dat geld kun je flínk op vakantie, maar het is slikken en doorgaan. Heeft iedere Nederlander wel €2.800 spaargeld? Ik vroeg het me dus af.

33% van Nederlanders heeft geen noemenswaardige buffer

Uit onderzoek van het Nibud blijkt sowieso dat wij Nederlanders te weinig geld achter de hand hebben voor onvoorziene zaken zoals een kapotte wasmachine of een lek dak dus. Wist je dat maar 1 op de 3 Nederlanders een noemenswaardige buffer heeft? Dat komt grotendeels omdat niet iedereen kan sparen en het niet in onze aard zit om altijd met de toekomst bezig te zijn.

Hoeveel spaargeld moet je achter de hand houden?

Het Nibud raadt aan dat een modaal gezin zo’n €13.000 spaart. Ben je alleenstaand? Dan is €10.000 ‘genoeg’. Tenminste, dat is wat aangeraden wordt, maar zeker niet het minimum. Vanzelfsprekend is de grootte van je buffer wel afhankelijk van de gezinssamenstelling, of je in een huur- of koophuis woont, of er een auto voor de deur staat en wat je netto-inkomen is.

Stel je bent alleenstaand, hebt een koophuis en een netto-inkomen van €1.800 per maand. Dan moet je minimaal €3.600 als buffer hebben, maar aangeraden wordt om €11.100 op de bank te hebben staan. Dat is nogal een verschil! Voor een gezin om bijstandsniveau wordt bijvoorbeeld minimaal €3.500 spaargeld aanbevolen.

Schrik jij van deze bedragen, of vind je het volkomen logisch? Ik ben benieuwd!

One thought on “Zoveel spaargeld heb je nodig voor financiële tegenvallers

  1. Ik schrik wel van het bedrag. Ik spaar wel natuurlijk, maar dat je zo’n grote buffer moet hebben is voor veel mensen heel moeilijk.

Comments are closed.