8x spaartips voor jou (en je kinderen)

Al heel jong leerde ik sparen. Met zo’n Penny-machine van ING. Kennen jullie ‘m nog? Zo’n apparaat dat je losgeld opslokte en dan automatisch voor je telde hoeveel erin zat. Zó leuk vond ik dat, en het motiveerde me enorm om te sparen. Inmiddels een jaar of 20 later, ben ik nog steeds een spaarder. Zeker als zelfstandig ondernemer een goede eigenschap. Omdat geld opzij zetten niet voor iedereen vanzelfsprekend is, schrijf ik deze blog met spaartips.

sparen - voor je kinderen

1. Stel een doel: bijvoorbeeld sparen voor je kind

Wat ik zelf merk dat heel goed helpt, is het stellen van een spaardoel. Iedere maand geld in een bodemloze put storten en niet weten ‘waar je het voor doet’ is frustrerend. Sparen alleen voor ‘onvoorziene kosten’ is vreselijk stom. Spreek met jezelf af waarvoor je het opzij zet. Of het nu voor die Chaneltas, een verre vakantie of sparen voor de toekomst van je kindje is. Sparen is een stuk logischer en geeft meer voldoening als je weet waar het uiteindelijk naartoe gaat. Ben je bang dat je het geld toch voor andere dingen uit gaat geven? Spaar dan op naam van je kind via een Groei Groter Rekening bijvoorbeeld.

2. Alle kleine beetjes helpen

Word niet verdrietig of gefrustreerd als je maar een klein bedrag opzij kan zetten. Al is het maar maandelijks € 20. Voor je droomvakantie schiet dat natuurlijk niet per se heel erg op. Maar spaar je voor je kind? Dan heeft hij of zij op zijn 18e toch maar mooi € 3.840 op de bank staan om een deel van de studie te kunnen betalen. Maar, je kunt natuurlijk ook van tevoren een berekening maken hoeveel je wanneer wil hebben gespaard, en op basis van deze berekening bepalen wat je maandelijks gaat sparen.

3. Doe al je losgeld in een potje

Over kleine beetjes gesproken: doe al je losgeld dat rondslingert in een potje. Ik heb zelf heel veel muntjes in verschillende tassen rondslingeren en als ik dat eens in de zoveel tijd verzamel, kom ik soms zomaar aan € 50 in een paar maanden. Sparen die hap! Zo spaar je onbewust toch best wat.

4. Houd inkomsten en uitgaven in de gaten

Oeps. Geen geld meer op de rekening en dus onverhoopt ook geen bedrag om opzij te zetten deze maand. Dat gaat je niet gebeuren als je inkomsten en uitgaven netjes in de gaten houdt. Welke inkomsten verwacht je deze maand? Wat staat er qua kosten op de planning en hoeveel houd je over om te sparen? Misschien wel meer dan je denkt!

5. Automatisch sparen

Mijn oma heeft dit jaren voor mij gedaan. Automatisch verscheen er per maand een klein bedrag op mijn rekening. Een extraatje om te sparen. Zo lief! Dit kun je natuurlijk voor jezelf doen – automatisch sparen zorgt ervoor dat je er rekening mee houdt en het minder in je portemonnee mist – of voor iemand anders. Zoals je kinderen.

6. Financiële meevallers opzij zetten

Oooooh wat een volwassen keuze en wat saaaai. Een financiële meevaller is heerlijk om jezelf mee te trakteren. Op een nieuwe outfit, of een avondje compleet losgaan in de kroeg. Maar echt slim is het om die financiële meevaller te sparen. Mijn moeder is ook zo’n lieverd die financiële meevallers graag met ons deelt. Vroeger als de stookkosten bijvoorbeeld mee bleken te vallen, kregen mijn broertje en ik een deel. Zo schattig. Dat kun jij bijvoorbeeld ook doen voor je kind.

7. Jezelf beschermen met een spaarrekening

Ben je zo iemand die even wat geld van je spaarrekening terugboekt om die ene jurk – die je niet per se nodig hebt – te kunnen betalen? Nee, doe het niet! Je kunt jezelf beschermen door voor een spaarrekening te kiezen waar je niet bij kunt. Staat het geld er eenmaal op? Dan kun je het bijvoorbeeld voor een bepaalde periode niet gebruiken. Let wel op: dit moet bij je passen. Dit werkt meestal niet als je meer dan eens een stukje maand overhoudt als je geld al verbrast is.

sparen ing portemonnee

8. Hoeveel moet je sparen?

Het Nibud adviseert om maandelijks 10% te sparen. Vanzelfsprekend is dat natuurlijk niet voor ieder huishouden haalbaar. Lukt het je? Petje af! Sparen geslaagd. Lukt het niet? Onthoud dan dat alle kleine beetjes helpen en dat je financiële meevallers opzij zet.

Probeer jij geld te sparen voor later, voor je kind of juist voor iets kostbaars als een verre reis of designertas?