Wat is het toch fijn om te fietsen met de wind in je haren en de wereld die aan je voorbij trekt. Om ervoor te zorgen dat je stalen ros je goed van dienst is, moet je natuurlijk wel goed voor hem zorgen. Je fiets onderhouden is niet alleen nodig om pech te voorkomen, het zorgt er ook voor dat je geld in je portemonnee blijft. Want een soepel lopende fiets heeft minder reparaties en vervangende onderdelen nodig. Hoe houd je je fiets in topconditie? Samen met www.bike24.nl geef ik tips!
Tip 1. Maak je fiets schoon
Hoewel het bij fietsen niet om de looks gaat, begint het in topconditie houden van je fiets met regelmatig schoonmaken. Na verloop van tijd kunnen viezigheid en vocht zich namelijk ophopen en slijtage veroorzaken aan verschillende onderdelen.
Benodigdheden:
- Emmer warm water met zeep
- Reinigingsborstel
- Een spons of zachte doek
- Ontvetter
- Smeermiddel
- Tuinslang
Stap 1. Begin met afspoelen met een tuinslang of een emmer water om los vuil te verwijderen.
Stap 2. Maak je spons of doek nat met zeepwater en start met het reinigen van het frame. Begin bij de bovenste buis van het frame en werk zo naar beneden.
Stap 3. Gebruik een borstel en wat ontvetter om de ketting, kettingbladen en cassette schoon te maken. Schrob voorzichtig om oud vet en vuil te verwijderen.
Stap 4. Spoel je fiets daarna grondig af om alle zeep en vuil te verwijderen.
Stap 5. Gebruik een schone, droge doek of handdoek om je fiets te drogen.
Tip 2. Zorg voor de juiste bandenspanning
Fietsen met de juiste bandenspanning heeft zo z’n voordelen:
- Het rijdt soepeler. Goed opgepompte banden met een goed profiel zorgen voor een soepeler en comfortabelere rit en verminderen de impact van hobbels en kuilen.
- Minder weerstand. De juiste bandenspanning vermindert de rolweerstand, waardoor je minder kracht hoeft te zetten op de pedalen en sneller kunt fietsen.
- Veiliger. Voldoende profiel zorgt voor betere grip, vooral op natte of gladde oppervlakken, waardoor je meer controle hebt.
Hoe controleer je de bandenspanning?
Controleer eerst de zijkant van je band op de aanbevolen spanning, meestal wordt dit aangegeven in psi of bar. Het is belangrijk om de bandenspanning binnen dit bereik te houden. Gebruik een spanningsmeter om de spanning in elke band te meten. Pomp je banden op tot de aanbevolen spanning met een fietspomp en je bent klaar voor de volgende rit!
Tip 3. Smeren, smeren, smeren
Goed gesmeerde onderdelen zorgen voor een stillere en soepelere rit en besparen je geld voor vervangingen en reparaties. Smeer de ketting, derailleurs (waarmee je de fietsketting van het ene kettingwiel naar het andere overzet) en stalen kabels daarom regelmatig met een goed smeermiddelen.
Tip 4. Stel je rem en versnellingen af
Goed afgestelde remmen en versnellingen zijn onmisbaar voor een veilige en betrouwbare fiets. Controleer en stel de remmen regelmatig af voor de juiste remkracht en stel de versnellingen af om soepel te kunnen schakelen.
Tip 5. Bescherm je fiets tegen weersinvloeden
Regen, zon, vuil en stof kunnen de conditie van je fiets beïnvloeden. Zet je fiets daarom binnen of gebruik een fietshoes om ‘m te beschermen.
Tip 6. Vergeet kettingonderhoud niet
Je fietsketting is van groot belang voor een efficiënte krachtoverbrenging en heeft regelmatig onderhoud nodig. Reinig en smeer je ketting met een ontvetter en een smeermiddel speciaal voor de fiets.
Tip 7. Controleer het frame
Het fietsframe is de belangrijkste basis van je fiets en heeft natuurlijk invloed op de levensduur en prestaties van je trouwe tweewieler. Controleer je frame regelmatig op scheuren, deuken en tekenen van roest of corrosie. Maak ‘m voldoende schoon, werk verf bij en voorkom zo roest. Zo blijft je fiets sterk.
Tip 8. Wanneer breng je je fiets naar de fietsenmaker?
Hoewel doe-het-zelf-onderhoud essentieel is om je fiets in topconditie te houden, zijn er momenten waarop de expertise van een professionele fietsenmaker geen overbodig luxe is.
Wanneer en waarom breng je je fiets naar de fietsenmaker?
- Jaarlijkse controle: Dankzij een uitgebreide inspectie kunnen eventuele kleine problemen worden aangepakt voordat ze escaleren.
- Complexe reparaties: Als je een probleem hebt dat je niet zelf kunt vaststellen of oplossen, is het verstandig om een fietsenmaker in te schakelen.
- Wielen stellen: Als je wielen wiebelen of er een slag in zit, kun je het ‘t beste aan een professional overlaten.
- Vering: Voor fietsen met veersystemen is regelmatig onderhoud van de vering door een professional belangrijk om veilig te weg op te gaan.
Tip 9. Stel een reparatieset samen
Elke fietser zou een doe-het-zelf reparatieset bij de hand moeten hebben voor die onverwachte ongelukjes langs de weg. Belangrijke dingen die daar in zouden moeten zitten:
- Multitool
- Binnenband
- Bandenlichters
- Bandenplaksetje
- Handpomp
- Kettinggereedschap
- Extra kettingschakels
- Ducttape
- Tie-wraps