Foto’s met je telefoon maken: 9 toptips

In mijn kast liggen een spiegelreflexcamera, een systeemcamera en een simpele digitale camera. Maar ik gebruik zelf al jarenlang een iPhone 6s Plus voor foto’s onderweg. Gaat prima, maar als ik bijvoorbeeld naar de foto’s kijk die mijn vriendinnen op hun Samsung Galaxy S8 maken, dan ben ik stiekem wel even jaloers. Dat moet beter kunnen dacht ik. De mooiste telefoon telefoonfoto’s maak je met deze tips die ik samen met Mobiel.nl voor je verzamelde!

fotografietips telefoon

1. Vermijd de selfie-camera

Als je een telefoon hebt met voor- en achtercamera, probeer dan de voorcamera te vermijden. Met de camera aan de achterkant kun je beter focussen. Ook maakt die camera meestal foto’s in een hogere resolutie. Dus de volgende keer dat je klaar zit voor een selfie: probeer de achtercamera.

2. Ga op zoek naar het perfecte licht

De ISO-waarde aanpassen gaat bij de meeste smartphones niet, dus zoek altijd het licht op. Natuurlijk licht dus. Zonlicht. Zoals je weet worden foto’s in het donker korrelig en foto’s in de felle zon vaak overbelicht. Een half zonnetje met een klein wolkje is perfect voor fotografie. Probeer je foto’s altijd bij het raam te maken.

3. Focussen/scherpstellen

Onscherpe foto’s zijn verleden tijd met je mobiel! Je kunt met de meeste telefoons (in ieder geval iPhone en Samsung) namelijk op het beeld klikken om scherp te stellen op een object. Het verbaast mij altijd hoeveel mensen dit niet doen.

4. Probeer niet te zoomen

Zoomen wordt ongetwijfeld lelijk. Dan kun je beter geen foto nemen. Met een spiegelreflexcamera kun je zoomen zonder dat je kwaliteit verliest, met een telefoon niet. Stiekem zoomt je camera niet in op jouw object, maar wordt het beeld gewoon vergroot en uitgesneden. Het is dus slimmer om een foto te maken en pas later uit te snijden.

fotografietips telefoon

5. Zo weinig mogelijk te flitsen

Bah, die foto’s met de flits zijn vaak zo lelijk! Vooral door de harde schaduwen.  Dat is heel makkelijk te verhelpen. Bijvoorbeeld met een flash diffuser voor je telefoon. Dure apparatuur nodig? Welnee, we houden het budgetproof. Plak een stukje transparant plakband over je flits en het werkt als een tiet.

6. Bewerk je foto’s pas achteraf

Hoeveel mensen ik niet zie klooien met filters en instellingen terwijl ze hun foto maken. Stop ermee! Een foto met crappy filter wil je waarschijnlijk bij thuiskomst direct naar de prullie stippen, maar zo heb je altijd de originele foto nog.

fotografietips telefoon

7. Zet je hulplijnen aan

Ik denk altijd dat ik rechte foto’s maak. Totdat ik iets op Instagram wil plaatsen en de foto totaal scheef is. Natuurlijk kun je ‘m altijd nog bewerken en recht bijsnijden, maar beter nog als je direct een rechte foto maakt. Het gaat bij mij een stuk beter nu ik mijn hulplijnen/rasterlijnen heb aanstaan.

8. Gebruik een app om je foto’s te bewerken

Een beetje lichter of donkerder maken gaat prima met de standaardinstellingen van je telefoon, maar wil je een écht perfecte foto online knallen? Dan bewerkt je ‘m met een app. Ik gebruik bijvoorbeeld onder meer UNUM, Snapseed, Facetune of Afterlight.

9. Gebruik de snelknoppen

Hanssen met de fotoknop terwijl je je arm zover mogelijk probeert uit te strekken voor een groepselfie? Niet nodig! Gebruik gewoon de snelknoppen van je telefoon. Zo kun je makkelijk met je volumeknop (of een andere knop: dit kun je namelijk zelf instellen) een foto maken. En op een iPhone hoef je bijvoorbeeld niet eerst je toegangsscherm te ontgrendelen, maar kun je ook gewoon in je vergrendelde scherm omhoog swipen om een foto te maken. Wel zo makkelijk!

Ik ben heel benieuwd naar jullie mooie telefoonfoto’s!

Ps. heb je mijn 15 tips om slim met je mobiele data om te gaan al gelezen?

4 thoughts on “Foto’s met je telefoon maken: 9 toptips

  1. wat vind jij de beste bewerk app?
    Alle andere tips heb ik gehad op een Rotterdampas mobile fotografie cursusje van een ochtend. Maar die riep eigenlijk instagram.
    Ik vond het een nuttige cursus, dus dit een nuttig blog.

Comments are closed.