Zelf kruidenthee maken: terug in de tijd met deze heerlijke theetjes

Wist je dat duizenden jaren geleden – toen nog in China – thee vooral werd gebruikt als medicatie? Kruiden gemengd met kokend water was geen drankje dat je, zoals we dat nu doen, gezellig met wat vrienden dronk. Nee, voor elk kwaaltje was er wel een kruid dat ervoor zorgde dat je je snel beter ging voelen.

zelf thee maken - gember

Wat gemberthee met je doet

Zo is er bijvoorbeeld de nu welbekende en veel gedronken verse gemberthee die ervoor zorgt dat:

  • je spijsvertering op gang komt
  • het helpt de doorbloeding (het is trouwens ook een bloedverdunner, dus niet voor iedereen even handig om te drinken!)
  • versterkt het immuunsysteem
  • en last but not least: het helpt bij afvallen door het verhogen van het metabolisme (je verbranding in rusttoestand).

Dus als je nogmaals een heerlijk gembertheetje ergens bestelt of zelf maakt, denk ook nog eens aan wat dit wondergoedje voor je lichaam doet!

Maar goed, budgetproof zou budgetproof niet zijn, als we ook natuurlijk heerlijk, zelfgemaakte, gezonde theetjes voor je op een rij zetten die je met je ‘leftovers’ thuis heel makkelijk kunt maken!

zelf thee maken

Zo maak je lekkere kruidenthees eenvoudig zelf

Nu de koude dagen er weer aankomen, is er niks romantischer om lekker in je eentje, of met iemand, op de bank te hangen met een goed boek of Netflix, wat kaarsjes aan en te genieten van de heerlijk geuren van je zelfgemaakte thee.

Thee maken met citroen- of sinaasappelschil en ander fruit

Je kan makkelijk een Pickwick-zakje in je hete water doen, maar veel goedkoper is om bijvoorbeeld de schil van een citroen of sinaasappel in je glas te stoppen. De schil?Ja, de schil! Net onder de schil zitten de meeste vitamines en dit is vaak het enige dat overblijft als je net een citroen in je eten hebt gebruikt of een sinaasappel hebt geperst of gegeten. Let er wel even op dat je eerst de schillen in je glas doet er hierna pas kokend water op schenkt. Kokend water zorgt er namelijk voor dat er meer stoffen vrijkomen en dat ook de smaak beter tot zijn recht komt. Laat het ongeveer een minuut of 3 trekken.

Naast de schillen van citroen en sinaasappel kun je ook een stukje appel gebruiken. Dit mag een partje of 2 zijn, maar wel weer met (je raadt het al) de schil.

Zelf kruidenthee maken - kaneel sinaasappelHerfstige kruidenthee met kaneel en sinaasappel

Heb je nog een kaneelstokje over? Samen met sinaasappel krijg je die heerlijke herfstglow-thee. Je kan hier trouwens zeker 2 á 3 koppen van zetten. Of een hele pot.

Stoppen met roken dankzij thee

Wil je van je rookverslaving afkomen? Dan is een simpele thee als laurierblad-thee ook een lekkere optie! Eén of twee blaadjes in je kokende water en hup, weg met die sigaretten (al zal de verslaving niet zó snel als sneeuw voor de zon verdwijnen).

Zelf thee maken met zoethout

In elke kruidenwinkel kun je ook zoethoutstaafjes kopen. Voor een hele zak ben je minder geld kwijt dan een pak thee en je kunt er enorm veel koppen van zetten. Natuurlijk kun je dit ook weer combineren met eventueel wat gemberschijfjes.

Zelf kruidenthee maken - cranberryDiepfriesfruit in je thee

Niet alleen bovenstaande kruiden kun je gebruiken, maar ook als je bijvoorbeeld nog wat diepvriesfruit in de vriezer hebt liggen, kun je deze gebruiken. Een hele lekkere is bijvoorbeeld cranberrythee, ook meteen goed tegen blaasontsteking. Deze dient wel iets langer te trekken met een stuk of 6 besjes per glas. Een beetje honing erbij en je genot in een glas staat voor je klaar! Je kunt dit ook een dag in de koelkast laten staan, je krijgt dan een lekkere variant op je standaard glas water.

 

Al met al zijn er echt honderden soorten theetjes, die je zelf kunt maken. En voor elk kwaaltje is er wel wat. Of je klacht daadwerkelijk weggaat, laten we even in het midden, maar heerlijk rustgevend is het wel!

Heb je zelf ook nog een super theevariant? Laat het me weten in de comment hieronder.

4 thoughts on “Zelf kruidenthee maken: terug in de tijd met deze heerlijke theetjes

  1. Ik drink wel vaak thee, maar ik maak hem bijna altijd met zakjes uit de winkel. Ik heb hier nog zoethoutstokjes liggen, die ga ik eens gebruiken om zoethoutthee te maken, want dat is toch mijn favoriete thee.

Comments are closed.