Wat te doen op Goeree-Overflakkee | 6 tips

Vorig jaar was ik een heerlijk weekendje weg op ons Nederlandse eilandje Goeree-Overflakkee. Vooraf had ik – eerlijk is eerlijk – een heel suf beeld bij Goeree, maar inmiddels is dat helemaal goed gekomen! Besluit je een weekendje uit te waaien aan het Grevelingenmeer of te wandelen in de Zuid-Hollandse/Zeeuwse duinen? Dit zijn mijn ‘wat te doen’-tips voor 48 uur Goeree-Overflakkee. Of het nu koud of warm weer is.

weekendje goeree overflakkee beachlodge brouwersdam

1. Surfen en slapen bij Brouwersdam

Ongetwijfeld één van de leukste accommodaties waar ik onlangs geslapen heb. De blog staat al online! Schattige beachlodges en gastvrije mensen. En in de lente en zomer zal het hier ongetwijfeld een actieve bedoening zijn. Ik was er in de winter en hoewel er best wat windsurfers op het Grevelingenmeer te zien waren, was het buitensportseizoen met 6 °C nog niet losgebarsten. Pak vooral ook even een zeil- of windsurflesje mee (als gast krijg je 10% korting) of vlieg van de waterjump-schans!

wat te doen op goeree overflakkee
Dit ijs MOET je proeven! Gemaakt van geitenmelk. Zó lekker. Ondanks dat het best koud was toen wij er waren, ben ik blij dat m’n nieuwsgierigheid het won van de kou.

wat te doen op goeree overflakkee

2. Geitenkaaspannekoeken eten en lammetjes aaien bij De Mékkerstee

Wat een leuke zorgboerderij vol geitjes! Volledig transparant en je kunt zo goed als overal komen. Zo kun je zien hoe de geitenkaas gemaakt wordt, waar je roomijsje vandaan komt en hoe de geitjes leven. In de lente kun je zelfs in de knuffelhoek ploffen met een lammetje op schoot. Tijdens zo’n middagje Mékkerstee kom je helemaal tot rust. Ook voor de kids is het er een walhalla, maar zonder kiddo’s vonden wij het er ook leuk. Lekker rondneuzen in het winkeltje (en kaas proeven!), geiten aaien en yummy geitenkaaspannekoeken eten: doe mij vaker zo’n middagje. Eigenlijk mag je De Mékkerstee niet verlaten zonder een ijsje. Je zult er – ondanks een eventueel dieet – géén spijt van krijgen.

wat te doen op goeree overflakkee

3. Flamingo’s spotten bij Battenoord

Nouuuu, wist jij dat we in Nederland gewoon flamingo’s in het wild kunnen spotten? Ik werd er helemaal enthousiast van. Het was even zoeken, maar toen vonden we bij het haventje van Battenoord (bij de windmolens) gewoon 60(!) flamingo’s die daar stonden te chillen. Wat een bizar (en mooi) gezicht. Trek wel laarzen of oude schoenen aan, als je dichtbij wilt komen moet je wat blubsie trotseren.

wat te doen op goeree overflakkee

wat te doen op goeree overflakkee

4. Eten en de zon in de zee zien zakken bij Strandpaviljoen Brouw

Lekker ongedwongen snacken of aanschuiven voor het avondeten kan bij Strandpaviljoen Brouw het hele jaar door. Je kunt er zelfs boven (met eigen opgang) trouwen aan het strand! Voor ons was op een semi-winterse zondagavond een tafeltje gereserveerd. Binnen was het knus en warm en hadden heel wat gasten zich rondom de open haard verzameld. Met uitzicht op de zee (en een bijzonder mooie zonsondergang) hebben we verschillende gerechtjes geprobeerd, zoals een broodplankje, steak tartaar, verschillende mini-burgertjes en hertenbiefstuk. Wat een hippe kaart voor een strandtent hè?

wat te doen op goeree overflakkee
wat te doen op goeree overflakkee

5. Wandelen en fietsen (bijvoorbeeld naar de vuurtoren in Ouddorp)

Dankzij de moderne fietsen van De Bever Verhuur hebben wij ook nog een stukje kunnen fietsen, maar eigenlijk moet je er gewoon minimaal een dag op de fiets of wandelend op uit trekken! Goeree-Overflakkee is plat, met hier en daar een dijk of een duin. Heel goed te doen dus. Wandel bijvoorbeeld naar de vuurtoren van Ouddorp of op het strand op zoek naar het restaurant dat alleen bereikbaar is wanneer het eb is.

6. Speculaasjes en kruukplaetjes smikkelen

Een bezoek aan Goeree is niet compleet zonder de speculaasjes van De Ruiter geproefd te hebben. Die worden namelijk op het eiland gemaakt. Maar nóg lekkerder en bijzonderder is de typische Flakkeese specialiteit: kruukplaetjes. Het zijn koekjes met kaneel die ze vroeger op de plaat van de kachel bakten, of gewoon in de pan. Het doet me een beetje denken aan boterkoek met kaneel en bruine suiker. Hemels!

Laat me vooral weten als je één van mijn tips hebt gedaan/bezocht! Vind ik superleuk.