Zorg jij goed voor je oudere ik?

‘Ik wil graag met érg vervroegd pensioen. Kan dat geregeld worden?’ dat stuurde ik eerder deze maand naar m’n collega’s. Natuurlijk als grapje, want op je 28e heb je nog minimaal zo’n 40 à 45 jaar te gaan. Maar in die grap zat een kern van waarheid. ‘Ik kan niet meer’, dacht ik. En dat hebben jullie ook kunnen lezen in het artikel waar ik 8 tips geef voor een lenteschoonmaak in je hoofd zoals het voor mij werkt. Eén klein dingetje: ik zou sowieso nog nooit met pensioen kunnen gaan, want 1. ik heb nog lang niet genoeg opgebouwd, 2. het staat verspreid over verschillende pensioenfondsen en 3. ik heb echt totaal geen idee hoe en wat. Nadenken over je pensioen, daar wordt (bijna) niemand blij van. Als ik zo’n callcenter aan de lijn krijg is het een sport om op een nette manier zo snel mogelijk weer op te kunnen hangen (lang leve bel-me-niet-register, ik regel m’n zaakjes graag online) en de brieven die ik van m’n pensioenfonds ontvang blijven vaak ongeopend. Slecht! Ik zorg helemaal niet goed voor m’n oudere ik. Ik heb het niet op een rijtje en doe maar wat. Positief puntje is dat ik wel altijd sinds ik werk (sinds m’n 14e had ik bijbaantjes) pensioen gespaard hebt. Da’s dan ook alles wat ik weet. Daarom besloot ik me er deze week in te verdiepen. En waarom dan niet met jullie delen? Ook voor jou is het belangrijk om de zaakjes goed te regelen voor je oudere ik. Ookal duurt dat nog een hele tijd.

 1.  Kritische noot, we leven natuurlijk in een tijd waar het niet altijd even lekker gaat met de pensioenfondsen en het pensioen. Ik vraag mij dan ook af of het überhaupt nog zal bestaan, of in deze vorm als het tijd voor mijn pensioen is. Maar dat kan niemand natuurlijk voorspellen. Zelf sparen kan daarom nooit kwaad. Ik hoop dat ik het juiste kies! Maar wist je dat er veel meer manieren zijn om een spaarpotje op te bouwen voor als je niet meer kunt of wilt werken?
 2. Natuurlijk heb je je pensioen, maar wist je dat je ook geld opzij kunt zetten voor je oude dag via beleggingen, een lijfrente, een eigen spaarpotje, een hypotheekvrije woning of bankspaartegoeden?
 3. Een pensioen bestaat niet alleen uit je werknemerspensioen, maar ook uit AOW, het bovengenoemde en eventuele inkomsten van een parttime baantje. Je kunt er dus zelf meer van maken.
 4. Via je werkgever (hoeft niet per se, je kunt je ook op eigen houtje aansluiten maar is minder gebruikelijk) kun je regelmatig profiteren van een collectief pensioen. De prijsafspraken worden dan gemaakt op basis van het aantal deelnemers. Dat kan je al 3 tot 10% in de kosten schelen. Het overwegen waard dus.
 5. Wist je dat als je gaat scheiden, je de helft van je pensioen (onderverdeeld in ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen) dat je opgebouwd hebt tijdens het huwelijk af moet staan?
 6. Als je ouder wordt veranderen je lasten natuurlijk: je hebt niet meer zo nodig een Chanel tas nodig, gaat niet meer wekelijks uit, de kinderen zijn de deur uit en je betaalt je niet scheel aan reiskosten. Misschien heb je zelfs de hypotheek op je woning al afgelost? Maar zorgkosten worden duurder als je ouder bent en hobby’s kosten ook geld. Waarom niet de wereld zien als je nooit meer hoeft te werken? Daar moet je ook voor sparen.
 7. Heb je een behoorlijk pensioengat? Dan kun je er voor kiezen om daar extra voor te sparen, maar je kunt ook in overleg met je werkgever langer doorwerken. Je hóeft dus ik veel gevallen niet te stoppen met werken als je de AOW-leeftijd hebt bereikt en je spaarpotje nog niet groot genoeg is.
 8. Natuurlijk kun je veel sparen, maar houd wel in gedachten dat je over je eigen vermogen belasting moet betalen. Ongeveer 1,2%. Dus €12,- over iedere €1.000 boven de belastingvrije eigen vermogensgrens.
 9. Over wat de beste manier voor jou is om genoeg op de bank te hebben staan voor een leuk leven later kan ik je niet adviseren, omdat ik er zelf de ballen verstand van heb, maar ook omdat dat voor iedereen anders is. Daarom geef ik ook hier m’n #1 tip. Vergelijk!
 10. Op de site van de Rijksoverheid over geldzaken regelen kun je lezen wat je benodigde pensioen is en lezen wat je kunt doen voor later.

Ik beloof plechtig om het voor mezelf beter te gaan regelen! Zorg jij er al voor dat je later ook een fijn betaalbaar leven kunt leiden zonder dat je van alles moet laten omdat je het financieel niet red? 

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

6 thoughts on “Zorg jij goed voor je oudere ik?

 1. Ik heb inderdaad mijn pensioen via mijn werk en ik hoop dat tegen die tijd mijn huis ook een beetje overwaarde heeft 😉 Ik vind het wel lastig ‘inschatten’ wat je straks nodig zou moeten hebben. Ligt maar net helemaal aan de situatie waar je op dat moment in zit. Lastig maar ik doe mijn best!

  1. Nee precies, je hoopt dat maar dat je het een beetje juist hebt ingeschat en later ook nog een beetje fatsoenlijk leven kunt leiden, haha. Ik vind het ook moeilijk hoor!

Comments are closed.