Stedentrip Boedapest | 15 random dingen die je nog niet wist

Deze verbaasd kijkende meneer op onderstaande foto is Jozsef Levai, of Joe Levi voor toeristen. Een wandelende Boedapest-encyclopedie. – Mocht je naar Boedapest gaan, stuur hem dan vooral even een berichtje om te checken hoe je hem als gids kan inhuren. Hij werkt op freelancebasis voor verschillende bedrijven – Hij nam me tijdens mijn verblijf in Boedapest 5 uur lang mee op sleeptouw en kletste uren achtereen over het prachtige Boedapest en haar geschiedenis. En niet geheel onbelangrijk: trakteerde me op huisgemaakte limonade in een sjiek-de-friemel koffiehuis.

Boedapest tips en weetjes

De tour zat boordevol leuke weetjes over de Hongaren, Boeda en Pest die leuk zijn om te weten als je op stedentrip richting deze fijne Hongaarse stad gaat. Ik deel er een paar met jullie.

1. Ook nijlpaarden doen het goed op thermaal-water

Dat de mineralen hier in het water goed voor je zijn, dat hoef ik je vast niet meer te vertellen. Thermaalbaden in overvloed. Maar dat ook nijlpaarden hier baat bij hebben, dat wist je niet hè? In de dierentuin in Boedapest baden de diertjes in thermaal-water. Nijlpaarden leven hier 30%(!) langer dan in andere dierentuinen.

2. Wie te bedanken voor je limonade

In Budapest kunnen ze als de beste limonade maken. Vaak wordt er vlierbloesemlimonade geserveerd en dat heb je aan de zigeuners te danken. Zij zijn degene die op pad gaan voor vlierbloesem. Deze limo bij Central was denk ik de lekkerste die ik geproefd heb.

Boedapest tips en weetjes

3. Stinkie, stinkie in de kelder van de markthal

In de enorme markthal (zeker een bezoekje waard) vind je in de kelder ’the stinky stuff’ zodat dit je bij binnenkomst niet afschrikt. Denk aan vis, ingelegde groenten, etc. Over ingelegde groenten gesproken, die Hongaren leggen als in: ook meloen! Pickled melon zin je dan ook regelmatig op de kaart staan in menig restaurant.

4. Alleen in Hongarije zoveel maanzaad

Hongarije is het enige land in de EU waar velden vol met maanzaad verbouwd mag worden. Met maanzaad kun je namelijk ook héle ander dingen maken dan de Hongaarse traditionele taartjes. Toen de EU het wilde verbieden, zijn alle oude dametjes van Hongarije de straat op gegaan om te protesteren. Inmiddels mag het dus gewoon. Als je in Budapest bent moet je zeker een strudel met maanzaad proberen. Een klassieker, maar wees gewaarschuwd de smaak (een beetje ‘aards’) is niet voor iedereen.

5. Een bakker voor het leven

In Boedapest kies je één bakker en daar blijf je in principe je hele leven trouw aan. Gerbault is de beroemdste taartenmaker van de stad, maar – surprise surprise – ook de duurste. Budgettip: als je je taartjes to-go bestelt en niet daar op eet, betaal je 50% van de prijs. Als je in Boedapest bent, moet je minimaal één van de nationale gebakjes geproefd hebben: Dobos-taart, Esterhazy (zie onderstaande foto) of Somloi Kehely (sponge cake).

Boedapest tips en weetjes

6. Mooiste McDonalds van de wereld én eerste achter het ijzeren gordijn

De McDonalds bij Western Station is één van de mooiste die ik ooit gezien heb. Geen wonder, want – net als het station – is het gebouw door meneer Eiffel ontworpen (ja, die van de Eiffeltoren). Zie onderstaande foto’s. Prachtig toch?! Een stukje verderop (bij metrostation Déak Ferenc) zit de eerste McDonalds achter het ijzeren gordijn. Het was hier de eerste 3 maanden zó druk, dat het meubilair maandenlang buiten heeft gestaan zodat er meer plaats was voor mensen om binnen te staan.

Boedapest tips en weetjes
Boedapest tips en weetjes

7. Waarom ze niet proosten met bier

In Boedapest proosten ze niet met bier. Ik dacht dat dit misschien was omdat ze het niet waardig vonden (vergeleken met pálinka zit er bijna geen alcohol in), maar dat is niet het geval. Na de revolutie werd de premièr vermoord. Hongarije was verslagen door de Oostenrijkers. En wat deden de Oostenrijkers? Die vierden dit met bier. Daarom proosten Hongaren liever niet met een biertje.

