5x sfeer maken in je woning met een kleine portemonnee

Voelt je huis ‘nog niet af’ of is het tijd voor een kleine woningmetamorfose? Dat hoeft helemaal niet altijd duur uit te pakken. Sfeer maken in je woning kan met een hele kleine portemonnee. Pak je interieur aan met deze simpele, budgetproof interieurtips die ik vandaag samen met DirectLampen.nl deel!

Budgetproof interieurtips voor een mini-metamorfose

Een mini-metamorfose is zo gepiept zonder dat je hier je spaarvarkentje voor hoeft om te keren. Ik schreef al eerder over je keuken pimpen met een klein budget en goedkoop je tuin opknappen, maar de onderstaande tips zijn toepasbaar op verschillende ruimtes in je huis – van woonkamer tot slaapkamer of keuken.

sfeer interieur klein budget - lampen
Beeld: DirectLampen.

1. Verlichting is supersfeerbepalend

Wist je al dat verlichting enorm sfeerbepalend is? Niet alleen of je een stalamp, een kroonluchter of bureaulamp voor je interieur kiest, maar ook het type lamp! En daarmee bedoel ik hoe fel het licht is (hoeveelheid watt) en welke kleur licht je in je lamp draait. Zo is een halogeen-spotje ongeveer 3.000K en gloeilamp 2.700K. Hoe lager het getal, hoe warmer de kleur. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook energiezuinige maar sfeervolle LED-lampen op de markt.

sfeer interieur klein budget - kleed
Beeld: iloustrations.

2. Een heel andere kamer met een kleed

Ik heb er al eens een compleet artikel aan gewijd: hoe je met een vloerkleed een interieur-metamorfose voor elkaar kunt boksen. Een vloerkleed brengt warmte, maar ook kleur. Het maakt de ruimte vaak knusser en brengt je meubels samen. Tenminste, als je een kleed uitkiest waar bijvoorbeeld de kleuren van je meubels en accessoires in terugkomen.

sfeer interieur klein budget - spiegel
Beeld: Roomed.

3. Een grotere kamer dankzij spiegels

Spiegels brengen meer licht, waardoor je ruimte groter lijkt. Maar natuurlijk ook door de weerspiegeling lijkt het alsof de ruimte verder loop. En spiegels zijn stiekem een leuk en betaalbaar alternatief voor een poster of kunst aan de muur.

sfeer interieur klein budget - accessoires
Beeld: vtwonen.

4. Speel met kleur

Een ander kleurtje doet zo veel! En dat betekent niet dat je je babyblauwe (of nog beter: roze) bank de deur uit moet doen of je hele huis een andere kleur moet schilderen. Speel met kleur in accessoires en details. Een ander kleurtje voor de kussens op de bank en kaarsen in een andere teint doen al heel veel. Vergeet ook de vazen en fotolijstjes niet.

sfeer interieur klein budget - statement wall
Beeld: Jenna Peffley voor MyDomaine.

5. Maak een statement wall

Ben je juist blij met al je accessoires en details en wil je die niet vervangen door een andere kleur? Geef 1 muur dan een andere kleur. Kies 1 muur als je opvallende statement wall die de kamer een compleet andere look geeft. Een statement wall kun je trouwens ook creëren met een leuke print (behang) of tal van lijstjes met foto’s en quotes.

sfeer interieur klein budget - kussens
Beeld: Planete Deco.

6. Kussens: niet alleen zacht, maar echte eyecatchers

Nieuwe meubels schaf je niet 1, 2, 3 aan. Een bank, een ander tv-meubel of een nieuwe eettafel kan een flinke deuk maken in je spaarrekening. Liever niet! Als je uitgekeken bent op je bank doen nieuwe kussens al heel veel! Ze moeten niet alleen zacht zijn, maar moeten ook de show stelen. Vaak hoef je zelfs alleen maar nieuwe hoezen te kopen, want de kussens (vaak het duurste deel) heb je al. H&M Home, Action en Sissy Boy hebben superleuke, betaalbare hoezen.

Wat is jouw ultieme sfeermaker in je huis? Laat het me weten in een reactie!