Skischoenen kopen: waar moet je op letten?

Zodra je bij de verhuurmaatschappij naar binnenloopt weet je weer waarom je vorig jaar met jezelf hebt afgesproken dit jaar écht eigen skischoenen aan te schaffen. De geur van zweetvoeten komt je tegemoet en dezelfde geur achtervolgt je de hele dag in je geleende schoenen. Daarbij zitten gehuurde schoenen nooit perfect en ben je als fanatiek wintersporter al snel goedkoper uit door je schoenen zelf te kopen. Ik beloof je: je merkt echt een wereld van verschil qua je skikunsten als je goede schoenen draagt. Zo heb ik 7 maanden skiles gegeven op (te) oude schoenen en ging er toen ik aan het einde van het seizoen nieuwe schoenen kocht, echt een wereld voor me open! Inmiddels ski ik alweer een paar jaar op de Tecnica Viva Dragon 100 die ik voor ongeveer €250 in de sale kocht en roze Roxy ski’s.

Skischoenen zelf kopen: mijn tips

Het is even een (flinke) investering, maar wat zul je blij zijn met je skischoenen! Beloofd! Je kunt nog zulke fantastische ski’s hebben: perfecte schoenen zijn de sleutel tot succes op de piste. Je schoenen geven de beweging namelijk door aan je ski’s. Ga als ambitieus skiër dus altijd voor schoenen die je voeten knuffelen en kies nooit schoenen die lekker los zitten. Dit laatste is nog gevaarlijk ook. Zo kun je ín je schoen je enkel breken: vraag maar aan mijn moeder ;).

Vergeet de looks

Hoewel je er natuurlijk leuk uit wilt zien op de piste, werkt het bij skischoenen eigenlijk net zoals bij hardloopschoenen. Niet iedere schoen past bij elk voettype en de kleuren die jij op het oog had zijn misschien nou net niet geschikt voor jouw voetbed. Yup, het uiterlijk moet je laten varen. Ik ski op schoenen met een tribaldraak. Achja.

Flex

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar ga je eigen skischoenen aanschaffen: let op de flex! Het flex-cijfer duidt aan hoe stijf de schoen is. Hoe stijver de schoen is, hoe beter je beweging wordt overgedragen op de ski. Maar let op: hoe stijver de schoen, hoe meer moeite je moet doen om de schoen te bewegen. Flex varieert ongeveer van 40 (heel soepel) tot 120 (heel stijf). Ben je een sportieve skiër? Dan is een schoen met flex 100 goed te doen. Tipje: flexcijfers van merken onderling zijn niet echt te vergelijken en een soepele schoen in de winkel kan op een koude piste ineens een stuk stijver zijn.

Verschil tussen dames- en herenschoenen

Je kunt niet klakkeloos iedere schoen passen, want er is een verschil tussen dames- en herenschoenen. Niet alleen in de kleuren, maar ook in de vorm. Zo zijn damesschoenen wat hoger bij de hak en hebben ze een smallere leest en herenschoenen zijn vaak wat stugger en breder.

Vorm van je voeten en pasvorm van het merk

Zoals ik al zei past niet elke voet bij ieder merk. Zo zijn er merken die in ’t algemeen wat bredere schoenen maken en merken die bekendstaan om hun smalle pasvorm. Laat je goed informeren! Wanneer past een schoen? Als hij je voet knuffelt – dus niet te los of te strak zit – en je als je rechtop staat de voorkant van de schoen ietsje raakt. Je hiel moet altijd vastzitten en niet omhoog komen en als je in de skihouding staat, mogen je tenen de voorkant niet meer raken. Tegenwoordig zijn de binnenschoenen van veel skischoenen te verwarmen zodat ze zich aan je voeten aanpassen: ideaal!

Sluitingen: hoe meer, hoe duurder

In ’t algemeen kun je wel stellen dat hoe meer sluitingen je schoen heeft, hoe duurder hij is. Duurder is niet altijd  (eh nooit) leuk, maar hoe meer sluitingen je hebt, hoe beter je je schoen af kunt stellen naar wens. De recreatieskiër die op zijn dooie gemakje van de blauwe piste glijdt kan aan 1 sluiting al genoeg hebben, terwijl ik de 4 bindingen die ik op m’n schoenen heb wel een minimum vind.

Houd de schoenen 15 minuten aan in de winkel

Spring niet na een minuut alweer uit je skischoenen als ze goed voelen. Houd ze een minuut of 15 aan in de winkel zodat je zeker weet dat ze niet knellen of drukpunten hebben waar je niet blij van wordt. Je voeten zullen het je na een dagje skiën niet in dank afnemen als je niet écht de tijd hebt genomen om te passen.

Heel veel plezier met de wintersportvoorpret en laat je me weten hoeveel fijner je skiet met eigen schoenen?

One thought on “Skischoenen kopen: waar moet je op letten?

  1. Tnx voor deze tips! Ik verging dus laatst van de pijn op de pistes omdat bleek dat mijn schoenen toch niet goed zaten en mijn voeten afgekneld raakten. Gevolg: geen gevoel en dus geen controle meer. Nu wil ik dus heeeel graag eigen schoenen kopen, maar inderdaad… wel even die flinke investering doen.

Comments are closed.