Tip | goedkope(re) wintersportvakantie in Turkije

Over een paar weken mag ik weer. Dan spring ik weer op de latten, laat ik me leiden door het adrenalinegevoel en beleef ik keer op keer kleine geluksmomentjes. Ik ga op wintersport! De wintersportvakantie staat bekend als een duur grapje, en eerlijk: dat is het vaak ook. Materiaal huren, skilessen boeken, een hotel (als het ff kan halfpension), de retedure skipas… Ff slikken en pinnen met je ogen dicht. Zeker in landen als Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk.

Deze foto maakte ik in Bulgarije. Hoe mooi?!

Betaalbare skivakantie in Turkije

Nu zijn er natuurlijk ook betaalbare alternatieven. Zo heb ik eigen materiaal (op den duur goedkoper) koop ik vaak een 5 in 6 skipas (5 dagen skiën in 6 dagen) en lunchen we niet op de piste, maar op het terras van ons huis (heerlijk!). Ook wat betreft wintersportbestemmingen zijn er natuurlijk tal van alternatieven, zoals Tsjechië, Bulgarije (top! heb ik zelfs eens geprobeerd) én Turkije. Say what?

Waar kun je skiën in Turkije?

Ja, echt. Een betaalbare skivakantie kan dus gewoon in Turkije. De hotels zijn vaak een stuk goedkoper en de pistes rustiger. En de lessen plus het materiaal kosten ook een stuk minder dan je gewend bent. En lunchen op de piste? Dat kan al vanaf 3 euro!

Skiën kan in de populaire skigebieden Uludağ en Kartalkaya (in het westen) of Palandöken in het oosten. Het grappige is dat de Turken natuurlijk gek zijn op het all inclusive-principe, dus wintersportvakanties zijn meestal ook all inclusive. Ja, ook mét skipas. En na het skiën duik je niet de après-skibar in, maar de hammam! Hoe lekker is het om je spieren daar even te verwennen?

Uludağ

Dit is de oudste en meest populaire wintersportplaats van Turkije en ligt in een beschermd natuurgebied vlakbij Istanbul en Bursa. Superleuk dus in combinatie met een stedentrip! Uludağ heeft 28 km piste en 16 skiliften en het is er redelijk sneeuwzeker (tussen de 1.750m en 2.543m).

Kartalkaya

Skigebied Kartalkaya ligt vlakbij stad Bolu in het Köroğlu-gebergte. Weer goed citytripmateriaal dus! Dit gebied is met 2.250 meter het hoogste punt van het Yedi Göller Nationaal Park en lekker bosrijk. Je kunt hier 20 kilometer piste trotseren en hoeft er bijna nooit te wachten voor 1 van de 8 skiliften. Een mooi gebied voor beginners, want de meeste pistes zijn blauw en rood. Voor gevorderden is er toch nog 3 kilometer aan zwarte pistes.

Palandöken

In het oosten van Turkije ligt het grootste skigebied van Turkije: Palandöken. Het gebied heeft 70 kilometers pistes en ligt bij Erzurum. Je kunt hier zo’n 150 dagen per daag op sneeuw rekenen. De pistes van dit skigebied behoren tot de langste en steilste ter wereld. Zo kun je wel 12 kilometer achtereen doorskiën. Yes! En binnen 20 minuutjes rijden sta je op het vliegveld van Erzurum, dus kun je in no time naar Ankara of Istanbul vliegen om er nog een kleine stedentrip aan vast te plakken. Ik zou het wel weten!

ballonvlucht cappadocie - insta

Skiën in combinatie met Cappadocië

Tip van het Turk verkeersbureau: “In het hart van Turkije kan ook geskied worden bij het Erciyes Ski Center, dat uitstekend gecombineerd kan worden met een reis door Cappadocië.” Cappadocië is wel echt een bucketlistdingetje hoor! Ik mocht er vorig jaar met Corendon naartoe en toen vloog ik met zonsopgang over dat maanlandschap in een luchtballon. Té gek!

Wanneer kun je skiën in Turkije?

Je verwacht het niet, maar ook het skiseizoen in Turkije loopt gewoon van december tot april. Net zoals de meeste bekende skigebieden in de Alpen (wel die zonder gletsjer). Natuurlijk is het wel afhankelijk van hoe hoog het skigebied dat je kiest ligt.