Zo leer je jong omgaan met geld: 4 tips

Eerder dit jaar schreef ik een blog met 8 spaartips voor jou en je kinderen. Als respons daarop kreeg ik veel berichtjes van lezers die dit een fijn artikel vonden en die zelf vroeger nooit hebben leren sparen. Daarom vandaag in samenwerking met Centraal Beheer een vervolg op dit artikel: leren omgaan met geld.

Het zal je niet verbazen dat kids die jong leren omgaan met geld, later minder kans hebben op financiële problemen. De cijfers van het Nibud liegen er niet om. Jong geleerd is oud gedaan. Maar dat jong geleerd, hoe doe je dat precies?

1. Geef zakgeld vanaf jonge leeftijd

Wauw. Zakgeld. Ik weet nog hoe blij ik daar vroeger mee was. Van m’n oma kreeg ik – toen het nog guldens waren – 10 gulden per maand zakgeld. En zal ik je eens wat vertellen? Ik heb bijna tot m’n 30e €5,67 per maand van m’n oma gekregen. Zo lief! Zakgeld helpt je bewust te worden van de waarde van geld. Je leert dat je met je zakgeld (of kleedgeld later) niet alles kunt kopen. Op een gegeven moment is het op. Zo leer je dat je keuzes moet maken. Je spaar voor wat je écht graag wilt hebben. Als je dat al jong leert, weet je dat je later ook je wensen moet bijstellen als je budget iets niet toelaat.

leren omgaan met geld

2. Spelenderwijs met geld leren omgaan

Zoals je misschien weet als je mijn vorige artikel in deze serie hebt gelezen, had ik vroeger zo’n Penny-machine die al m’n muntgeld opvrat. Fantastisch vond ik dat! De Penny-machine is niet meer, maar tegenwoordig zijn er allerlei leuke sites en apps om te leren met geld om te gaan. Otly heeft bijvoorbeeld een handige app die kinderen wegwijs maakt in de wereld van betalen en sparen. En zo bestaan er ook tal van apps voor ouders, waarmee ze zakgeld kunnen betalen en een oogje in het zeil kunnen houden. Er is zelfs een app voor kinderen waarmee ze – in het klein – kunnen leren internetbankieren. Handig!

3. Weet wat reclame met je doet

Kinderen willen – hoe kan het ook anders met al die toffe reclames – alles hebben wat ze op social media, in magazines of op televisie zien. Ze weten immers niet dat dit slechts reclame is en wat dit met je doet. Volgens het Nibud is het daarom ook goed om vanaf jonge leeftijd reclame te kunnen herkennen. “Kinderen moeten hun geld uitgeven aan wat zíj leuk of belangrijk vinden. En het moet natuurlijk binnen het budget passen.”

jong leren omgaan met geld

4. Welke financiële producten zijn er nog meer?

Toen ik wat ouder was, ben ik zelf dingen uit gaan zoeken over spaarrekeningen, rentes en andere financiële mogelijkheden. En later natuurlijk over hypotheken en eventueel zelf beleggen voor mijn pensioen (als zzp’er). Nóg fijner is het natuurlijk als je daarover al wat informatie meekrijgt vanuit huis. Ik zie bijvoorbeeld beleggen pas sinds kort, sinds ik mij verdiep in een pensioen voor mij als zelfstandig ondernemer, als een serieuze optie. Geld investeren in de hoop dat het meer waard wordt. Over het algemeen investeren mensen in aandelen en obligaties. Dat kun je zelf doen, maar ook door je bank of een instantie – zoals Centraal Beheer laten doen. Verdiep je dus zelf zelf ook in de financiële opties, zodat je je kinderen (later) optimaal kunt informeren.

 Wat heb jij vanuit huis meegekregen over met geld leren omgaan?