8. 50 liter pálinka uit eigen brouwerij

Inwoners van Boedapest mogen per jaar 50 liter(!) pálinka zelf brouwen. Belastingvrij.

9. Niet zo’n happy volk

Hongaren schijnen één van de meest depressieve volkeren te zijn. Hoewel ik daar weinig van gemerkt heb, is het niet zo’n happy volk. Het zelfmoordpercentage is in Boedapest dan ook best hoog. De groene brug is een favoriet, omdat je hier heel makkelijk naar de top kunt lopen/klimmen om er vanaf te springen.

10. Wie heeft de beste strudel?

Zijn het de Oostenrijkers of de Hongaren? De Hongaren vinden natuurlijk dat zij de enige echte strudels maken en hebben daar bewijs voor. Hun deeg bevat namelijk een ingrediënt waardoor je het deeg zó dun kunt maken dat je er doorheen kunt kijken, zonder dat het scheurt. Dat is het (geheime) ingrediënt voor de perfecte strudel zoals ze dat nergens anders kunnen. Eerlijk is eerlijk, de strudels in Hongarije zijn een stuk verfijnder dan ik ze in Oostenrijk heb geproefd.

Boedapest tips en weetjes

11. Soep of stoofpotje met de ballen van een haan

Goulash is natuurlijk gerecht #1 in Boedapest, maar op 2 staat een stofpotje met testikels van een haan. Ik heb het regelmatig op de kaart zien staan – o.a. bij Gettó Gulyás – maar ik durfde het niet te bestellen. Sowieso eten ze in Boedapest nog best ‘barbaars’. Ook koeienbuik en kippenhersenen eten ze met regelmaat.

12. Waarom de koffiehuizen tijdens ’t communisme gesloten waren

Boedapest stikt van de koffiehuizen, prachtige gebouwen met vaak een nog indrukwekkendere inrichting, muurschilderingen, ornamenten en tierlantijn. Hier kwam men vroeger dan samen, bijvoorbeeld om te netwerken. Zo stond Central bekend als het koffiehuis voor schilders en was Café New York the place to be voor schrijvers. Tijdens het communisme werden de koffiehuizen gesloten. De plannen voor de revolutie werden namelijk vanuit een koffiehuis gesmeed.

13. Witte pompoen in de zomer

In de zomer is witte pompoen immens populair en eten alle inwoners van Boedapest bij warm weer dit boerengerecht. Het deed mij een beetje aan de inmiddels enorm populaire spirelli-groentepasta denken, maar dit eten ze hier al eeuwig. Je kookt het met ui en dille. Uiteraard met augurken of een andere ingelegde groentesoort ernaast.

Boedapest tips en weetjes

14. Hongaren zijn dol op stemmen

De Hongaren stemmen graag. Vooral online. Zo werd Szimpla door Lonely Planet verkozen tot beste kroeg van de wereld door enthousiast stemmende Hongaren. Maar soms gaat er met dat stemmen iets niet helemaal goed. Er werd een nieuwe brug geopend in Boedapest en die brug moest een naam krijgen. Je kon zelf een naam opperen en daarvoor stemmen verzamelen. Chuck Norris stond bovenaan de poll toen Stephen Colbert hier lucht van kreeg en vroeg de Amerikanen te stemmen op zijn naam. Niet geheel verrassend werd hier het meest op gestemd. Officieel heeft de brug deze naam niet gekregen en is hij later Megyeri híd genoemd maar de inwoners van Boedapest noemen ‘m toch nog regelmatig Chuck Norris of Stephen Colbert.

15. Een fort moet toch beschermen?

Boedapest heeft een fort (citadella) bovenop de berg staan. Dit fort is niet gebouwd om de stad te beschermen (zoals meestal het geval is) maar juist om de stad te verwoesten. Tijdens de Habsburgse monarchie is dit fort hier neergezet zodat de stad – als de Hongaren weer in opstand kwamen – met de grond gelijk gemaakt kon worden.

Dat waren ze dan, 15 random feitjes over Boedapest en de Hongaren. Laat de voorpret voor je reis naar Boedapest maar beginnen! Er komen steeds meer leuke dingen bij om te doen en zien in Boedapest. Er wordt volop ontwikkeld. Een verzameling van activiteiten in Boedapest vind je via RentSeeDo.

2 thoughts on “Stedentrip Boedapest | 15 random dingen die je nog niet wist

  1. Ik ben nog nooit in Boedapest geweest maar het lijkt me een hele mooie stad. De vriendin van mijn vriends broer komt uit Boedapest en haar familie woont daar dus ik denk dat ik vast nog wel een keertje naar Boedapest ga. Ik ben alleen niet zo’n fan van de traditionele hongaarse vissoep.

Comments are closed.