Vakantie in eigen land: leen een Fries (gratis) | mijn ervaring

We leven in een echte deeleconomie. Je huis deel je via Airbnb, voor een taxiritje bestel je een Uber’tje en als je op vakantie gaat in eigen land? – Friesland om precies te zijn – Dan leen je een Fries! Alles draait hierbij om de leuke ontmoeting.

Moddergat Friesland

Wadlopen met Hinketinet vanuit Moddergat: mijn ervaring

Onlangs vertoefde ik 2 dagen in het leuke Friesland. Op één van die dagen hebben we afgesproken met een rasechte Fries (via ‘Leen een Fries’ dus). De 21-jarige Hinketenet (wat een geweldige naam is het toch). Een spontane Friezin die me ook nog een beetje aan Doutzen deed denken nam ons mee wadlopen bij Oan ‘e dyk. Te gek! Maar je kunt ook met haar naar het Boomsma Berenburg-museum. Helemaal leuk. Wat een leuke eerste kennismaking met dit initiatief van de Friese Bibliotheken. Normaal ga je toch niet zo snel in gesprek met een geboren en getogen Fries. Ik vond het fantastisch om wat meer over Friesland en Friese gebruiken te weten te komen door simpelweg een gezellige dag met Hinketinet op pad te gaan. Natuurlijk ligt het eraan wie je treft, maar ik vond het een aanrader.

leen een fries

‘Leen een Fries is een platform voor kennisdelers, kenniszoekers en kennismakers in Friesland. Op LeeneenFries.nl kan iedereen, Friezen en niet-Friezen persoonlijke kennis en ervaringen delen én opdoen.’ Doe je dus een midweekje of weekendje Friesland? Stuur dan via het platform een berichtje naar een Fries die je bijvoorbeeld meer kan vertellen over de plaats waar je vakantie viert of die iets leuks met je onderneemt: van lezingen en workshops tot muzikale bijeenkomsten en sportactiviteiten. En, het is helemaal gratis. Goed om te weten: sommige activiteiten zijn eenmalig of op een specifieke datum. Er is dus niet altijd evenveel aanbod. Uiteraard betaal je wel voor de activiteit die je samen onderneemt (als hier kosten aan verbonden zijn), maar ‘Leen een Fries’ is gratis.

vakantie eigen land - friesland
Foto door Loes Dalman.

Hoe kun je zelf een Fries huren tijdens je vakantie of dagje uit in Friesland?

‘Blader door alle activiteiten die op de website staan, of zoek op een trefwoord of categorie. Iets gevonden wat je aanspreekt? Klik op de activiteit voor meer informatie, zoals de datum en locatie, informatie over de organisator en reviews van anderen. Wil je meedoen aan deze activiteit? Klik dan op ‘Leen Hinketinet (of een andere gezellige Fries). Maak een afspraak en ontmoet elkaar op de afgesproken datum en plek!’

Het platform is echt nét van start gegaan, dus er staan momenteel nog niet zoveel activiteiten en Friezen op. Maar, houd het zeker in de gaten! Het belooft veel goeds en is een superleuke – budgetproof – manier om je vakantie, weekendje weg of dagje uit onvergetelijk te maken.

Dit is één van de prachtige Mienskip(gemeenschap)-projecten vanuit Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 (#LF2018).

One thought on “Vakantie in eigen land: leen een Fries (gratis) | mijn ervaring

Comments are closed.