Traditioneel kerstmenu-recept: rollade met appel & cranberry’s

Je zit lekker bij een knisperend haardvuur in je favoriete stoel genesteld. In de ene hand een goed boek, in de ander een grote mok warme chocolademelk. Zachtjes hoor je de zoetgevooisde stem van Michael Bublé over ‘wonderful Christmas time’ zingen. Dit zou zo’n heerlijk quality-time-moment moeten zijn, maar dat is het eventjes niet voor jou. Jouw gedachten dwalen namelijk steeds af naar het kerstdiner. En je kritische schoonfamilie die ongetwijfeld verwacht dat je een culinair hoogstandje op tafel tovert. Worry no more! Dit is een ideaal en simpel kerstrecept.

Trek een traditioneel recept uit de kast. Een gouwe ouwe. Zo eentje die het ook al goed deed in grootmoeders tijd: met kerst maak jij een rollade. Eentje op een bedje van frisse, zoete appeltjes en cranberries. Lekker bij medeklassiekers als spruitjes uit de oven en aardappelpuree.

DIT HEB JE NODIG…

  • Een varkensrollade
  • ¼ liter appelsap
  • 2 kleine zoete appels
  • 100 gram cranberries
  • 4 sjalotjes
  • een teentje knoflook
  • een centimeter gember
  • een theelepel cayennepeper
  • 3 eetlepels basterdsuiker
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • roomboter om in te braden

STAPPEN…

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Tijd om de rollade te braden. Lekker in roomboter, het is immers kerst. Bak de rollade rondom bruin. Klaar? Doe het stuk vlees in een braadslee of -pan 55 minuten in de oven. Bewaar het braadvocht in de pan!
  2. Aan de slag met de saus. Snijd de appel en sjalotjes in grote stukken. Zo houd je ook de bite nadat je de saus (later) in de oven hebt mee laten garen. Pers de knoflook en rasp de gember.
  3. Fruit de uitjes en knoflook in het braadvocht dat je bewaard hebt, en strooi de cayennepeper eroverheen. Hot, hot, hot. Blus af met een kwart liter appelsap en voeg de appels en cranberries toe.
  4. Nu is het tijd voor de azijn en suiker om mee te doen. Gooi er maar gewoon bij. Laat het geheel zo’n 20 minuten stoven.
  5. Na 20 minuten is de saus klaar om met de rollade herenigd te worden in de oven. Ik vind een saus met bite fijn, maar als je liever een gladde saus hebt, trek je de keukenmachine of staafmixer uit de kast. Schep de saus over de rollade, zodat het vlees lekker mals blijft en de smaken mooi samenkomen.
  6. Zijn de 55 minuten in de oven minuten om? Dan is je kerstrollade klaar. Laat ‘m ietsjes afkoelen en bevrijdt het vlees van zijn net. Tijd voor het moment suprême: het aansneden van het stuk vlees.

Wat zal iedereen smullen van dit mooie stuk vlees en de verrassende, zoetzure saus met spicy touch.

Dit is een geüpdatet recept uit 2016.


One thought on “Traditioneel kerstmenu-recept: rollade met appel & cranberry’s

Comments are closed.